Go Back
Tisk
5 from 3 votes

Makronky

Ingredience

  • 200 g mandlové mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 135 g bílků
  • 270 g krupicového cukru
  • 80 g vody
  • asi 30 g bílků na doladění konzistence
  • gelové potravinové barvivo

Postup přípravy

  • Nejdříve si připravte mandle. Mandlovou mouku a moučkový cukr promixujte a prosejte přes jemné síto. Pokud používáte kakao, koření prášek matcha nebo jinou suchou ingredienci, přidejte před mixováním. Směs odložte stranou.
  • Krupicový cukr dejte do malého čistého rendlíku, zalijte vodou, zlehka promíchejte (opatrně, ať nemáte cukr po stranách rendlíku) a dejte vařit. Do čisté mísy robotu si připravte bílky. Kontrolujte teplotu cukrového rozvaru a jakmile dosáhne 110°C začněte na střední rychlost šlehat bílky.
  • Cukrový rozvar nechte dál vařit na 118°C. Stáhněte z plotýnky a nechte asi 10 vteřin odstát, snižte rychlost v robotu a pak rozvar pomalu nalijte na šlehající se bílky, které měly by už být hezky napěněné. Lijte po stěně mísy. Část rozvaru skončí na stěně, to je v pořádku. Opět zvyšte na střední rychlost a šlehejte dokud sníh není studený a netvoří pevné špičky. Přidejte barvivo, pokud používáte a zašlehejte.
  • Sníh přesuňte do velké mísy a pak natřikrát zatřete mandlovou směs.
  • Postupně vmíchejte 2-3 lžíce bílků, těsto otírejte o stěnu mísy, abyste odstranili vzduchové bubliny a míchejte dál, dokud směs nezřídne na konzistenci lávy a při zvednutí z mísy s ní můžete stěrkou nakreslit osmičku.
  • Troubu předehřejte na 130-160°C. Směsí naplňte cukrářský pytlík s kulatou trezírovací špičkou (ideálně velikost 10). Na plech s silikonovou podložkou stříkejte kopečky o průměru asi 3cm.
  • Plechem několikrát bouchněte o linku, případně bublinky propíchněte a pak rovnou pečte (makronky nemusí zasychat).
  • Pečení trvá dle trouby, většinou asi 13-23 minut.
  • Nechte zcela vychladnout na plechu, pak sundejte, spárujte a naplňte. Nechte odležet v lednici, dle typu náplně pár hodin nebo i dnů. Naplněné i nenaplněné makronky můžete i zamrazit.