Go Back

Mandlový pithivier

Potřebné vybavení

  • 22cm ráfek
  • 16cm ráfek

Ingredience

  • 1 dávka listového těsta (odkaz ve článku)

Mandlová náplň

  • 85 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 75 g vajec (necelé 2 vejce, zbytek si nechte na potření)
  • 100 g mandlové mouky
  • 20 g hladké mouky
  • kůra z 1 bio citronu
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • 15 g třtinového rumu

Na dokončení

  • vejce na potření
  • cukrový sirup (1:1), dle libosti ochucený (například zbylým vanilkovým luskem, citronovou kůrou, kardamomem,...)

Postup přípravy

  • Připravte si suroviny na náplň a máslo a vejce nechte dojít pokojové teploty.
  • Listové těsto rozdělte na dvě polovin a obě poloviny vyválejte na přibližný čtverec a zhruba na 4mm tloušťku. Dejte alespoň na půl hodiny vychladit.
  • Mezitím připravte náplň. Vejce rozšlehejte a odvažte 75g, zbytek si nechte na potření. Změklé máslo utřete s cukrem a postupně zašlehejte vejce. Pak vmíchejte mandlovou mouku, mouku, citronovou kůru, semínka z vanilky a rum. Promíchejte a přesuňte do cukrářského sáčku.
  • Na jednu část těsta si naznačte 16cm ráfkem kruh. Na tento kruh nastříkejte náplň a paletkou uhlaďte. Zbytek vejce rozšlehejte s pár kapkami vody a potřete těsto kolem náplně. Přiklopte druhou polovinou těsta. Uhlaďte a vyžeňte všechny případné vzduchové bubliny. Uprostřed udělejte špejlí dírku, aby mohla odcházet pára.
  • Kolem náplně dejte 22cm ráfek a uvnitř ráfku vykrájejte polovinou šroubovacího uzávěru hezky vlnitý okraj. Celý koláč potřete tenkou vrstvou vajíčka, nechte chvilku zaschnout a potřete ještě jednou. Tupou stranou nože vytvořte vzor.
  • Pečte na 180°C horkovzduch asi 30-40 minut dozlatova. Před vytažením zkontrolujte, zda je propečený spodek koláče. Ihned po vytažení z trouby potřete cukrovým sirupem. Nechte vychladnout na mřížce.