Go Back

Hruškové muffiny s ořechovou drobenkou

Ingredience

  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g ovesných vloček jemných
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky chai koření nebo kvalitního perníkového
  • špetka soli
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 100 g másla
  • 150 g medu
  • 2 vejce
  • 3-4 hrušky

Na drobenku: 75g špaldové celozrnné mouky, 50g másla, 35g třtinového cukru, 35g nahrubo nasekaných vlašských ořechů

    Postup přípravy

    • šechny ingredience si z lednice vytáhněte asi hodinu před začátkem přípravy. Troubu si předehřejte na 210°C (190°C horkovzduch). Připravte si drobenku, jednoduše všechny ingredience vložte do mísy a prsty promněte, dokud se nespojí.
    • Máslo na těsto rozpusťte ve větší míse (nad parou nebo v mikrovlnce) a štětečkem zlehka vytřete formu na 12 muffinů. Ke zbytku másla přidejte med, jogurt a vejce a vše prošlehejte. V jiné míse smíchejte mouku, ovesné vločky, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl.
    • Hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a nastrouhejte nahrubo. Pokud hrušky pouští hodně vody, slijte ji, ale hrušky nevymačkávejte. Zvažte, měly byste mít asi 200g. K „mokré“ směsi přidejte hrušky, promíchejte, vsypte suchou směs a opět promíchejte. Ne nějak rázně, stačí jen tak, aby se ingredience spojily. Nepřemíchete, muffiny by pak mohly být tuhé. 
    • Těsto přesuňte do formy (lžící nebo pytlíkem), posypte drobenkou a šup do trouby. Po 5 minutách stáhněte teplotu v troubě na 180°C (160°C horkovzduch) a pečte dál asi 15-20minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte částečně vychladnout ve formě, vyklopte a přesuňte na mřížku.