Go Back

Perníkový dort s brusinkami

Ingredience

Korpus

  • 175 g másla
  • 350 g vařící vody
  • 1 lžička jedlé sody
  • 250 g tmavého cukru muscovado
  • 100 g medu
  • 500 g mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 4 lžičky perníkového koření nebo 2 lžičky skořice, ½ lžičky kardamomu a na špičku nože hřebíčku, pepře, anýzu, muškátového ořechu, badyánu a nového koření
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • kůra z 1 pomeranče

Krém

  • 3 bílky
  • 200 g krupicového cukru
  • 300 g másla
  • špetka soli
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 2-3 lžíce brusinkového kompotu okapaného
  • kvalitní třtinový rum dle chuti

Na ozdobu - inspirace

  • rozmarýn, celá skořice a badyán
  • brusinky, bílek a krupicový cukr na ojínělé brusinky

Postup přípravy

  • Začněte přípravou korpusu, nejlépe den předem. Připravte si dvě formy o velikosti 20cm a dno vyložte pečicím papírem. Vejce vytáhněte z lednice (ideálně hodinu před přípravou), máslo rozpusťte a smíchejte s prosejte mouku, kypřicí prášek, sůl a veškeré koření. Troubu předehřejte na 160°C (140°C horkovzduch).
  • Do mísy nasypte cukr muscovado a sodu a přilijte vroucí vodu. Důkladně rozmíchejte metličkou. Přidejte med, rozpuštěné máslo a pomerančovou kůru a opět promíchejte. Vyzkoušejte, jestli směs není příliš horká a případně nechte ještě trochu zchladnout, než přidáte vejce.
  • Nakonec ke směsi přisypte mouku a stěrkou zpracujte v kompaktní těsto. Nepřemíchejte. Těsto rovnoměrně rozdělte mezi formy, vložte do trouby a pečte asi 45 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Po vytažení z trouby nechte korpusy chvilku zchladnout, pak vyřízněte z forem a nechte zcela vychladnout na mřížce. Zabalte do alobalu či folie a uložte přes noc do lednice.
  • Den předem si můžete připravit i ojínělé brusinky. Jednoduše je štětečkem potřete bílkem, posypte cukrem a nechte uschnout (minimálně dvě hodiny, ale klidně i přes noc).
  • Další den si připravte krém. Máslo si z lednice vytáhněte minimálně hodinu předem, nakrájejte na kostičky a nechte změknout. Bílky a cukr nahřívejte na vodní lázni za občasného promíchání stěrkou, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přelijte do mísy robotu, přidejte větší špetku soli a na střední rychlost šlehejte, dokud sníh nezpevní a zcela nevychladne. Postupně zašlehejte máslo a dál šlehejte, dokud krém není krásně nadýchaný, klidně i 10-15 minut. Pokud se v průběhu přidávání másla zdá krém sražený, nebojte se, je to jen fáze. Šlehejte dál a krém se krásně spojí. Pokud náhodou příliš zřídne, je možné, že sníh byl ještě teplý. V tom případě dejte mísu na chvíli do lednice a pak zkuste znovu vyšlehat.
  • Z hotového krému si odeberte zhruba třetinu na obmazání a do zbytku přidejte pomerančovou šťávu a brusinkový kompot. Oba korpusy prořízněte, aby vám vznikly dohromady čtyři pláty. Každý plát pokapejte na řezné straně štědře rumem. Na podložku postavte jeden plát, řezem nahoru, a potřete třetinou krému. Neroztírejte až do krajů. Na něj položte druhý plát, opět řezem nahoru a potřete další třetinou krému. Opět korpus řeznou stranou nahoru a poslední třetina krému. Na něj položte poslední plát, tentokrát řezem dolů. Celý dort obmažte bílým krémem, zarovnejte cukrářskou kartou a ozdobte dle chuti. Dejte alespoň na dvě hodiny do lednice, aby se chutě propojily. Před podáváním nechte opět chvilku povolit, aby krém nebyl úplně tuhý.