Go Back

Kávové oválky

Ingredience

Těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • 30 g žloutků (asi 2 žloutky)
  • 1-2 lžíce mleté kávy
  • 1/2 lžičky kardamomu (není nutné)

Kávový švýcarský máslový krém

  • 60 g bílků (asi 2 bílky)
  • 60 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 20 g espressa
  • 15 g kávového likéru (Kahlua)
  • velká špetka soli

Kávová poleva

  • 100 g cukru moučka
  • 20 g bílků
  • 15-30 g kávy

Na dokončení

  • čokoládová kávová zrna

Postup přípravy

  • Začněte přípravou těsta. Do mísy robotu dejte obě mouky, cukr, mletou kávu, kardamom (pokud jej používáte) a studené máslo nakrájené na kostičky. K-metlou zpracujte v drobenku. Pak přidejte žloutky a několika pulsy zapracujte. Vyklopte na linku a několika tahy hranou dlaně těsto dopracujte. Zabalte a odložte přes noc do chladu.
  • Těsto rozdělte na polovinu, nechte chvilku povolit a pak vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru. Vykrájejte tvary a dejte ztuhnout do lednice. Ze ztuhlého těsta vyloupněte vykrájené tvary, přeneste na plech vyložený airmat podložkou nebo pečicím papírem a dejte opět vychladit. Opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  • Pečte ve troubě vyhřáté na 160°C horkovzduch asi 10-12 minut, dokud okraje nezačnou zlátnout. Nechte vychladnout a uložte do krabice vyložené pečicím papírem nebo alobalem.
  • Den či dva před plněním si připravte kávovou polevu. V robotu utřete prosátý moučkový cukr s bílkem a kávou do hladké a ne příliš husté polevy. Štětečkem potřete polovinu tvarů, pokud chcete, ozdobte kávovým zrnkem. Nechte v teple a suchu zaschnout (může to trvat až dva dny).
  • Na závěr připravte kávový máslový krém. Bílky s cukrem zahřívejte za občasného míchání nad parou, dokud se cukr zcela nerozpustí. Směs přesuňte do robotu a vyšlehejte pevný sníh. Jakmile je sníh pevný a zcela studený, postupně zašlehejte máslo. Směs se nejdřív srazí, ale nebojte se a šlehejte dál, nakonec se spojí. Vyšlehejte hladký a nadýchaný krém. Nakonec zašlehejte studenou kávu a kávový likér.
  • Krém přesuňte do cukrářského pytlíku s menší řezanou špičkou a cukroví naplňte a spojte. Ve vzduchotěsné krabici uložte do chladu.