Go Back

Chřestová polévka se špenátem

Počet porcí: 8 porcí

Ingredience

  • 1 kg tvrdých chřestových konců
  • 400 g mraženého špenátu nechte povolit
  • 1 velká cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 3 lžíce másla
  • cca 1,5 l voda nebo zeleninový vývar
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva
  • zakysaná smetana, chřestové špičky, výhonky na ozdobu

Postup přípravy

  • Cibuli nakrájejte nahrubo, z chřestů odkrojte seschlou část a zbytek nakrájejte na menší kousky. Česnek nakrájejte na plátky. Do velkého hrnce dejte máslo, nechte rozpustit, přidejte cibuli a pomalu restujte, dokud cibule není měkká. Přidejte chřest a česnek a za občasného míchání restujte na mírném plameni dalších pět minut.
  • Zalijte vodou či vývarem tak, aby byl zhruba centimetr nad zeleninou. Osolte, přiveďte k varu a na středním plameni vařte, dokud chřest není úplně měkký, asi 15-20 minut.
  • Přidejte špenát a vše znovu přiveďte k varu a stáhněte. Ve výkonném blenderu rozmixujte zcela dohladka a pak propasírujte přes jemné síto. Ochutnejte, dolaďte citronovou šťávou a případně dosolte.
  • Podávejte ozdobené smetanou, zblanšírovaným chřestem a/nebo hráškovými výhonky.