Go Back

Sýrové scones s medvědím česnekem a ořechy

Počet porcí: 12 scones

Ingredience

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 10 g soli
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 100 g másla
  • 200 g cheddaru
  • 100 g vlašských ořechů
  • pár hrstí medvědího česneku
  • 250 g podmáslí
  • 90 g mléka

Postup přípravy

  • Medvědí česnek zblanšírujte, tedy spařte vroucí vodou a zchlaďte. Důkladně vymačkejte a nasekejte nahrubo. Vlašské ořechy nasekejte nahrubo a pokud chcete, opražte na pánvi a nechte vychladnout. Cheddar nastrouhejte nahrubo.
  • Troubu rozehřejte na 200°C (180°C horkovzduch) a plech vyložte pečicím papírem. Mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl prosejte do mísy, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a prsty zpracujte v drobenku. Přidejte nastrouhaný sýr, ořechy a medvědí česnek a promíchejte.
  • K suchých ingrediencím přidejte mléko a podmáslí a nožem či kartou promíchejte. Vyklopte na pracovní plochu a zpracujte, ale jen tak, ať těsto drží. Není potřeba těsto hníst či zpracovat dohladka, naopak, je to nežádoucí, scones by byly tuhé.
  • Těsto vyválejte na výšku 3cm a vykrájejte 7cm kolečka. Zbytek těsta splácněte dohromady a znovu vyválejte a vykrojte. Vyjde vám asi 12 až 13 kousků. Vyskládejte na plech.
  • Vložte do trouby a pečte asi 16-18 minut dozlatova (v polovině pečení můžete plech otočit). Po upečení přesuňte na mřížku a nechte zchladnout. Podávejte ještě vlažné nebo před podáváním trochu ohřejte v troubě rozehřáté na 100°C.