Předehřejte troubu na 180°C (nebo 160°C horkovzduch) a kulatou formu o průměru 20 nebo 22cm vyložte pečicím papírem a boky vymažte máslem.
Samotná příprava je pak už úplně jednoduchá. Ve velké míse smíchejte obě mouky, mleté pistácie i mandle, kypřicí prášek, sůl a jemně nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče. V druhé míse prošlehejte jogurt, vejce, med a olej. Tekutou směs přidejte k suchým ingrediencím a promíchejte, aby se vše spojilo. Těsto přesuňte do formy, vložte do trouby a pečte asi 45minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
Zatímco se koláč peče, připravte si sirup. Vymačkejte šťávu z citronu a pomeranče, přidejte 100g třtinového cukru a 100g vody a vařte, dokud se sirup nezredukuje na polovinu. Přidejte vodu z pomerančových květů a sceďte do hrníčku.
Upečený koláč nechte 10 minut zchladnout ve formě, pak hustě propíchejte špejlí a opatrně polijte (nebo potírejte štětcem) ochuceným sirupem. Nechte zcela vychladnout, vytáhněte z formy, nakrájejte a podávejte s řeckým jogurtem a sekanými pistáciemi.