Go Back

Chřestový quiche

Ingredience

Těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g másla
  • 1 vejce
  • 6 g soli

Náplň

  • 500 g zeleného chřestu
  • 250 g smetany na šlehání
  • 3 vejce
  • 150 g čedaru
  • špetka soli

Postup přípravy

  • Připravte těsto. Obě mouky prosejte, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a prsty (nebo v robotu K-nádstavcem) zpracujte drobenku. Vejce rozšlehejte se solí, přidejte k drobence a kartou či nožem rychle zapracujte. Těsto vyklopte na pracovní plochu a několika tahy hranou dlaně zpracujte. Těsto nehněťte ani nezpracovávejte příliš dlouho, bylo by pak tuhé. Těsto zabalte do potravinové fólie, zploštěte a uložte minimálně na hodinu do lednice.
  • Na náplň očistěte chřest (umyjte a odlomte tvrdé konce a pokud je to potřeba, spodek stonku oloupejte). Pokud chcete, několik stonků si nechte na ozdobu a zbytek nakrájejte na asi centimetrové kousky. Ve hrnci přiveďte k varu vodu, osolte a vhoďte chřest. Vařte krátce, jen asi minutu, maximálně dvě, aby byl chřest stále na skus. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Nechte důkladně okapat (můžete osušit papírovou utěrkou).
  • Čedar nastrouhejte nahrubo a vejce prošlehejte se smetanou a špetkou soli. Obojí odložte do lednice.
  • Těsto vytáhněte z lednice, trošku rozklepejte válečkem a vyválejte a tloušťku 3mm. Těstem vyložte formu o průměru 24cm, propíchejte a opět odložte do lednice, zhruba na 30 minut.
  • Troubu rozehřejte na 170°C. Těsto ve formě vyložte pečicím papírem a zatižte fazolemi, rýží nebo kamínky. Pečte asi 15 minut, pak papír vyjměte a zapečte ještě asi 5 minut.
  • Předpečený korpus vyjměte z trouby, těsto pokryjte kousky chřestu a nastrouhaným sýrem a zalijte smetanovo-vaječnou směsí. Pokud chcete, povrch dozdobte pár přepůlenými stonky chřestu.
  • Vložte do trouby a pečte asi 30-35 minut. Nechte trochu zchladnout, vyjměte z formy a podávejte.