Go Back

Obrácený švestkový koláč

Ingredience

  • 150 g másla
  • 150 g světlého třtinového cukru
  • 50 g medu
  • 3 vejce
  • 150 g jogurtu
  • 200 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • kůra z 1 pomeranče nejlépe bio
  • asi 500 g švestek
  • máslo na vymazání a cukr na vysypání formy

Postup přípravy

  • Všechny ingredience si z lednice vytáhněte minimálně hodinu před přípravou. Připravte si formu o velikosti 26-28cm, vymažte máslem, dno vyložte pečicím papírem a vysypte cukrem. Troubu rozehřejte na 160°C
  • Švestky rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Vyskládejte na dno formy.
  • Mouku, mandlovou mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a koření společně prosejte. Bílky začněte šlehat v čisté odmaštěné míse, postupně přidejte polovinu cukru a vyšlehejte sníh s měkkými špičkami.
  • Změklé máslo, med a polovinu cukru utřete v robotu nebo ručním šlehačem do pěny. Postupně zašlehejte žloutky. Přidejte najemno nastrouhanou kůru z pomeranče a jogurt. Přidejte suchou směs a promíchejte. Nakonec natřikrát jemně zatřete sníh.
  • Těsto nalijte na švestky, uhlaďte a formu vložte do trouby. Pečte asi 40 minut dokud jehla zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte 5 minut zchladnout v troubě a pak překlopte na mřížku.