Go Back
Tisk
5 from 1 vote

Cuketový chlebíček

Ingredience

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 0,5 lžičky skořice
  • vanilka
  • 120 g másla
  • 120 g medu
  • 120 g řeckého jogurtu
  • 2 vejce
  • 300 g vymačkané cukety
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g tmavé čokolády

Postup přípravy

  • Vejce a jogurt si vytáhněte z lednice hodinu před přípravou. Troubu rozehřejte na 180°. Chlebíčkovou formu o velikosti 25x10cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Obě mouky, kypřicí prášek, jedlou sodu, skořici a sůl prosejte.
  • Cuketu oloupejte, vyřízněte středy a zbytek nastrouhejte. Nechte chvilku odstát a pak vymačkejte. Odvažte 300g. Ořechy a čokoládu nasekejte. Kůru z pomeranče nastrouhejte najemno.
  • Máslo rozpusťte, ale jen tak, aby bylo vlahé, ne horké. Prošlehejte s medem, vejci, vanilkou a jogurtem. Přidejte cuketu a pomerančovou kůru a stěrkou promíchejte. Pak přidejte suché ingredience a nakonec vmíchejte ořechy a čokoládu. Nepřemíchejte, jinak bude chlebíček tuhý.
  • Těsto přesuňte do chlebíčkové formy, zlehka uhlaďte, vložte do trouby a pečte asi 35-40 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá (maximálně obalená čokoládou). :)
  • Po vytáhnutí z trouby nechte chvilku zchladnout ve formě, pak vytáhněte a nechte zcela vychladnout na mřížce.