Přípravu dortu si v ideálním případě rozdělte do dvou dnů. Den předem si upečte korpusy a připravte kokosový crunch a mangový kompot. Další den dort sestavte a ozdobte.
Ingredience na korpus si hodinu předem vytáhněte z lednice. Troubu si předehřejte na 155°C a připravte si dvě 18cm formy a dna jim vyložte pečícím papírem.
Prosejte mouku s práškem do pečiva, sodou a špetkou soli a přimíchejte kokos. Máslo a polovinu cukru šlehejte do pěny, přidejte kokosový olej, kokosovou smetanu a znovu prošlehejte. Přidejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt a stěrkou promíchejte. V čisté míse začněte šlehat bílky, postupně přisypejte zbytek cukru a vyšlehejte do pevného sněhu. K máslovému základu dortu přidejte suché ingredience, promíchejte stěrkou a pak natřikrát zlehka zatřete sníh.
Těsto rozdělte do obou forem a pečte asi 45-50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce a zabalte do fólie. Nechte do dalšího dne v lednici.
Na mangový kompot oloupejte manga, odkrojte část, kterou si schováte na ozdobu a zbytek nakrájejte na kostičky. Vložte do kastrůlku, přidejte pyré a pomalu poduste doměkka. Cukr smíchejte s pektinem NH, přidejte k mangu a přiveďte znovu k varu, minutku povařte a pak přidejte želatinu, kterou jste předem nechali nabobtnat v ledové vodě. Kompot nechte chvíli vychladnout a zatím si připravte dva 16cm ráfky a dna potáhněte fólií. Vychladlý kompot rozdělte do ráfků a dejte zamrazit.
Připravte si crunch. Změklé máslo, mouku a cukr promněte, dokud se nevytvoří sypká drobenka. Vysypte na plech vyložený papírem či podložkou a pečte na 160°C (horkovzduch) do zlatova. Na poslední minutu přidejte kokos (jen ať se prohřeje). Přesypte do misky, přidejte bílou čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Přesypte na podložku a nechte vychladnout.
Další den připravte kokosový krém. Želatinu dejte nabobtnat do ledové vody. Malou část kokosové smetany odeberte, ohřejte a želatinu v ní rozpusťte. Přidejte ke zbylé kokosové smetaně (ta by měla být tuhá) a společně s cukrem vyšlehejte. Přidejte mascarpone a opět opatrně společně prošlehejte. Pokud by krém byl stále řídký, nechte ho před použitím ztuhnout v lednici.
Připravte imbibage. Vodu, cukr a vanilkový lusk vložte do rendlíku a přiveďte k varu. Odstavte a přidejte Malibu.
Dort sestavte. Krém přesuňte do cukrářského sáčku. Oba korpusy si rozkrojte na dva pláty. Mangový kompot uvolněte z ráfků a připravte si kokosový crunch.
Jednu část korpusu položte na servírovací talíř, řezem vzhůru. Pokropte imbibage (já používám štětec a dorty potírám), potřete tenčí vrstvou krému a po okraji si z krému vytvořte ráfek. Doprostřed vložte jeden plát mangového kompotu. Zakryjte krémem. Druhou polovinu korpusu pokropte po řezné straně imbibage a řezem dolů položte na krém. Nyní dejte krém, crunch a opět krém, přiklopte třetím plátem (řeznou stranou nahoru, opět pokropte). Nyní krém, kompot, krém a na závěr poslední část korpusu (řez dolů, pokropte). Celý dort zarovnejte zbylým krémem a dejte alespoň na dvě hodiny ztuhnout do lednice.
Připravte si švýcarský máslový krém. Bílky a cukr zahřívejte na vodní lázni dokud se všechen cukr nerozpustí. Přesuňte do robotu, přidejte velkou špetku soli a vyšlehejte pevný studený sníh. Postupně zašlehejte mírně změklé máslo. Krémem obmažte ztuhlý dort a dejte opět alespoň na půlhodiny do lednice.
Těsně před podáváním ozdobte tenkými plátky manga a čerstvého kokosu (ten nakrouhejte škrabkou na zeleninu) a lístky máty. Po stranách můžete posypat kokosem.