Go Back
Tisk
5 from 1 vote

Kvasové tortilly

Počet porcí: 16 tortil

Ingredience

  • 175 g přezrálého kvasu
  • 200 g vody
  • 40 g olivového oleje
  • 430 g hladké mouky
  • 0,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky sody
  • 10 g soli

Postup přípravy

  • Všechny ingredience vložte do robotu s hnětacím hákem a zpracujte v hladké těsto. Trvá to asi 6-8 minut na nízké otáčky. Případně ingredience promíchejte vařečkou a pak zpracujte ručně asi 8 minut. Těsto přikryjte a nechte půl hodiny odpočinout.
  • Těsto rozdělte na 16 dílů (každý by měl mít okolo 50g), vyválejte kuličky a nechte 10 minut odpočinout.
  • Kuličky rozválejte na důkladně pomoučené pracovní ploše na co nejtenčí kulatou placku.
  • Pánev nebo plotýnku rozpalte na střední teplotu a tortilly nasucho pečte asi minutu z jedné a pak půl minuty z druhé strany. Budou se tvořit puchýře, tak je z druhé strany můžete trochu připlácnout, aby se propekly rovnoměrně.
  • Podávejte rovnou nebo nechte vychladnout na mřížce, aby se nezapařily. Zabalené do utěrky vydrží v chlebníku pár dní, ale výborně se i mrazí.