Go Back
Tisk
5 from 2 votes

Ořechová babka

Ingredience

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 50 g světlého třtinového cukru
  • 100 ml plnotučného mléka nebo vody
  • 1 vejce
  • 70 g másla
  • špetka soli

na náplň: 200g mletých vlašských ořechů, 75g světlého cukru muscovado, 100g změklého másla, 1 lžička skořice, 1/2 lžičky mletého kardamomu, kůra z 1 bio pomeranče

    Postup přípravy

    • Všechny ingredience na těsto si z lednice vytáhněte asi hodinu před začátkem přípravy. V míse robotu smíchejte obě mouky, sůl a kardamom. Do menší misky rozdrobte droždí, zalijte vlažným mlékem a přisypte špetku cukru. Rozmíchejte a nechte asi 10-15 minut odstát, než se začnou tvořit bublinky. Zbytek cukru rozmíchejte s vajíčkem. 
    • K mouce vlijte vajíčko s cukrem i vzešlý kvásek a začněte míchat na pomalé otáčky. Jakmile se ingredience alespoň částečně spojí, začněte po kouscích přidávat změklé máslo. Na pomalé otáčky míchejte asi 6 minut, dokud těsto není kompaktní a pak ještě chvíli propracujte ručně a vykoulejte si pěkný, hladký bochánek. Vložte do olejem vymazané misky, potřete olejem i zvrchu, přikryjte fólií a uložte na 8-12hodin do lednice. 
    • Na náplň utřete změklé máslo s cukrem, přidejte mleté vlašské ořechy, koření a kůru z pomeranče a důkladně promíchejte.  
    • Těsto vytáhněte z lednice a vyválejte na obdelník zhruba 35x20cm. Se studeným těstem se pracuje dobře a není potřeba skoro vůbec podsypávat, tak zkuste použít opravdu jen minimum mouky, ať není babka zbytečně suchá. Těsto potřete náplní.  
    • Těsto zarolujte a podélně rozkrojte. 
    • Obě poloviny těsta stočte do copu řezem nahoru. Konce zahněte pod sebe. Přeneste do máslem vymazané a papírem vyložené chlebíčkové formy (20-25cm x 10cm). 
    • Přikryjte fólií a nechte asi půl hodinu až hodinu kynout na teplém místě, dokud ještě asi o třetinu nenakyne. Mezitím si rozehřejte troubu na 190°C (170°C horkovzduch). Vykynutou babku vložte do trouby a pečte zhruba 25-30 minut, dokud není na povrchu krásně zlatavá. 
    • Po vytažení z trouby nechte chvíli zchladnout, pak vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce.