Doporučuju si den předem připravit jahodový rozvar. Rozmixované jahody dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Cukr promíchejte s pektinem a kyselinou citronovou a přidejte k jahodovému pyré. Provařte 2 minuty. Odeberte 150g (schovejte do krému) a ke zbylému pyré přidejte nadrobno nakrájené jahody. Provařte další dvě či tři minuty dokud jahody nezměknou. Jak pyré, tak rozvar s jahodami potáhněte fólií, nechte vychladnout a odložte do lednice.
Připravte těsto. Nachystejte si muffinovou formu na 12 muffinů a vyložte papírovými košíčky. Máslo, jogurt, mléko a vejce si vytáhněte z lednice hodinu předem. Mouku, mandlovou mouku, kypřicí prášek a sodu smíchejte.
Máslo utřete s cukrem do pěny a postupně zašlehejte vejce. Přidejte vanilkový extrakt, sůl a najemno nastrouhanou kůru z citronu. Vmíchejte polovinu mouky, jogurt smíchaný s mlékem a pak další polovinu mouky. Ani jednu část nemusíte před přidáním další vmíchávat zcela, jen zlehka, ať těsto nepřemícháte. Hotové těsto rozdělte do formy a upečte na 155-160°C asi 20-25minut (vyzkoušejte špejlí). Nechte vychladnout na mřížce.
Smíchejte mascarpone, smetanu, jahodové pyré a cukr. Opatrně vyšlehejte. Krém přesuňte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou vel 10.
Upečeným cupcakům kuličkovačem na meloun vykrojte středy. Naplňte jahodovým rozvarem. Ozdobte krémem a pak dozdobte dle libosti.