Go Back
Tisk
5 from 1 vote

Hruškové tartaletky s karamelem a lískovými ořechy

Počet porcí: 12 tartaletek

Potřebné vybavení

  • 12 perforovaných ráfků na tartaletky
  • silikonové formy na mousse k tartaletkám
  • kulaté vykrajovátko

Ingredience

Křehké těsto s lískovými ořechy

  • 250 g hladké mouky
  • 85 g mletých loupaných lískových ořechů
  • 60 g moučkového cukru
  • 190 g másla
  • 1 vejce
  • kakaové máslo na potření

Hruškový kompot

  • 450 g hrušek
  • 50 g cukru krupice
  • 5 g pektinu
  • 2 g agaru
  • 1/2 vanilkového lusku

Lískoořechový piškot joconde

  • 120 g vajec (asi 2,5 vejce)
  • 80 g mletých loupaných lískových ořechů
  • 80 g moučkového cukru
  • 25 g hladké mouky
  • 80 g bílků (asi ze 3 vajec)
  • 20 g krupicového cukru

Mousse ze zlaté čokolády

  • 65 g 30% smetany
  • 35 g žloutků (asi 2 žloutky)
  • 2 plátky (5g) želatiny
  • 175 g zlaté čokolády
  • 175 g 35% smetany

Karamelová poleva

  • 200 g krupicového cukru
  • 160 g vody
  • 160 g 30% smetany
  • 7 g kukuřičného škrobu
  • 20 g vody
  • 3 plátky (7,5g) želatiny

Na dokončení

  • trocha rumu či vanilkového sirupu na potření piškotu
  • 100 g nasekaných lískových ořechů

Postup přípravy

  • Přípravu si rozdělte alespoň do dvou dnů. Jeden den připravte těsto a případně tartaletky i upečte. Upečte piškot, připravte kompot a mousse. Další den mousse potáhněte a tartaletky sestavte.
  • Na křehké těsto v robotu zpracujte mouku, mleté lískové ořechy, cukr a studené máslo. Jakmile se vytvoří drobenka, přidejte rozšlehané vejce, pár pulsy zapracujte a pak vyklopte na pracovní desku a několika tahy hrany dlaně těsto zpracujte. Zploštěte, zabalte do potravinové fólie a uložte alespoň na hodinu do lednice.
  • Těsto vyválejte na tloušťku 3-4mm, vykrojte 12 koleček o velikosti ráfku a dejte opět chvilku ztuhnout. Kolečka vložte do ráfků, zbytek těsta převálejte a nakrájejte na proužky, kterými vyložíte boky ráfků. Dejte opět ztuhnout a přebytek těsta odkrojte. Můžete promíchat dno, ale pokud pečete na podložce airmat, není to nutné.
  • Dobře vychlazené tartaletky pečte na 170°C asi 12-14 minut do zlatova. Nechte chvilku zchladnout, vytáhněte z ráfků a nechte zcela vychladnout. Vytřete rozpuštěným kakaovým máslem.
  • Na kompot oloupejte hrušky, zbavte je jádřinců a nakrájejte na drobné kostičky. Vložte do hrnce, přidejte vyškrábnutý vanilkový lusk, podlijte trochou vody a poduste doměkka. V misce promíchejte cukr, agar a pektin, přidejte k hruškám a povařte další 2-3 minuty. Přesuňte do misky, potáhněte fólií a nechte vychladnout.
  • Na joconde vložte do mísy robotu vejce, moučkový cukr, mleté lískové ořechy a mouku. Vyšlehejte do husté světlé pěny. V jiné míse ušlehejte bílky a krupicový cukr do měkkých špiček. Natřikrát opatrně zatřete do ušlehané pěny. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicí papírem (předtím plech vytřete tukem, aby papír dobře držel a nekrabatil se) a pečte na 180°C asi 8-10 minut. Stáhněte z plechu a nechte vychladnout. Obraťte a sloupněte papír. Vykrojte kolečka, která budou sedět do tartaletek.
  • Na mousse si nejdříve rozpusťte čokoládu. Želatinu dejte nabobtnat do ledové vody. Pak ohřejte smetanu a nalijte ji na rozšlehané žloutky. Promíchejte, vraťte do rendlíku a pomalu a za stálého míchání vařte do 70°C. Přidejte vymačkanou želatinu a přeceďte na rozpuštěnou čokoládu, promíchejte a pak nechte zchladnout na 25°C (buď ji potáhněte fólií, nebo často míchejte).
  • Smetanu ušlehejte do měkkých špiček a pak opatrně natřikrát vmíchejte k základu mousse. Mousse přesuňte do cukrářského pytlíku, naplňte silikonové formy a dejte důkladně zmrazit (alespoň 8 hodin). Vytáhněte z formy a před poléváním nechte opět zamrazit.
  • Na polevu utavte z cukru středně tmavý karamel. Želatinu dejte nabobtnat do ledové vody. Ke karamelu přidejte ohřátou vodu a smetanu (opatrně, směs vypění a vyvalí se pára) a vařte, dokud se karamel ve směsi nerozpustí. Přidejte škrob rozmíchaný ve 20g vody a povařte asi 2 minuty do zhoustnutí. Odstavte a přidejte želatinu. Směs nechte vychladnout na 25°C, pak promixujte tyčovým mixérem a polijte s ní zmrzlou mousse.
  • Tartaletky naplňte kompotem. Na něj položte kolečko piškotu a zlehka potřete rumem rozmíchaným ve vodě, případně vanilkovým sirupem (nebo kombinací). Na piškot umístěte mousse a boky pak posypte drcenými lískovými ořechy.