Go Back

Sable breton s bezinkami a lesním ovocem

Potřebné vybavení

  • 22cm ráfek
  • hladká zdobicí špička vel. 8-10

Ingredience

Sablé breton

  • 60 g žloutků
  • 110 g krupicového cukru
  • 120 g másla
  • 165 g hladké mouky
  • 5 g bio kypřicího prášku
  • kůra z 1 citronu

Bezinkový créme diplomate

  • 165 g mléka
  • 25 g bezinkových květenství
  • 40 g žloutků
  • 30 g cukru krupice
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 150 g 35% smetany

Mandlová drobenka

  • 40 g hladké mouky
  • 40 g cukru krupice
  • 40 g másla
  • 40 g mandlové mouky

Jahodový gel

  • 200 g jahod
  • 20 g cukru rozdělených na 2x 10g
  • 2 g pektinu NH
  • 1 g agaru
  • 0,5 g kyseliny citronové

Na dokončení

  • 200 g jahod
  • 100 g malin
  • bezové květenství

Postup přípravy

  • Připravte si mandlovou drobenku. Máslo nechte změknout a promněte s cukrem, moukou a mandlovou moukou dokud směs nepřipomíná vlhký písek. Odložte stranou.
  • Připravte sablé breton. Z lednice si v dostatečném předstihu vytáhněte máslo a žloutky a nechte dojít pokojové teploty. Mouku smíchejte s kypřicím práškem. Máslo utřete s cukrem, přidejte žloutky a třete do světlé pěny. Cukr se úplně nerozpustí. Přidejte citronovou kůru a mouku s kypřicím práškem. Opatrně promíchejte, jen dokud se vše nespojí. Těsto vyklopte na pečicí papír a trochu zploštěte. Dejte odpočinout alespoň na hodinu do lednice.
  • Odpočinuté těsto nechte chvilku povolit a vyválejte zhruba do 22cm kruhu. Vyložte ráfek položený na plech s pečicím papírem nebo silikonovou podložkou a prsty těsto upěchujte tak, aby bylo v ráfku rovnoměrně. Posypte drobenkou, lehce přimáčkněte a dejte do lednice nebo na chvíli do mrazáku. Pečte na 180°C (nebo 160°C horkovzduch) dozlatova, asi 20-25 minut. Nechte vychladnout a vyřízněte z ráfku.
  • Připravte cukrářský krém. Den předem si do mléka naložte květenství bezu. Druhý den sceďte a mléko doplňte na 165g. Přidejte vyškrábnutou vanilku a přiveďte k varu. Nechte zchladnout zhruba na 60°C. Žloutky prošlehejte s cukrem a pak přidejte mouku a škrob. Znovu prošlehejte. Na směs nalijte přes sítko horké mléko. Promíchejte a vraťte na plotnu. Za stálého míchání metličkou vařte dokud směs nezhoustne a není dostatečně provařená, aby nebyl cítit škrob. Přelijte do misky a potáhněte fólií. Nechte vychladnout a přesuňte do lednice.
  • Připravte jahodový gel. Jahody, 20g vody a 10g cukru povařte v rendlíku a rozmixujte dohladka. Přepasírujte. Pyré dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Zbylý cukr promíchejte s pektinem NH, agarem a kyselinou citronovou. Vmíchejte k pyré a chvíli provařte. Přesuňte do misky, nechte vychladnout a pak promixujte tyčový mixérem. Dejte do malého cukrářského pytlíku
  • Studený cukrářský krém prošlehejte v mixéru. Smetanu ušlehejte do měkkých špiček a opatrně vmíchejte k cukrářskému krému. Přesuňte do cukrářského pytlíku s hladkou špičkou velikosti 8-10.
  • Na vychladlé sablé nastříkejte créme diplomate a jahodový gel. Ozdobte ovocem a bezovým květenstvím.