Go Back
Tisk
5 from 1 vote

Ciabatta

Počet porcí: 2 velké ciabatty

Ingredience

Preferment

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g vody
  • 30 g aktivního kvasu

Těsto

  • preferment
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g vody
  • 5 g droždí
  • 8 g soli
  • 20 g olivového oleje
  • mouka na vytvarování

Postup přípravy

  • Začněte přípravou prefermentu. Smíchejte mouku, vodu a kvas, přetáhněte fólií a nechte 8-12 hodin prokvasit.
  • Jakmile je preferment krásně živý a bublinkuje, přidejte vodu a droždí a metličkou vše spojte. Do velké mísy nebo mísy robotu dejte mouku a sůl, promíchejte, přidejte preferment a olivový olej a promíchejte vařečkou. Pokud zpracováváte v robotu, hněťte těsto 8 minut na nízké otáčky. Pokud ručně, vykydněte těsto na pracovní plochu a 8-10 minut natahujte, plácejte, roztírejte a seškrabujte. Těsto stále bude velmi lepivé, proto si určitě pomáhejte kartou.
  • Zpracované těsto dejte do olejem vymazané mísy a přeložte. Tedy chyťte, natáhněte, přetáhněte na druhou stranu mísy, pootočte a několikrát zopakujte. Přetáhněte fólií či sprchovou čepicí.
  • Těsto nechte kynout 3 hodiny a mezitím alespoň čtyřikrát znovu přeložte. Ideálně každou půlhodinu. Po dvou hodinách kynutí začněte rozehřívat troubu, nejlépe s pečícím kamenem nebo tálem. Rozhicujte to, co vaše trouba dá, ideálně alespoň 250°C. Připravte si dva pruhy pečícího papíru (cca 12x40cm)
  • Těsto dejte asi na 10 minut do lednice. Pracovní plochu si hojně posypte moukou. Těsto opatrně vyklopte či lépe řečeno sesuňte z mísy na pomoučenou pracovní plochu. Posypte moukou i povrch těsta. Jemně natáhněte do přibližného obdélníku.
  • Nožem nebo kartou rozdělte na dvě poloviny.
  • Každou polovinu opatrně natáhněte a přeneste na pruh pečicího papíru. Nechte ještě 10 minut kynout.
  • Ciabatty i s pečicím papírem přeneste na pečicí kámen či tál, troubu pořádně zastříkněte vodou z rozprašovače (nebo zapařte vroucí vodou na plech na spodku trouby) a pečte asi 16-18 minut do tmavě zlatova. Nechte vychladnou na mřížce a podávejte s olivovým olejem.