Go Back
Tisk
5 from 1 vote

Mramorová bábovka

Ingredience

  • 100 g másla
  • 50 g neutrálního oleje
  • 4 vejce
  • 225 g krupicového cukru
  • 300 g podmáslí
  • 250 g hladké mouky
  • 5 g kypřicího prášku
  • 3 g jedlé sody
  • špetka soli
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 75 g vlašských ořechů
  • kůra z 1 pomeranče
  • 75 g hořké čokolády
  • 15 g kvalitního kakaa
  • + máslo a polohrubá mouka na vymazání

Postup přípravy

  • Všechny ingredience si z lednice vytáhněte minimálně hodinu před přípravou. Prosejte mouku společně s kypřicím práškem a jedlou sodou. Ořechy namelte najemno. Čokoládu nastrouhejte a smíchejte s prosátým kakaem. Kůru z pomeranče nastrouhejte najemno. Bábovkovou formu důkladně vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.
  • Troubu předehřejte na 155°C. Oddělte od sebe žloutky a bílky ze všech čtyř vajec. Bílky dejte do velké odmaštěné mísy a přidejte špetku soli. Máslo, olej a dvě třetiny cukru třete v robotu nebo ručním elektrickým šlehačem asi 5 minut, dokud máslo nezesvětlá. Postupně po jednom zašlehejte žloutky. Bílky šlehejte čistou metlou do polotuha, pak postupně zašlehejte zbytek cukru a šlehejte do měkkých špiček.
  • K máslovému základu na střídačku přidávejte prosátou mouku a podmáslí a to tak, že začnete i skončíte moukou. Nemusíte míchat úplně dohladka, spíš míň, ať těsto nepřemícháte. Nakonec natřikrát opatrně zatřete bílkový sníh, ale zhruba lžíci si schovejte. Opět není potřeba mít těsto zcela promíchané, budete míchat ještě s ořechy a čokoládou, tak ať zbytečně nepřijdete o objem.
  • Těsto rozdělte na větší a menší polovinu. Do větší poloviny přimíchejte mleté ořechy a pomerančovou kůru, do menší poloviny strouhanou čokoládu s kakaem a nakonec zbylou lžíci bílkového sněhu. Těsta střídavě vrstvěte do připravené bábovkové formy a nakonec zlehka promíchejte špejlí či nožem.
  • Bábovku vložte do trouby a pečte asi 50 až 60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Hotovou bábovku nechte 5 minut zchladnout ve formě a pak opatrně vyklopte na mřížku. Nechte zcela vychladnout a před podáváním pocukrujte.