Přípravu si rozdělte do několika dní. Například můžete den předem připravit cremeux, těsto a cukrářský krém a další den tartaletky upéct, cremeux potáhnout a dezert dokončit.
Na cremeux namočte želatinu do ledové vody. Cukrový sirup zahřejte, rozpusťte v něm vymačkanou želatinu, přidejte k pyré a promíchejte. Smetanu ušlehejte do měkkých špiček a když má ovocný základ zhruba 30°C, zlehka ji vmíchejte. Směs nalijte do formy SF005 a zarovnejte. Zamrazte přes noc.
Na těsto smíchejte suché ingredience a promíchejte metličkou. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Prsy nebo v robotu s K-metlou zpracujte v drobenku. Přidejte žloutky a rychle zapracujte. Vyklopte na pracovní plochu a hranou dlaně několika tahy dopracujte. Zabalte do potravinářské fólie a uložte minimálně na hodinu do lednice.
Těsto nechte chvíli změknout na lince a pak rozválejte na 3-4mm. Nakrájejte 12 proužků a vyložte boky tartaletek (pokud je to potřeba, těsto opět chvíli zchlaďte). Přebytečné těsto odkrojte. Zbytek těsta znovu rozválejte a vykrojte kolečka o něco menší, než jsou ráfky a dejte na chvíli vychladit. Ráfky položte na plech vyložený airmat podložkou. Vyložte dna tartaletek a zlehka k sobě dno a boky přitiskněte. Dejte alespoň hodinu vychladit nebo nechte před pečením zamrazit. Pečte na 160°C horkovzduch 18min a pak ještě dopečte bez ráfku 4 minuty nebo dozlatova.
Na cukrářský krém vyškrábněte vanilku a dejte ji do rendlíku společně s mlékem. Zahřejte asi na 80°C. Mezitím v misce rozmíchejte žloutky s cukrem a přidejte škrob a mouku. Směs zalijte horkým mlékem a promíchejte. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání metličkou uvařte hustý krém. Přidejte máslo. Směs přelijte do čisté misky a přikryjte potravinářskou fólií tak, aby se krému dotýkala. Nechte vychladnout. Před použitím krém prošlehejte metličkou nebo v robotu a přesuňte do cukrářského sáčku s hladkou zdobicí špičkou.
Zmrzlé cremeux vyloupněte z formy, naskládejte na mřížku a vraťte do mrazničky. Připravte glazuru. Želatinu namočte do ledové vody. Cukrový sirup a glukózu zahřejte, přidejte vymačkanou želatinu a promíchejte. Přidejte pyré a promixujte tyčovým mixérem. Nechte zchladnout na 30°C a před poléváním se z glazury pokuste dostat maximum bublinek (tyčovým mixérem, poklepáváním nebo přecezením přes jemné sítko). Cremeux polijte glazurou.
Tartaletky můžete vymazat zbytkem glazury a nechat zatuhnout v lednici. Pak tartaletky naplňte cukrářským krémem, do středu položte cremeux a dozdobte ovocem a bylinkami.