Go Back

Jahodové cupcaky

Počet porcí: 12 cupcaků

Potřebné vybavení

  • muffinová forma
  • řezaná špička vel. 10-12

Ingredience

Těsto

  • 120 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 60 g jogurtu
  • 60 g mléka
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 40 g mandlové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • kůra z 1 citronu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli

Jahodová náplň

  • 300 g rozmixovaných jahod
  • 30 g krupicového cukru
  • 3,5 g pektinu NH
  • 1 g kyseliny citronové
  • 100 g jahod nakrájených na kostičky

Mascarpone krém

  • 300 g mascarpone
  • 150 g 40% smetany
  • 150 g jahodového pyré (z jahodové náplně výše)
  • 15 g moučkového cukru nebo dle chuti

Na ozdobu

  • jahody
  • máta nebo bazalka
  • ozdoby z bílé čokolády (nemusí být)

Postup přípravy

  • Doporučuju si den předem připravit jahodový rozvar. Rozmixované jahody dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Cukr promíchejte s pektinem a kyselinou citronovou a přidejte k jahodovému pyré. Provařte 2 minuty. Odeberte 150g (schovejte do krému) a ke zbylému pyré přidejte nadrobno nakrájené jahody. Provařte další dvě či tři minuty dokud jahody nezměknou. Jak pyré, tak rozvar s jahodami potáhněte fólií, nechte vychladnout a odložte do lednice.
  • Připravte těsto. Nachystejte si muffinovou formu na 12 muffinů a vyložte papírovými košíčky. Máslo, jogurt, mléko a vejce si vytáhněte z lednice hodinu předem. Mouku, mandlovou mouku, kypřicí prášek a sodu smíchejte.
  • Máslo utřete s cukrem do pěny a postupně zašlehejte vejce. Přidejte vanilkový extrakt, sůl a najemno nastrouhanou kůru z citronu. Vmíchejte polovinu mouky, jogurt smíchaný s mlékem a pak další polovinu mouky. Ani jednu část nemusíte před přidáním další vmíchávat zcela, jen zlehka, ať těsto nepřemícháte. Hotové těsto rozdělte do formy a upečte na 155-160°C asi 20-25minut (vyzkoušejte špejlí). Nechte vychladnout na mřížce.
  • Smíchejte mascarpone, smetanu, jahodové pyré a cukr. Opatrně vyšlehejte. Krém přesuňte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou vel 10.
  • Upečeným cupcakům kuličkovačem na meloun vykrojte středy. Naplňte jahodovým rozvarem. Ozdobte krémem a pak dozdobte dle libosti.