Go Back

Citronový chlebíček s kokosem

Ingredience

  • 220 g hladké špaldové mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 50 g bio kokosu
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 150 g krupicového nebo jemného třtinového cukru
  • 150 g kokosového rostlinného jogurtu
  • 75 g kokosového oleje
  • 35 ml citronové šťávy
  • kůra ze 2 citronů

Na polevu

  • 100 g kokosového másla
  • 10-20 g cukru moučka
  • 25-35 ml vroucí vody

Na kandovanou citronovou kůru

  • 2 citrony
  • 200 g cukru
  • 200 g vody

Postup přípravy

  • Kokosový jogurt si z lednice vytáhněte hodinu před přípravou. Troubu předehřejte na 170°C (150°C horkovzduch) a chlebíčkovou formu si vymažte a vyložte pečicím papírem (já mám 25x10cm). Zkontrolujte kokosový olej a pokud je tuhý, rozpusťte jej opatrně v mikrovlnce či rendlíku.
  • Mouku, mandlovou mouku, kokos, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl dejte do větší mísy. V jiné míse prošlehejte kokosový jogurt, kokosový olej, cukr a citronovou šťávu a kůru. Přidejte k suchým ingrediencím a promíchejte stěrkou.
  • Těsto přesuňte do formy, uhlaďte, vložte do trouby a pečte asi 40-50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chvilku zchladnout ve formě, pak vytáhněte a nechte úplně vychladnout na mřížce.
  • Připravte si kandovanou kůru. Škrabkou oloupejte citronovou kůru, ale dejte pozor, aby na ní nebyla žádná bílá část. Nakrájejte ostrým nožem na tenké nudličky. Vložte do rendlíku s trochou vody, přiveďte k varu a zceďte. To ještě dvakrát zopakujte. Pak dejte do rendlíku vodu s cukrem, přiveďte k varu, stáhněte na minimum, přidejte kůru a vařte asi 20 minut nebo dokud není měkká. Nechte vychladnout v sirupu a zceďte.
  • Na polevu rozmíchejte kokosové máslo s trochou cukru a vroucí vodou, sladkost a konzistenci dolaďte dle vlastních preferencí. Nebo si připravte klasickou citronovou polevu ze 150g moučkového cukru a několika lžic citronové šťávy (třete alespoň 10 minut).
  • Vychladlý chlebíček potřete polevou a dozdobte citronovou kůrou.