Go Back

Kokosový dort s ananasem

Potřebné vybavení

  • 2x 20cm ráfek
  • 2x 16cm ráfek

Ingredience

Kokosový korpus

  • 275 g hladké mouky
  • 1 lžička (5g) kypřicího prášku bio
  • 1/2 lžičky (3g) jedlé sody
  • 75 g bio kokosu
  • 170 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 250 g tuhé části z konzervy kokosového mléka
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g bílků (asi 5 bílků)
  • kůra ze 2 limet (není nutné)

Kokosová drobenka

  • 100 g hladké mouky
  • 75 g bio kokosu
  • 50 g cukru krupice
  • 75 g másla

Ananasový vklad

  • 450 g ananasu
  • 120 g vody
  • 50 g cukru krupice
  • 4 g pektinu NH
  • 2,5 g agaru
  • 40 g limetové šťávy

Kokosový mascarpone krém

  • 750 g mascarpone
  • 225 g tuhé části z konzervy kokosového mléka
  • 225 g bílé čokolády Velvet
  • 1 vanilkový lusk

Švýcarský máslový krém s Malibu

  • 100 g bílků
  • 100 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • velká špetka soli
  • 20 g Malibu

Na sestavení a dokončení

  • 300 g bílé čokolády
  • bílý velvet sprej
  • Malibu

Postup přípravy

  • Přípravu dortu si rozdělte alespoň do dvou dnů. První den upečte korpusy, připravte ganache na mascarpone krém a připravte ananasový vklad. Pokud chcete, připravte čokoládovou ozdobu. Další den dort naplňte a obmažte švýcarským máslovým krémem.
  • Na korpusy si z lednice vytáhněte všechny ingredience a nechte alespoň hodinu v pokojové teplotě. Vytáhněte i máslo na drobenku a jakmile máslo změkne, prsty promněte s moukou, kokosem a cukrem. Drobenku odložte stranou. Připravte si dva ráfky velikosti 20cm a dna vyložte pečicím papírem. Mouku, kypřicí prášek a sodu společně prosejte a vmíchejte kokos. Pokud používáte limetovou kůru, nastrouhejte ji najemno.
  • Máslo utřete s polovinou cukru do pěny, pak postupně zašlehejte kokosovou smetanu a zakysanou smetanu. Z bílků, špetky soli a zbylého cukru ušlehejte sníh do měkkých špiček. Do máslové směsi vsypte nadvakrát suchou směs a zlehka zatřete. Nakonec natřikrát vmíchejte opatrně sníh z bílků.
  • Těsto rozdělte do dvou ráfků a posypte drobenkou. Dejte péct na 150-155°C asi na 45-55minut. Zda je korpus hotový vyzkoušejte špejlí. Upečený korpus nechte chvíli zchladnout a pak odstraňte pečicí papír ze dna a nechte zcela vychladnout na mřížce. Vyřízněte z ráfku, zabalte a uložte do lednice.
  • Připravte ananasový vklad. Ananas oloupejte, očistěte, vykrojte tuhý střed a nakrájejte na drobné kostičky. Podlijte vodou a vařte doměkka. Cukr promíchejte s agarem a pektinem NH, vsypte k ananasu, promíchejte a vařte zhruba 2 minuty. Přidejte limetovou šťávu, naposled přiveďte k varu a odstavte. Můžete zlehka promixovat tyčovým mixérem. Směs nechte trochu zchladnout a pak nalijte do dvou 16cm ráfků vyložených potravinářskou fólií. Nechte zmrznout a pak vytáhněte z ráfků.
  • Den předem si připravte základ na mascarpone krém. Čokoládu rozpusťte, kokosovou smetanu ohřejte s vyškrábnutým vanilkovým luskem a nechte alespoň půl hodiny macerovat. Pak ohřejte zhruba na 50°C, sceďte a postupně vlijte k čokoládě a vymíchejte hladkou emulzi. Můžete promixovat tyčovým mixérem. Nechte přes noc zkrystalizovat v lednici. Další den stěrkou promíchejte s mascarpone a pak opatrně vyšlehejte v pevný krém. Část dejte do cukrářského pytlíku s kulatou špičkou.
  • Oba dortové korpusy podélně rozřízněte. Připravte si dortovou podložku a mázněte na ni trošku krému. Na podložku dejte první část korpusu (bez drobenky), řezem nahoru. Korpus navlhčete Malibu a položte na něj ananasový vklad. Kolem nastříkejte krém a dalším krémem vklad zcela zakryjte. Na krém položte další část korpusu, drobenkou nahoru. Na korpus rozetřete další krém a na něj dejte další část korpusu (drobenkou dolů). Korpus navlhčete Malibu a položte na něj druhý ananasový vklad. Nastříkejte kolem něj krém a krémem i zcela zakryjte. Na krém položte poslední část korpusu, řezem dolů, rovnou stranou nahoru. Celý dort tenounce obmažte krémem, jen na zarovnání. Dejte ztuhnout do lednice, alespoň na hodinu, lépe na dvě.
  • Připravte švýcarský máslový krém. Z lednice si máslo vytáhněte asi hodinu předem, aby změklo. Bílky, cukr a sůl dejte do kovové misky a nad parou za občasného zamíchání zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak vyšlehejte pevný sníh. Zkontrolujte, jestli je sníh studený a pak postupně zašlehejte změklé máslo. Krém se nejdřív srazí, ale šlehejte dál, po chvíli se spojí a po pár dalších minutách bude krásně nadýchaný. Do hotového krému zašlehejte Malibu.
  • Krémem obmažte dort, zarovnejte a ozdobte dle libosti.