Go Back
Tisk
5 from 1 vote

Čokoládový dort s karamelovým krémem, hruškami a lískáči

Ingredience

Korpus

  • 390 g hladké mouky
  • 120 g kvalitního kakaa
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 350 g podmáslí
  • 200 g oleje
  • 3 vejce
  • 350 g krupicového cukru
  • 250 g vroucí vody
  • 150 g lískových ořechů

Krém

  • 250 g krupicového cukru
  • 250 g 30% smetany
  • 1 kg mascarpone
  • velká špetka soli

Pošírované hrušky

  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g vody
  • 5-6 hrušek
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • kvalitní rum dle chuti

Dekorace

  • 300 g tmavé čokolády

Postup přípravy

  • Přípravu dortu si v optimálním případě rozdělte do dvou dnů. Den předem si připravte smetanový karamel, pošírované hrušky a upečte korpus, případně si i připravte čokoládovou dekoraci. V den podávání si pak jen připravíte krém a dort sestavíte. Brnkačka :)
  • Na korpus si vytáhněte podmáslí a vajíčka v dostatečném předstihu z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Připravte si lískové ořechy. Pokud máte ořechy se slupkami, tak je dejte na 10 minut do trouby vyhřáté na 160°C a pak je vsypte do čisté utěrky a promněte, abyste se slupek zbavili. Nechte vychladnout a nasekejte nahrubo. Pokud máte ořechy blanšírované (bez slupek), tak je jen opražte, a po vychladnutí pak rovnou nasekejte.
  • Troubu vyhřejte na 155°C, připravte si dvě formy o velikosti 18cm a dno vyložte pečicím papírem. Do velké mísy prosejte mouku, kakao, pečicí prášek, sodu a sůl. V jiné míse důkladně prošlehejte vejce, podmáslí, cukr a olej. Vlijte k suché směsi a důkladně promíchejte metličkou. Přilijte vroucí vodu a znovu promíchejte. Rozdělte do připravených forem, posypte nasekanými opraženými lískovými ořechy a vložte do trouby. Pečte asi 60-70minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Pokud vaše trouba nepeče rovnoměrně, raději plech v průběhu pečení otočte. Upečené korpusy nechte chvilku zchladnout ve formě, pak vyřízněte a přesuňte na mřížku. Nechte zcela vychladnout, zabalte do folie a uložte do lednice.
  • Připravte si smetanový karamel na krém. Do čistého rendlíku dejte cukr, přidejte trochu vody, promíchejte a pak zahřívejte, dokud cukr není tmavě zlatý. Odstavte, přidejte ohřátou smetanu, promíchejte a přidejte pořádnou špetku soli. Vraťte na plotnu a zvolna zahřívejte, dokud se hmota nespojí. Nechte vychladnout.
  • Připravte si pošírované hrušky. Hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na menší kostičky. Z cukru si připravte karamel, zalijte horkou vodou a rozmíchejte. Do tohoto karamelového sirupu vložte hrušky, přidejte špetku soli a skořici a zvolna duste, dokud hrušky nejsou měkké, ale stále drží tvar a nerozpadají se. Přelijte do čisté misky a nechte vychladnout.
  • Na čokoládovou dekoraci si rozpusťte čokoládu (buď v mikrovlnce nebo na vodní lázni) a troubu rozehřejte na 50°C. Připravte si dva rovné, čisté plechy (můžete vydezinfikovat a odmastit rumem). Dejte je na 2 minuty do trouby a pak na ně stěrkou rozetřete v tenké vrstvě čokoládu (asi 1-2mm). Dejte na 30 minut do lednice. Po 30 minutách vytáhněte jeden plech a nechte zhruba 5-10 minut v pokojové teplotě. Při tvoření ozdoby je lepší pracovat v gumových rukavicích, ať ji nemáte "oťapanou"). Zkuste stěrkou, zda jde čokoláda dobře seškrábnout a je tvárná (neláme se, ale ani vám neteče v rukou). Pokud je ještě tuhá, nechte ji dalších pár minut, pokud už se s ní nedá pracovat, vraťte ji do lednice. Stěrkou seškrabujte asi 4 cm široké pruhy a postupně je stočte a namotávejte do vějíře. Hotový vějíř nechte ztuhnout v lednici. Z tohoto množství byste vytvořili i dva vějíře, ale přijde mi lepší mít víc materiálu. Co nespotřebujete můžete rozpustit a použít v jiném receptu.
  • Další den si připravte krém. Smetanový karamel promixujte tyčovým mixérem, přidejte k mascarpone, nejprve promíchejte stěrkou a pak opatrně vyšlehejte. Bude to chvilka, maximálně minutu při nízkých otáčkách. Krém si přendejte do cukrářského pytlíku. Oba korpusy prokrojte na poloviny. Pošírované hrušky sceďte a scezený karamelový sirup smíchejte dle chuti s rumem. Příprava je hotová a teď už jen dort sestavit. :)
  • Na talíř položte rovnou část korpusu (bez ořechů), řeznou stranou nahoru. Potřete rumovým karamelem. Po okraji si vytvořte ráfek z krému a vyplňte polovinou pošírovaných hrušek. Potřete krémem. Část korpusu s ořechy potřete na řezné straně sirupem a položte na základ dortu, ořechy nahoru. Potřete krémem a na něj položte dalším ořechovým korpusem (ořechy dolů, řezná strana nahoru). Potřete sirupem, vytvořte ráfek z krému, vyplňte zbytkem hrušek a překryjte krémem. Na ten položte poslední část korpusu, řezem dolů (nezapomeňte jej potřít sirupem), rovnou stranou nahoru. Celý dort potřete zbylým krémem a zarovnejte kartou.
  • Dort nechte alespoň hodinu ztuhnout v lednici. Čokoládovou dekoraci posypte kakaem a položte na vršek dortu. Tadá! Hotovo. :)