Go Back

Kokosový dort s mangem

Potřebné vybavení

  • 2 18cm ráfky
  • 2 16cm ráfky

Ingredience

Korpus

  • 275 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 75 g bio kokosu
  • špetka soli
  • 170 g másla
  • 50 g kokosového oleje
  • 200 g cukru krupice
  • 150 g kokosové smetany
  • 100 g kysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 5 bílků

Kokosový crunch

  • 65 g hladké mouky
  • 25 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 50 g bio kokosu
  • 50 g bílé čokolády

Mangový kompot

  • 300 g čerstvého manga
  • 250 g mangového pyré
  • 25 g cukru krupice
  • 4 g pektinu NH
  • 3 listy (7,5g) želatiny

Kokosový krém

  • 350 g kokosové smetany
  • 600 g mascarpone
  • 30 g cukru krupice
  • 4 listy (10g) želatiny
  • vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku

Imbibage

  • 50 g vody
  • 50 g cukru krupice
  • prázdný vanilkový lusk
  • 50 g Malibu

Švýcarský máslový krém

  • 100 g bílků
  • 100 g cukru krupice
  • velká špetka soli
  • 250 g másla

Na ozdobení

  • mango
  • čerstvý kokos
  • máta
  • bio kokos

Postup přípravy

  • Přípravu dortu si v ideálním případě rozdělte do dvou dnů. Den předem si upečte korpusy a připravte kokosový crunch a mangový kompot. Další den dort sestavte a ozdobte.
  • Ingredience na korpus si hodinu předem vytáhněte z lednice. Troubu si předehřejte na 155°C a připravte si dvě 18cm formy a dna jim vyložte pečícím papírem.
  • Prosejte mouku s práškem do pečiva, sodou a špetkou soli a přimíchejte kokos. Máslo a polovinu cukru šlehejte do pěny, přidejte kokosový olej, kokosovou smetanu a znovu prošlehejte. Přidejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt a stěrkou promíchejte. V čisté míse začněte šlehat bílky, postupně přisypejte zbytek cukru a vyšlehejte do pevného sněhu. K máslovému základu dortu přidejte suché ingredience, promíchejte stěrkou a pak natřikrát zlehka zatřete sníh.
  • Těsto rozdělte do obou forem a pečte asi 45-50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce a zabalte do fólie. Nechte do dalšího dne v lednici.
  • Na mangový kompot oloupejte manga, odkrojte část, kterou si schováte na ozdobu a zbytek nakrájejte na kostičky. Vložte do kastrůlku, přidejte pyré a pomalu poduste doměkka. Cukr smíchejte s pektinem NH, přidejte k mangu a přiveďte znovu k varu, minutku povařte a pak přidejte želatinu, kterou jste předem nechali nabobtnat v ledové vodě. Kompot nechte chvíli vychladnout a zatím si připravte dva 16cm ráfky a dna potáhněte fólií. Vychladlý kompot rozdělte do ráfků a dejte zamrazit.
  • Připravte si crunch. Změklé máslo, mouku a cukr promněte, dokud se nevytvoří sypká drobenka. Vysypte na plech vyložený papírem či podložkou a pečte na 160°C (horkovzduch) do zlatova. Na poslední minutu přidejte kokos (jen ať se prohřeje). Přesypte do misky, přidejte bílou čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Přesypte na podložku a nechte vychladnout.
  • Další den připravte kokosový krém. Želatinu dejte nabobtnat do ledové vody. Malou část kokosové smetany odeberte, ohřejte a želatinu v ní rozpusťte. Přidejte ke zbylé kokosové smetaně (ta by měla být tuhá) a společně s cukrem vyšlehejte. Přidejte mascarpone a opět opatrně společně prošlehejte. Pokud by krém byl stále řídký, nechte ho před použitím ztuhnout v lednici.
  • Připravte imbibage. Vodu, cukr a vanilkový lusk vložte do rendlíku a přiveďte k varu. Odstavte a přidejte Malibu.
  • Dort sestavte. Krém přesuňte do cukrářského sáčku. Oba korpusy si rozkrojte na dva pláty. Mangový kompot uvolněte z ráfků a připravte si kokosový crunch.
  • Jednu část korpusu položte na servírovací talíř, řezem vzhůru. Pokropte imbibage (já používám štětec a dorty potírám), potřete tenčí vrstvou krému a po okraji si z krému vytvořte ráfek. Doprostřed vložte jeden plát mangového kompotu. Zakryjte krémem. Druhou polovinu korpusu pokropte po řezné straně imbibage a řezem dolů položte na krém. Nyní dejte krém, crunch a opět krém, přiklopte třetím plátem (řeznou stranou nahoru, opět pokropte). Nyní krém, kompot, krém a na závěr poslední část korpusu (řez dolů, pokropte). Celý dort zarovnejte zbylým krémem a dejte alespoň na dvě hodiny ztuhnout do lednice.
  • Připravte si švýcarský máslový krém. Bílky a cukr zahřívejte na vodní lázni dokud se všechen cukr nerozpustí. Přesuňte do robotu, přidejte velkou špetku soli a vyšlehejte pevný studený sníh. Postupně zašlehejte mírně změklé máslo. Krémem obmažte ztuhlý dort a dejte opět alespoň na půlhodiny do lednice.
  • Těsně před podáváním ozdobte tenkými plátky manga a čerstvého kokosu (ten nakrouhejte škrabkou na zeleninu) a lístky máty. Po stranách můžete posypat kokosem.