Go Back

Mrkvové ovesné sušenky

Počet porcí: 20 velkých sušenek

Ingredience

  • 200 g ovesné mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 50 g strouhaného kokosu nejlépe bio
  • 50 g vlašských ořechů
  • 150 mrkve
  • 150 g medu nebo třtinového/kokosového cukru
  • 25 g chia semínek
  • 100 g kokosového oleje
  • 50 g rozinek
  • kůra z 1 pomeranče nejlépe bio
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička skořice
  • na špičku nože mletého zázvoru, hřebíčku, kardamomu či muškátového oříšku dle chuti
  • špetka soli

Postup přípravy

  • Chia semínka zalijte 75g horké vody a nechte odstát. Mrkněte na rozinky a pokud jsou suché, zalijte horkou vodou i je. Mrkev nastrouhejte na jemno a přidejte najemno nastrouhanou kůru z pomeranče.
  • Do velké mísy vsypte ovesnou mouku, ovesné vločky, kypřicí prášek, sůl a koření, přidejte kokos a na jemno nasekané vlašské ořechy a promíchejte. Prošlehejte kokosový olej, nasáklá chia semínka a med či cukr a vlijte k suché směsi. Přidejte i mrkev a (zcezené) rozinky a vše promíchejte. Nechte půl hodiny odpočinout a mezitím si předehřejte troubu na 180°C (160°C horkovzduch) a dva plechy vyložte pečicím papírem.
  • Z těsta tvořte kuličky (stále bude trochu lepit), skládejte na plech a splácněte. Pečte cca 15 minut, dokud nejsou zespoda zlatavě hnědé. Nechte vychladnout na mřížce.