Čokoládu a máslo rozpusťte ve větší míse na vodní lázni. Vodní lázeň připravíte tak, že do rendlíku nalijete trochu vody, kterou přivedete k varu, ztlumíte, a nad rendlík posadíte misku s máslem a čokoládou. Dejte pozor, aby se dno misky nedotýkalo vody a teplo přicházelo pouze z páry. Jakmile je čokoláda s máslem rozpuštěná, misku odstavte a směs nechte trochu zchladnout (tak, že když do čokolády ponoříte prstík, bude čokoláda zhruba stejné teploty jako vy). Přidejte mleté mandle, amaretto, kávu, sůl, polovinu cukru a žloutky. Nechte hodinu odpočinout, aby se mandle dostatečně nasákly. Mezitím si pořádně vymažte formičky máslem a předehřejte troubu na 180°C.
Po uplynutí hodiny si připravte druhou polovinu cukru a do velké čisté mísy vložte bílky. Začněte pomalu šlehat a jakmile jsou trochu napěněné, postupně přisypávejte cukr a šlehejte dál do pevného sněhu. Sníh opatrně, postupně vmíchejte k čokoládovo-mandlové směsi. Těsto nalijte do formiček (já si opět pomáhám zdobicím pytlíkem) a vložte do trouby. Pečte asi 20-25 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě a pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Připravte si čokoládovou omáčku. Vodu, cukr, kakao a sůl vložte do rendlíku, rozmíchejte a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte asi 1 minutu. Odstavte a přidejte čokoládu a máslo a míchejte, dokud omáčka není hladká. Nakonec přidejte amaretto, promíchejte a nechte vychladnout.
Bábovičky podávejte s čokoládovou omáčkou. Vydrží i pár dnů, ale moc bych na to nesázela… :)