Go Back

Meruňkový koláč s drobenkou a lískovými oříšky

Potřebné vybavení

  • 22cm kulatá forma

Ingredience

  • 150 g másla
  • 70 g javorového sirupu
  • 70 g světlého třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 150 g jogurtu
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g mletých pražených lískových ořechů
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • kůra z 1 pomeranče
  • špetka soli
  • 300-500 g meruněk

Drobenka

  • 80 g celozrnné špaldové mouky
  • 45 g mletých pražených lískových ořechů
  • 45 g jemného třtinového cukru
  • 55 g másla

Postup přípravy

  • Máslo na koláč i drobenku, jogurt a vejce si z lednice vytáhněte alespoň hodinu před přípravou. Mouku, mleté lískové oříšky, kypřicí prášek, jedlou sodu a skořici smíchejte a načechrejte metličkou. Dno formy nebo ráfku vyložte pečicím papírem.
  • Prsty promněte všechny suroviny na drobenku a odložte stranou. Meruňky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny nebo osminy podle velikosti.
  • Troubu předehřejte na 175°C. Máslo utřete s cukrem a javorovým sirupem a špetkou soli do světlé pěny. Po jednom postupně přidejte vejce. Pak přidejte zhruba třetinu suché směsi, pak jogurt a pak zbytek suché směsi. Promíchejte, ale ne zbytečně moc, jen dokud se vše nespojí.
  • Těsto přesuňte do formy, poklaďte ovocem a posypte drobenkou. Vložte do trouby a pečte asi 45-55 minut dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.