Připravte si suroviny na náplň a máslo a vejce nechte dojít pokojové teploty.
Listové těsto rozdělte na dvě polovin a obě poloviny vyválejte na přibližný čtverec a zhruba na 4mm tloušťku. Dejte alespoň na půl hodiny vychladit.
Mezitím připravte náplň. Vejce rozšlehejte a odvažte 75g, zbytek si nechte na potření. Změklé máslo utřete s cukrem a postupně zašlehejte vejce. Pak vmíchejte mandlovou mouku, mouku, citronovou kůru, semínka z vanilky a rum. Promíchejte a přesuňte do cukrářského sáčku.
Na jednu část těsta si naznačte 16cm ráfkem kruh. Na tento kruh nastříkejte náplň a paletkou uhlaďte. Zbytek vejce rozšlehejte s pár kapkami vody a potřete těsto kolem náplně. Přiklopte druhou polovinou těsta. Uhlaďte a vyžeňte všechny případné vzduchové bubliny. Uprostřed udělejte špejlí dírku, aby mohla odcházet pára.
Kolem náplně dejte 22cm ráfek a uvnitř ráfku vykrájejte polovinou šroubovacího uzávěru hezky vlnitý okraj. Celý koláč potřete tenkou vrstvou vajíčka, nechte chvilku zaschnout a potřete ještě jednou. Tupou stranou nože vytvořte vzor.
Pečte na 180°C horkovzduch asi 30-40 minut dozlatova. Před vytažením zkontrolujte, zda je propečený spodek koláče. Ihned po vytažení z trouby potřete cukrovým sirupem. Nechte vychladnout na mřížce.