Go Back

Čokoládové bábovičky bez lepku

Ingredience

Čokoládové bábovičky

  • 200 g kvalitní tmavé čokolády (70%)
  • 160 g másla
  • 160 g světlého třtinového cukru
  • 160 g mandlové mouky
  • 1 malé espresso (15-20ml)
  • 30 ml amaretta
  • 5 vajec žloutky a bílky zvlášť
  • špetka soli

Čokoládová omáčka

  • 125 ml vody
  • 30 g kakaa
  • 30 g třtinového cukru
  • 60 g kvalitní tmavé čokolády
  • 10 g másla
  • 15 ml amaretta
  • špetka soli

Postup přípravy

  • Čokoládu a máslo rozpusťte ve větší míse na vodní lázni. Vodní lázeň připravíte tak, že do rendlíku nalijete trochu vody, kterou přivedete k varu, ztlumíte, a nad rendlík posadíte misku s máslem a čokoládou. Dejte pozor, aby se dno misky nedotýkalo vody a teplo přicházelo pouze z páry. Jakmile je čokoláda s máslem rozpuštěná, misku odstavte a směs nechte trochu zchladnout (tak, že když do čokolády ponoříte prstík, bude čokoláda zhruba stejné teploty jako vy). Přidejte mleté mandle, amaretto, kávu, sůl, polovinu cukru a žloutky. Nechte hodinu odpočinout, aby se mandle dostatečně nasákly. Mezitím si pořádně vymažte formičky máslem a předehřejte troubu na 180°C.
  • Po uplynutí hodiny si připravte druhou polovinu cukru a do velké čisté mísy vložte bílky. Začněte pomalu šlehat a jakmile jsou trochu napěněné, postupně přisypávejte cukr a šlehejte dál do pevného sněhu. Sníh opatrně, postupně vmíchejte k čokoládovo-mandlové směsi. Těsto nalijte do formiček (já si opět pomáhám zdobicím pytlíkem) a vložte do trouby. Pečte asi 20-25 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě a pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  • Připravte si čokoládovou omáčku. Vodu, cukr, kakao a sůl vložte do rendlíku, rozmíchejte a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte asi 1 minutu. Odstavte a přidejte čokoládu a máslo a míchejte, dokud omáčka není hladká. Nakonec přidejte amaretto, promíchejte a nechte vychladnout.
  • Bábovičky podávejte s čokoládovou omáčkou. Vydrží i pár dnů, ale moc bych na to nesázela… :)