Go Back

Banánový chlebíček s lněným semínkem

Ingredience

  • 200 g špaldové celozrnné mouky
  • 50 g ovesných vloček hrubých
  • 25 g lněného semínka drceného
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 banány přezrálé
  • 2 vejce
  • 150 g bílého jogurtu
  • 50 g másla
  • 50 g medu

Postup přípravy

  • Smíchejte drcená lněná semínka, ovesné vločky a jogurt a nechte alespoň hodinku odležet, aby se semínka a vločky nasákly. Z lednice vytáhněte vajíčka a rozpusťte máslo (případně i med, pokud jej máte trochu zcukernatělý). 
  • Troubu předehřejte na 180°C (160°horkovzduch). Připravte si chlebíčkovou formu a vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. Banány rozmačkejte vidličkou.
  • Ve větší míse smíchejte špaldovou mouku, kypřicí prášek, sodu, sůl a skořici. Prošlehejte vejce, med a rozpuštěné máslo a promíchejte s jogurtovo-vločkovou směsí a přidejte rozmačkané banány. Přelijte k mouce a zlehka promíchejte, dokud se vše nespojí. 
  • Těsto přesuňte do formy a povrch trochu uhlaďte (dobře to jde namočenou stěrkou nebo lžící). Vložte do trouby a pečte zhruba 40-50minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte asi 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte a přesuňte na mřížku. 
  • Uchovávejte v lednici (vydrží asi 5 dní) nebo nakrájené zamrazte.