Krémový sýr a vejce si z lednice vytáhněte alespoň hodinu před přípravou, aby měli pokojovou teplotu. Připravte si formu o velikosti 24cm, dno vyložte papírem a formu velmi důkladně obalte alobalem.
Na podklad rozdrťte sušenky, přidejte mandlovou mouku a změklé máslo a prsty či v robotu zpracujte na drobenku. Natlačte na dno formy a dejte ztuhnout do lednice. Troubu předehřejte na 170°C.
Na náplň dejte do robou s K-nástavcem krémový sýr, cukr a skořici a začněte pomalu míchat. Postupně po jednom zapracujte vejce a nakonec přidejte smetanu a rum a promíchejte. Možná budete muset robot párkrát zastavit a seškrábnout stěrkou stěny. Jakmile je krém hladký, s mísou párkrát klepněte, abyste se zbavili případných bublin.
Formu se sušenkovým základem položte na plech, do formy vlijte krém a vložte do trouby. Na plech nalijte asi 1-2 cm vroucí vody. Pečte zhruba 50 minut. Krém by měl být po okrajích ztuhlý, ale uprostřed se stále trochu třepat. Ke konci kontrolujte a pokud by cheesecake začal praskat, hned troubu vypněte.
Jakmile troubu vypnete, pootevřete dvířka a zajistěte je vařečkou. Nechte cheesecake chladnout v troubě asi hodinu. Pak jej vytáhněte, nechte zcela vychladnout a pak dejte do lednice, kde cheesecake necháte ztuhnout přes noc.
Švestky rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Troubu rozehřejte na 200°C, švestky nasypte na plech, trochu pocukrujte a přidejte kůru z pomeranče. Vložte do trouby a pečte několik minut, aby švestky trošku změkly, ale nerozvařily se úplně. Nechte vychladnout.
Švestky naskládejte na cheesecake a posypte plátky mandlí, případně i pomerančovou kůrou z pečení švestek.