Go Back

Čokoládový věnec s lískovými ořechy

Ingredience

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 10 g droždí
  • 100 g vody nebo mléka
  • 50 g krupicového nebo třtinového cukru
  • 70 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli

na náplň: 120g lískooříškového másla s čokoládou, 25g másla, 30g světlého cukru muscovado, 25g kakaa, 70g blanšírovaných lískových ořechů

    Postup přípravy

    • Vejce, máslo a droždí si z lednice vytáhněte alespoň hodinu před přípravou těsta. Připravte si kvásek. Droždí, špetku cukru a pár lžic vody či mléka rozmíchejte a nechte na teplém místě vzejít, zhruba 10-15 minut. V jiné misce prošlehejte zbylou tekutinu, vejce a cukr.  
    • Mouku a sůl smíchejte v míse robotu, přidejte kvásek, zbytek vody a vejce rozmíchaná s cukrem. Na pomalé otáčky začněte hníst, dokud se ingredience z větší části nespojí. Postupně pomalu přidávejte změklé máslo a pokračujte v hnětení. Jakmile je těsto spojené, hněťte dál asi 6 minut pomalu a pak další 2 minuty na vyšší otáčky nebo dohněťte v ruce, dokud těsto není krásně hladké a pružné. 
    • Těsto vložte do mísy vymazané olejem, překryjte potravinářskou fólií (nebo sprchovou čepičkou) a nechte kynout. Buď pomalu v lednici asi 6-8 hodin (ale klidně i přes noc či několik dnů) nebo v pokojové teplotě asi 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí objem.
    • Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. Všechny ingredience až na lískové oříšky důkladně promíchejte a nechte asi 5-10 minut ztuhnout v lednici, s náplní se pak lépe a čistěji pracuje. Lískové oříšky nasekejte nahrubo.
    • Z vykynuté těsta rozválejte dlouhý obdélník. Potřete náplní, posypejte lískáči a zaviňte.  
    • Rolku podélně rozkrojte. 
    • Zapleťte tak, aby rozkrojená část byla nahoře. 
    • Tento pletenec zaviňte do věnce a konce vložte pod sebe, aby nevyčuhovaly.  
    • Věnec přikryjte potravinářskou fólií a nechte ještě asi půl hodiny až hodinu kynout. Troubu mezitím předehřejte na 175°C (155°C horkovzduch). Vykynutý věnec vložte do trouby a pečte asi 40 minut dozlatova (pokud tmavne příliš rychle, přikryjte jej alobalem). Nechte vychladnout na mřížce.