Máslo na koláč i drobenku, jogurt a vejce si z lednice vytáhněte alespoň hodinu před přípravou. Mouku, mleté lískové oříšky, kypřicí prášek, jedlou sodu a skořici smíchejte a načechrejte metličkou. Dno formy nebo ráfku vyložte pečicím papírem.
Prsty promněte všechny suroviny na drobenku a odložte stranou. Meruňky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny nebo osminy podle velikosti.
Troubu předehřejte na 175°C. Máslo utřete s cukrem a javorovým sirupem a špetkou soli do světlé pěny. Po jednom postupně přidejte vejce. Pak přidejte zhruba třetinu suché směsi, pak jogurt a pak zbytek suché směsi. Promíchejte, ale ne zbytečně moc, jen dokud se vše nespojí.
Těsto přesuňte do formy, poklaďte ovocem a posypte drobenkou. Vložte do trouby a pečte asi 45-55 minut dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.