Go Back
Tisk
5 from 1 vote

Úlky

Ingredience

  • 300 g vlašských ořechů
  • 150 g moučkového cukru nebo mletého třtinového
  • 75 g ovesných vloček
  • 1 bílek
  • 1-2 lžíce rumu

Krém: 250ml mléka, 40g žloutků, 60g cukru, 15g hladké mouky, 25g kukuřičného škrobu, 125g másla, 20ml rumu

    Linecké: 150g špaldové mouky, 100g másla, 50g moučkového nebo mletého třtinového cukru, 1 žloutek

      Postup přípravy

      • Den předem si upečte linecká kolečka. Mouku a cukr společně prosejte do mísy, přidejte na kostky nakrájené studené máslo a prsty zpracujte na drobenku. Přidejte žloutek a pár tahy cukrářskou kartou zapracujte. Nehněťte příliš, těsto by bylo tuhé. Těsto zploštěte, zabalte do fólie a nechte hodinku odpočinout v lednici. Těsto můžete zpracovat taky v robotu s K-nádstavcem. 
      • Těsto vytáhněte z lednice a troubu si předehřejte na 170°C (150°C horkovzduch). Nechte chvíli povolit a pak vyválejte na tloušťku 3-4mm. Vykrájejte malá kolečka a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 8min, dokud nezezlátnou na okraji. Nechte vychladnout, uložte do krabičky a uchovejte v chladu a suchu.  
      • Na úlky smíchejte všechny ingredience a vypracujte kompaktní hmotu. Odebírejte kousky velikosti menšího vlašského ořechu, obalte v cukru a vtlačujte do formiček. Vytvořte malý důlek na náplň (prsten nebo vařečkou) a vyklepněte. Nechte minimálně hodinu zaschnout (ale klidně i přes noc).
      • Uvařte cukrářský krém. Mléko s vanilkou ohřejte asi na 80°C (z hrnce stoupá pára a po okrajích se objevují drobné bublinky). Mezitím si v misce rozšlehejte žloutky s cukrem, přidejte prosátou mouku a kukuřičný škrob a promíchejte. Na tuto směs nalijte polovinu horkého mléka a rozmíchejte. Přelijte do hrnce ke zbytku mléka a za stálého míchání metličkou uvařte hustý krém. Ochutnejte, jestli necítíte syrovou mouku, pokud ano, ještě chvíli povařte. Hotový krém přelijte do misky, přetáhněte fólií (tak, aby se krému dotýkala) a nechte zcela vychladnout. 
      • Máslo si z lednice vytáhněte asi hodinu až dvě před přípravou krému, aby dostatečně změklo. Cukrářský krém vložte do mixéru se šlehacím nádstavcem, přidejte rum a společně prošlehejte. Po lžičkách začněte přidávat změklé máslo a vždy počkejte, až se zcela zašlehá. Krém šlehejte klidně 10-15minut, aby byl opravdu krásně nadýchaný a hladký. Hotový krém přesuňte do zdobicího sáčku. 
      • Ořechové skořápky naplňte krémem a přiklopte lineckým kolečkem. Nechte ztuhnout a uchovávejte v suchu a chladu.