Cibuli nakrájejte nahrubo, z chřestů odkrojte seschlou část a zbytek nakrájejte na menší kousky. Česnek nakrájejte na plátky. Do velkého hrnce dejte máslo, nechte rozpustit, přidejte cibuli a pomalu restujte, dokud cibule není měkká. Přidejte chřest a česnek a za občasného míchání restujte na mírném plameni dalších pět minut.
Zalijte vodou či vývarem tak, aby byl zhruba centimetr nad zeleninou. Osolte, přiveďte k varu a na středním plameni vařte, dokud chřest není úplně měkký, asi 15-20 minut.
Přidejte špenát a vše znovu přiveďte k varu a stáhněte. Ve výkonném blenderu rozmixujte zcela dohladka a pak propasírujte přes jemné síto. Ochutnejte, dolaďte citronovou šťávou a případně dosolte.
Podávejte ozdobené smetanou, zblanšírovaným chřestem a/nebo hráškovými výhonky.