Go Back

Broskvový koláč s drobenkou

Ingredience

  • 225 g celozrnné špaldové mouky nebo kombinace s bílou hladkou moukou
  • 200 g mandlové mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 150 g olivového oleje
  • 200 g medu
  • 2 vejce
  • 250 g podmáslí
  • kůra ze 2 pomerančů
  • vanilka
  • cca 750 g broskví

Na drobenku

  • 175 g celozrnné špladové mouky
  • 125 g másla
  • 75 g jemného třtinového cukru

Postup přípravy

  • Hodinu předem si z lednice vytáhněte máslo na drobenku, vejce a podmáslí. Připravte si menší pekáček asi 30x20 cm, vymažte jej a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180°C (160°C horkovzduch).
  • Připravte si drobenku. Máslo, cukr a mouku v misce promněte prsty, dokud nepřipomíná vlhký písek. Odložte stranou. Broskve omyjte, rozpulte, vyjměte pecku a nakrájejte na větší kousky.
  • Špaldovou mouku, mandlovou mouku, kypřicí prášek, sodu a sůl společně prosejte do mísy. V jiné misce prošlehejte (metličkou nebo tyčákem) podmáslí, vejce, olej a med. Přidejte najemno nastrouhanou pomerančovou kůru a promíchejte. Mokrou směs vlijte k suché směsi a stěrkou promíchejte. Opatrně, nepřemíchejte, ať není těsto zbytečně tuhé.
  • Těsto nalijte do pekáčku, rozprostřete, poklaďte broskvemi a zasypte drobenkou a mandlovými plátky. Vložte do trouby a pečte asi 35-40 minut.