Go Back
Tisk
5 from 1 vote

Čokoládový koláč s řepou a avokádovým krémem

Ingredience

  • 300 g vařené či pečené řepy (váha po oloupání)
  • 4 vejce
  • 120 g medu nebo javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 150 g mandlové mouky
  • 125 g kvalitní tmavé čokolády
  • 60 ml olivového oleje

Čokoládový avokádový krém

  • 2 avokáda
  • 200 g kvalitní tmavé čokolády
  • 50 g javorového sirupu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1-2 lžíce horké vody dle potřeby

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 170°C (horkovzduch 150°C). Dno dortové formy o průměru 20cm vyložte pečicím papírem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni či v mikrovlnce.
  • Uvařenou či upečenou řepu oloupejte a vložte do mixéru. Mixujte asi 2 minuty, dokud se nevytvoří hladké pyré (možná budete muset několikrát mixér zastavit a seškrábnout stěrkou stěny). Přidejte vejce, med či sirup, olej, vanilku, kakao a špetku soli a promixujte do hladkého krému. Nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu a ještě několika pulsy promixujte, aby se vše spojilo.
  • Společně prosejte mandlovou mouku a kypřicí prášek. Řepnou směs vlijte do mísy, přidejte mandlovou mouku s kypřicím práškem a důkladně promíchejte. Přelijte do dortové formy a nechte asi 15 minut odstát. Mandlová mouka se nasákne a koláč bude vláčnější.
  • Vložte do trouby a pečte asi 35-40 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Po upečení koláč přesuňte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  • Na krém jednoduše promixujte vše krom čokolády a vody do hladkého krému. Čokoládu rozpusťte a přidejte k avokádovému krému. Opět promixujte. Pokud bude krém příliš hustý a nebude se chtít spojit, přidejte trochu horké vody.
  • Hotový krém rozetřete na vychladlý koláč a pokud chcete, můžete dozdobit ovocem, kvítky či bylinkami. Podávejte nejlépe v ten samý den.