Go Back

Mangové tartaletky s kokosem

Počet porcí: 12 tartaletek

Potřebné vybavení

  • 12 perforovaných ráfků
  • airmat podložka
  • forma Silikomart SF005
  • řezaná zdobicí špička vel.8-10

Ingredience

Křehké těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 85 g mandlové mouky
  • 190 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 50 g žloutků
  • špetka soli
  • vanilka

Kokosový frangipane

  • 65 g másla
  • 65 g cukru krupice
  • 65 g vajec
  • 35 g mandlové mouky
  • 15 g hladké mouky
  • 45 g bio kokosu
  • kůra z 1 citronu

Mangové compoté

  • 150 g čerstvého manga, nakrájeného na drobné kostičky
  • 150 g mangového pyré
  • 10 g cukru krupice
  • 2 g pektinu NH
  • 1,5 listu (3,75g) želatiny Ewald

Mangové cremeux

  • 115 g mangového pyré
  • 75 g 30% smetany
  • 40 g cukrového sirupu 1:1
  • 1,5 listu (3,75g) želatiny Ewald

Mangová glazura

  • 125 g mangového pyré
  • 125 g cukrového sirupu 1:1
  • 4 listy (10g) želatiny
  • 25 g glukózy

Kokosová namelaka

  • 135 g bílé čokolády Velvet
  • 70 g kokosového mléka I
  • 1 list (2,5g) želatiny
  • 60 g kokosového mléka II
  • 60 g 35% smetany
  • 10 g Malibu

Na dokončení a ozdobu

  • Malibu
  • čerstvé mango
  • bylinky
  • bio kokos

Postup přípravy

  • Začněte přípravou křehkého těsta. Mouku, mandlovou mouku, cukr, špetku soli, vanilku a studené máslo nakrájené na kostičky zpracujte v robotu s K-nádstavcem do drobenky. Přidejte žloutky a několika pulsy zapracujte do drobenky. Vyklopte na pracovní plochu a několika tahy hranou dlaně dopracujte v kompaktní těsto. Těsto splácněte, zabalte do fólie a dejte minimálně na hodinu vychladit.
  • Odpočinuté těsto nechte chvilku povolit, pak vyválejte na tloušťku 3mm, nakrájejte 12 proužků, které případně nechte opět chvíli ztuhnout v lednici. Vyložte boky tartaletek. Zbylé těsto znovu vyválejte a vykrojte dna. Vyložené tartaletky nechte ztuhnout v lednici.
  • Připravte frangipane. Změklé máslo a cukr společně utřete a vmíchejte vejce. Do směsi přidejte mouku, mandlovou mouku, kokos a citronovou kůru. Směs přesuňte do cukrářského pytlíku a nastříkejte do vyložených tartaletek.
  • Tartaletky upečte na 180°C dozlatova, to trvá podle trouby asi 15-20minut. Nechte vychladnout.
  • Připravte mangové cremeux. Želatinu namočte do ledové vody. Připravte cukrový sirup, ohřejte a rozpusťte v něm vymačkanou želatinu. Přilijte k mangovému pyré. Jakmile má směs okolo 30°C, vyšlehejte smetanu do měkkých špiček. Smetanu opatrně zamíchejte k mangovému základu. Naplňte formy SF005 a dejte zamrazit.
  • Připravte mangové compoté. Z manga vykrájejte hezké kostičky na ozdobu a zbytek nakrájejte na drobno. Společně s mangovým pyré povařte, dokud mango nezměkne. Želatinu namočte do ledové vody. Smíchejte cukr s pektinem NH a přidejte k mangu. Povařte zhruba 2 minuty a pak přidejte vymačkanou želatinu. Za občasného promíchání nechte částečně zchladnout.
  • Frangipane štětečkem potřete Malibu a pak na něj nalijte mangové compoté. Dejte vychladit do lednice.
  • Připravte kokosovou namelaku. Želatinu namočte do ledové vody. Čokoládu rozpusťte. 70g kokosového mléka ohřejte, přidejte vymačkanou želatinu. Pomalu a postupně přimíchejte k čokoládě a vymíchejte hladkou emulzi. Přilijte druhou část kokosového mléka, smetanu a Malibu a promixujte tyčovým mixérem. Potáhněte potravinářskou fólií na dotek a dejte minimálně na 12 hodin ztuhnout do lednice.
  • Připravte mangovou glazuru. Želatinu namočte do ledové vody. Připravte cukrový sirup, přidejte glukózu a ohřejte. V sirupu rozpusťte želatinu a přidejte mangové pyré. Promixujte. Nechte vychladnout zhruba na 25-30°C, opět promixujte a pokuste se vyhnat maximum bublinek.
  • Cremeux vyloupněte z formy, vyskládejte na mřížku a dejte ještě na malou chvíli zamrazit. Přelijte glazurou. Cremeux paletkou přesuňte na tartaletky a v lednici nechte rozmrazit.
  • Ztuhlou namelaku přesuňte do cukrářského pytlíku s řezanou špičkou vel.8-10. a nastříkejte kolem cremeux. Tartaletky ozdobte mangem, kokosem a bylinkou.