Go Back

Skořicové motance

Počet porcí: 12 kousků

Ingredience

Kynuté těsto

  • 300 g hladké mouky nebo půl na půl s hladkou celozrnnou špaldovou
  • 10 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 120 g mléka či vody
  • 80 g másla

Náplň

  • 75 g másla
  • 75 g jemného třtinového cukru
  • 2-3 lžičky pravé skořice
  • 1 lžička mletého kardamomu

Postup přípravy

  • Začněte přípravou kynutého těsta. Trochu mléka ohřejte na tělesnou teplotu, přidejte špetku cukru a droždí. Promíchejte a odložte na teplé místo. Zhruba za 10 minut by měl kvásek krásně bublat a výrazně se zvednout.
  • Do mísy robotu dejte mouku. Ve zbytku mléka nebo vody rozmíchejte vajíčko, cukr a špetku soli. Společně s kváskem přidejte k mouce. Hákem hněťte několik minut na nejnižší otáčky, až se vše spojí a propracuje do hladkého těsta (asi 8 minut). Pak postupně přidejte jen velmi lehce povolené máslo a hněťte dál na nejnižší otáčky, dokud se vše nespojí a těsto není hladké a elastické. Možná budete muset robot několikrát zastavit a máslu do těsta trochu pomoct.
  • Nakonec zlehka prohněťte rukou, vykoulejte hladký bochánek a uložte do olejem vymazané mísy. Potřete i svrchu, přikryjte fólií či sprchovou čepicí a uložte do lednice na 12, 24 nebo klidně i 36 hodin.
  • Na náplň utřete změklé máslo, cukr a koření.
  • Těsto vyválejte na zlehka pomoučené pracovní ploše na velký obdélník.
  • Dvě třetiny potřete náplní.
  • Volnou třetinu přehněte do středu.
  • A přikryjte poslední třetinou. Pokud máte dojem, že je těsto moc měkké, můžete jej v tuto chvíli dát na chvíli do lednice.
  • Těsto otočte o 90° a zlehka přes něj přejeďte válečkem. Rozkrájejte na 12 kousků. Každý kousek vezměte z obou stran a natáhněte.
  • Proužky těsta zatočte do spirálky.
  • A každou spirálku zauzlujte do malého motance.
  • Motance vyskládejte na plech, přikryjte utěrkou a nechte ještě půl hodiny až hodinu dokynout.
  • Pečte na 180°C asi 15-20 minut dozlatova