Go Back

Pomerančový koláč s mandlemi a pistáciemi

Ingredience

  • 125 g hladké mouky
  • 100 g jemně mleté špaldové mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g mletých pistácií
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 250 g medu
  • 250 g řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
  • 150 g extra panenského olivového oleje
  • 1 pomeranč nejlépe bio
  • 1 citron nejlépe bio
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička vody z pomerančových květů
  • máslo k vymazání formy

k podávání:

  • řecký jogurt, sekané pistácie

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 180°C (nebo 160°C horkovzduch) a kulatou formu o průměru 20 nebo 22cm vyložte pečicím papírem a boky vymažte máslem.
  • Samotná příprava je pak už úplně jednoduchá. Ve velké míse smíchejte obě mouky, mleté pistácie i mandle, kypřicí prášek, sůl a jemně nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče. V druhé míse prošlehejte jogurt, vejce, med a olej. Tekutou směs přidejte k suchým ingrediencím a promíchejte, aby se vše spojilo. Těsto přesuňte do formy, vložte do trouby a pečte asi 45minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Zatímco se koláč peče, připravte si sirup. Vymačkejte šťávu z citronu a pomeranče, přidejte 100g třtinového cukru a 100g vody a vařte, dokud se sirup nezredukuje na polovinu. Přidejte vodu z pomerančových květů a sceďte do hrníčku.
  • Upečený koláč nechte 10 minut zchladnout ve formě, pak hustě propíchejte špejlí a opatrně polijte (nebo potírejte štětcem) ochuceným sirupem. Nechte zcela vychladnout, vytáhněte z formy, nakrájejte a podávejte s řeckým jogurtem a sekanými pistáciemi.