Go Back

Jahodový koláč s pistáciemi

Ingredience

Těsto

  • 180 g hladké mouky
  • 60 g mandlové mouky
  • 95 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 1 vejce

Pistáciová náplň

  • 60 g másla
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 40 g mandlové mouky
  • 40 g drcených pistácií

Cukrářský krém

  • 165 g mléka
  • 40 g žloutků (asi 2 žloutky)
  • 30 g krupicového cukru
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 1/2 vanilkového lusku

Na dokončení

  • 150 g smetany na šlehání
  • 600 g jahod
  • 30 g krupicového cukru
  • 3 g želatiny
  • jedlé květy, nasekané pistácie nebo bylinky na ozdobu

Postup přípravy

  • Přípravu tohoto koláče je lepší si rozložit, klidně i do dvou dnů, ať se zbytečně nehoníte. První den si připravíte těsto a necháte odpočinout. Mezitím si připravíte cukrářský krém. Odpočinuté těsto vyválíte a vyložíte jím formu a necháte přes noc v lednici. Ale pokud spěcháte, stačí i půl hodiny. Připravíte pistáciovou náplň (klidně den předem, v lednici vydrží, nebo až těsně před pečením). Těsto potřete pistáciovou náplní, upečete a vychladlé pak naplníte krémem a dozdobíte jahodami.
  • Začněte přípravou těsta. Mouku, mandlovou mouku a moučkový cukr společně prosejte a přidejte vyškrábnuté semínka z poloviny vanilkového lusku (prázdný lusk si schovejte do krému). Do mouky nakrájejte studené máslo a špičkami prstů zpracujte v drobenku. Přidejte rozšlehané vejce a kartou nebo nožem promíchejte, dokud se těsto jakž takž nespojí. Vyklopte na pracovní plochu a několika málo tahy zpracujte v kompaktní těsto. Opatrně, těsto nijak důkladně nehněťte, bylo by tuhé. Opravdu stačí pár tahů. Těsto zabalte, zploštěte a odložte minimálně na půl hodiny do lednice.
  • Odpočinuté těsto vyválejte na důkladně pomoučené pracovní ploše na výšku 3mm. Oprašte přebytečnou mouku a pomocí válečku přeneste do formy o velikosti 28cm. Odkrojte přebytečné okraje a dejte minimálně na půl hodiny do lednice (klidně i přes noc). Pokud spěcháte můžete těsto dát na 15 minut do mrazničky.
  • Na cukrářský krém ohřejte mléko s vanilkou. Použijte polovinu lusku plus prázdnou polovinu z přípravy těsta. V menší misce prošlehejte žloutky s cukrem, přidejte škrob a promíchejte. Na směs nalijte ohřáté mléko (asi na 80°C, ne vroucí) a prošlehejte. Vše proceďte zpět do rendlíku a za stálého míchání metličkou uvařte do hustého krému. Ochutnejte, nesmí být cítit škrob. Pokud škrob cítíte, ještě chvíli povařte. Hotový krém přelijte do čisté mísy, přetáhněte fólií (tak, aby se krému dotýkala), nechte vychladnout a odložte do lednice.
  • Na pistáciový krém si všechny ingredience vytáhněte hodinu předem z lednice. Máslo a cukr utřete do pěny a zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku a mleté pistácie a promíchejte. Odložte stranou.
  • Troubu předehřejte na 170°C. Na těsto ve formě rovnoměrně rozetřete pistáciovou náplň. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, dokud náplň není pevná a koláč po okrajích i zespodu zlatavý. Nechte vychladnout.
  • Připravte si jahody. Hezké nakrájejte na tenké plátky. Z méně hezkých odvažte 100g a společně s 50g vody a 30g krupicového cukru rozmixujte. Želatinu nechte nabobtnat v ledové vodě. Jahodovou směs přeceďte do rendlíku a přiveďte k varu. Odstavte a přidejte vymačkanou želatinu. Nechte zchladnout.
  • Nyný dokončete krém. Smetanu ušlehejte do polotuha. Krém prošlehejte metličkou a stěrkou opatrně vmíchejte smetanu. Krémem potřete vychladlý koláč a nahoru rozložte plátky jahod. Potřete vychladlou jahodovou polevou a dozdobte dle chuti.