Go Back
Tisk
5 from 1 vote

Skořicová babka

Ingredience

Kynuté těsto

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 10 g čerstvého droždí
  • 70 g másla
  • 1 vejce
  • 100 g mléka nebo vody
  • 50 g jemného třtinového nebo krupicového cukru

Náplň

  • 75 g másla
  • 75 g světlého cukru muscovado
  • 2 lžičky cejlonské skořice
  • 1/2-1 lžička kardamomu

Postup přípravy

  • Vejce, droždí a máslo na náplň si vytáhněte nejlépe hodinu předem. Smíchejte obě mouky se solí a prosejte do mísy robotu. V trošce vody či mléka si rozpusťte droždí, přidejte trochu cukru a nechte vzejít kvásek. 
  • Zbytek vody prošlehejte s vejcem a cukrem. Jak droždí, tak vaječno-cukrovou směs přilijte k mouce a promíchejte. Nechte míchat na nízké otáčky, dokud se ingredience nespojí a těsto nezačne být trochu elastické. Postupně do těsta zapracujte velmi mírně změklé máslo (stačí jej vytáhnout z lednice asi 10 minut předem a nakrájet na kostičky). Dál míchejte na nižší otáčky asi 8-10 minut, dokud těsto není hladké a elastické. Vyklopte na vál a ještě chvilku prohněťte v ruce. Vytvarujte bochánek a vložte do olejem vymazané mísy. Přetáhněte fólií a nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem. Popřípadě můžete nechat těsto kynout přes noc v lednici. 
  • Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. jednoduše utřete změklé máslo s cukrem a kořením. Vykynuté těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše na obdélník. Potřete náplní, jen zhruba centimetr od kraje nechte volný. Nejlíp to jde cukrářskou kartou nebo paletovým nožem. 
  • Těsto zarolujte a rolku podélně rozkrojte ostrým nožem na půlky. 
  • Zamotejte a přitom se snažte, aby rozkrojená část byla nahoře. 
  • Vložte do máslem vymazané formy 10x25cm (pokud není nepřilnavá, vyložte ji raději i pečicím papírem) a znovu přikryjte a nechte kynout asi půl až tři čtvrtě hodiny.
  • Troubu si v dostatečném předstihu rozpalte na 180°C. Jakmile je těsto vykynuté, vložte formu do trouby a nechte ji tam asi 35-45 minut. Po 20 minutách zkontrolujte a pokud příliš tmavne, přikryjte alobalem.
  • Hotovou babku nechte chvíli zchladnout ve formě a pak ji přesuňte na mřížku. A užívejte si tu nádhernou vůni...