Go Back
Tisk
5 from 1 vote

Perníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechy

Ingredience

  • 300 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
  • 100 g moučkového cukru (nejlépe třtinového)
  • 2-3 lžíce mléka
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce rumu
  • 1 vejce
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 lžičky perníkového koření
  • povidla
  • vlašské ořechy nasekané nahrubo
  • vejce na potření

Postup přípravy

  • Do mísy společně prosejte mouku, cukr, kypřicí prášek a perníkové koření. V jiné míse prošlehejte vejce s rozpuštěným máslem, mlékem, rumem a medem. Směs vlijte k mouce a společně propracujte na hladké, ale stále trochu lepivé těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přilijte lžíci mléka. Zabalte do potravinové fólie a nechte minimálně hodinu, ale nejlépe přes noc, odpočinout v lednici. 
  • Troubu předehřejte na 180°C (160°C horkovzduch) a plech si vyložte pečicím papírem. Těsto vytáhněte z lednice a připravte si povidla a nasekané ořechy. Těsto rozdělte na poloviny (nebo na třetiny, pokud chcete mít spíše menší štrúdlíky) a vyválejte na v pokud možno pravidelný obdélník. Těsto by mělo být asi 3mm silné.
  • Těsto potřete povidly a posypejte nasekanými ořechy. Zaviňte. Štrúdly přesuňte na plech a potřete tenkou vrstvou rozšlehaného vajíčka. Nechte chvilku zaschnout a potřete ještě jednou. Vložte do trouby a pečte asi 25-30 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce a krájejte zhruba na centimetrové řezy.