Go Back

Jahodový dort s kokosovým krémem

Potřebné vybavení

  • 2 18cm ráfek
  • 2 16cm ráfek

Ingredience

Mandlový korpus

  • 300 g másla
  • 200 g cukru krupice nebo jemného třtinového cukru
  • 6 vajec
  • 230 g mandlové mouky
  • 120 g hladké mouky
  • 7 g kypřicího prášku nejlépe bio
  • kůra z 1 citronu
  • špetka soli

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 500 g kokosové smetany (tuhé části z kokosového mléka)
  • 30-50 g moučkového cukru
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • 4 listy želatiny

Jahodový vklad

  • 350 g jahod
  • 50 g jahodového pyré
  • 30 g cukru krupice
  • 3 g pektinu NH
  • 2,5 g agaru
  • 0,5 g kyseliny citronové
  • semínka z 1 vanilkového lusku

Kokosová křupavá vrstva

  • 50 g bio kokosu
  • 50 g másla
  • 65 g hladké mouky
  • 25 g cukru krupice
  • 50 g bílé čokolády

Imbibage

  • 50 g vody
  • 50 g cukru
  • 50 g citronové šťávy
  • prázdný vanilkový lusk

Švýcarský máslový krém

  • 150 g cukru krupice
  • 150 g bílků
  • 375 g másla
  • špetka soli
  • prášek z lyofilizovaného ovoce

Na dokončení

  • makronky
  • květy či bylinky, případně čerstvé jahody

Postup přípravy

  • Začněte s přípravou minimálně den před podáváním dortu. Upečte korpus, připravte vklad a křupavou vrstvu. Další den připravte krém, dort sestavte a po několika hodinách dozdobte.
  • Den před přípravou krému dejte kokosové mléko do lednice.
  • Na korpus vytáhněte z lednice máslo a vejce a nechte je alespoň hodinu v pokojové teplotě. Mouku, mandlovou mouku a kypřicí prášek společně prosejte. Připravte si dvě formy o velikosti 18cm a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 155°C.
  • Změklé máslo a polovinu cukru utřete v robotu s flexi metlou nebo K-nadstavcem nebo ručním šlehačem do světlé nadýchané pěny. Po jednom přidejte žloutky a vždy nechte zcela zašlehat. Robot vypněte a nadvakrát vetřete směs mouky a mandlové mouky. Nakonec zlehka zatřete polotuhý sníh ušlehaný z bílků a zbylé poloviny cukru. Hotové těsto přesuňte do forem, vložte do trouby a pečte asi hodinu nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Korpus nechte trochu zchladnout, vyřízněte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce. Zabalte a do dalšího dne uložte do lednice.
  • Připravte jahodový vklad. Jahody očistěte, nakrájejte na menší kousky, vsypte do malého rendlíku a přidejte jahodové pyré a vanilku. Přiveďte k varu. Přidejte cukr rozmíchaný s pektinem NH, agarem a kyselinou citronovou. Přiveďte znovu k varu a povařte asi minutu. Nechte trochu zchladnout a nalijte do dvou 16cm ráfků vložených potravinovou fólií. Nechte vychladnout a dejte zamrazit.
  • Připravte křupavou vrstvu. Kokos, cukr, mouku a změklé máslo promněte prsty, dokud nevznikne drobenka. Rozprostře na plech vyložený papírem nebo pečicí podložkou a pečte na 170°C dozlatova (můžete občas promíchat). Ještě teplé v misce promíchejte s čokoládou. Rozprostřete na papír či podložku a nechat ztuhnout. Během tuhnutí sem tam promíchejte, aby kousky drobenky zůstaly oddělené.
  • Připravte imbibage. Cukr, vodu a prázdný vanilkový lusk dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Nechte vychladnout a přidejte citronovou šťávu.
  • Připravte kokosový krém. Z kokosového mléka slijte vodu a použijte pouze tuhou část. Želatinu dejte nabobtnat do ledové vody. Pak ohřejte trochu kokosového mléka a želatinu v něm rozpusťte. Zbylé mléko prošlehejte, přidejte mascarpone a rozpuštěnou želatinu a vyšlehejte pevný krém. Pokud ani po vyšlehání není dost pevný, dejte jej na chvíli do lednice. Hotový krém si dejte do cukrářského sáčku.
  • Nyní dort sestavte. Každý plát dortu můžete zlehka seříznout, pokud má nerovnosti. Pak každý jednou prokrojte. Začněte spodní částí jednoho z korpusů, pokropte jej imbibage a potřete trochou krému. Na krém dejte jeden jahodový vklad a překryjte dalším krémem. Přiklopte druhou částí korpusu. Zvlhčete imbibage, dejte trochu krému, pak křupavou vrstvu a opět krém. Další část korpusu, imbibage, trochu krému, jahodový vklad, další krém a poslední korpus (skládejte tak, aby nahoře byl spodek korpusu). Celý dort lehce obmažte zbytkem krému a dejte na několik hodin ztuhnout do lednice.
  • Připravte švýcarský máslový krém. Máslo nechte lehce povolit (ale ne příliš). Cukr a bílky dejte do kovové misky, tu položte na vodní lázeň a za častého promíchání ohřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak přesuňte do robotu s šlehacím nadstavcem a vyšlehejte pevný a studený sníh. Do sněhu postupně zašlehejte máslo (ze začátku bude krém vypadat sraženě a řídce, ale pokud sníh nebyl teplý, tak se postupně vyšlehá, nebojte). Vyšlehejte hladký a nadýchaný krém.
  • Asi třetinu krému si odložte na obarvení. Zbylým bílým krémem obmažte ztuhlý dort a opět dejte alespoň na hodinu ztuhnout. Odloženou část krému obarvěte práškem z lyofilizovaného ovoce. Ztuhlý dort ozdobte dle libosti barevným krémem, makronkami, jahodami, bylinkami či květy.