Go Back

Salát s pečenou mrkví a cizrnou

Počet porcí: 2 porce

Ingredience

  • 100 g rukoly
  • 2 pomeranče
  • 300 g mrkve
  • 1 plechovka cizrny
  • po půl lžičce uzené papriky, kardamomu, skořice, zázvoru, římského kmínu a chilli
  • olivový olej
  • sůl, případně pepř

Medové ořechy

  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g medu
  • 50 g vody

Rychlá nakládaná cibulka

  • 2 červené cibule
  • 100 ml vody
  • 100 ml jablečného octa
  • 50 g medu
  • sůl, případně pepř

Postup přípravy

  • Začněte přípravou nakládané cibulky. Cibuli oloupejte, rozkrojte na polovinu a nakrájejte na tenké proužky. Osolte, promněte a nechte asi 15 minut odležet. Mezitím si připravte nálev. Vodu, ocet a med jednoduše smíchejte v rendlíku a přiveďte k varu. Cibuli propláchněte, dejte do čisté sklenice a zalijte horkým nálevem. Nechte minimálně hodinu, lépe přes noc, odležet.
  • Připravte si pečenou mrkev s cizrnou. Troubu rozpalte na 200°C (180°C horkovzduch). Mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky. Vsypte na plech a přidejte zcezenou cizrnu. Smíchejte všechno koření, posypte jím mrkev s cizrnou, zakápněte olejem, promíchejte a vložte do trouby. Pečte asi 20-25 minut, dokud mrkev není měkká. Jakmile plech vytáhnete, ztlumte troubu na 170°C (150°C horkovzduch)
  • Mezitím, co se peče mrkev s cizrnou si připravte medové ořechy. V malém rendlíku smíchejte med s vodou a přiveďte k varu. Ztlumte, přidejte ořechy a vařte 15 minut. Zceďte, vsypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8-10 minut dozlatova na 170° (150°C horkovzduch). Raději po 5 minutách zkontrolujte a promíchejte.
  • Pomeranč vyfiletujte a filetky rozkrojte na polovinu. Rukolu omyjte a osušte. Středy pomerančů vymačkejte a ke šťávě přidejte 3 lžíce nálevu z cibulky a 3 lžíce olivového oleje. Prošlehejte, dresink promíchejte s rukolou a rozložte na servírovací talíř. Na salát položte pomerančové filety, pečenou mrkev s cizrnou, okapanou cibulku a nakonec zasypte medovými ořechy. Ihned podávejte.