Go Back

Švestkové koláče s vlašskými ořechy

Počet porcí: 12 koláčů

Ingredience

Kynuté těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 125 g celozrnné špaldové mouky
  • 160 g plnotučného mléka
  • 1 malé vejce
  • 100 g másla
  • 15 g droždí
  • 50 g krupicového nebo světlého třtinového cukru
  • špetka soli
  • vejce na potření

Náplň

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 75 g povidel
  • 20 g rumu
  • kůra z 1 citronu
  • kůra z 1/2 pomeranče
  • asi 250 g švestek

Kořeněná ořechová drobenka

  • 80 g celozrnné špaldové mouky
  • 45 g mletých vlašských ořechů
  • 40 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky kardamomu
  • po 1/8 lžičky mletého zázvoru

Postup přípravy

  • Kynuté těsto můžete připravit den předem. Všechny ingredience si z lednice vytáhněte asi hodinu předem. mléko ohřejte na teplotu těla (35-37°C). Droždí rozmíchejte zhruba v polovině vlažného mléka, přidejte větší špetku cukru a nechte pár minut vzejít (ve směsi se vytvoří bublinky a zvětší objem). Ve zbytku mléka rozmíchejte cukr, vejce a sůl.
  • Obě mouky dejte do mísy robotu, přidejte kvásek a promíchané tekutiny. Promíchejte hákem a pak začněte pomalu hníst. Hněťte několik minut, dokud těsto není kompaktní a nezačne být elastické. Pak postupně přidejte mírně změklé máslo a hněťte dál, dokud se vše nespojí. Jakmile se těsto spojí , vyndejte jej a zlehka prohněťte na pracovní ploše. Dejte do mísy, přikryjte a nechte asi hodinu nakynout. Pak vytlačte vzduch, vyválejte bochánek, dejte do mísy, potřete olejem a dobře přikryjte. Dejte přes noc do lednice.
  • Na náplň smíchejte vše krom švestek, ty nakrájejte na osminky. Na drobenku vše promněte prsty dokud směs nepřipomíná vlhký písek.
  • Těsto vytáhněte z lednice a rozdělte na 12 kousků (zhruba 50-55g). Z každého kousku vyválejte kuličku a nechte 10 minut odpočinout. Naskládejte na dva plechy a skleničkou vytvořte uprostřed důlek. Nechte opět 10 minut odpočinout, znovu vytlačte a pak potřete okraje vejcem rozmíchaným s trochou vody. Naplňte ořechovou náplní, poklaďte švestkami a zasypte drobenkou. Nechte další půl hodinku až tři čtvrtě hodinku dokynout.
  • Troubu rozehřejte na 180°C a pečte zhruba 18-22 minut dozlatova.