Go Back

Pistáciové motance

Počet porcí: 12 motanců

Ingredience

Kynuté těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 10 g droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 120 g mléka či vody
  • 70 g másla
  • 3 g soli

Pistáciová náplň

  • 50 g změklého másla
  • 50 g pistáciové pasty
  • 50 g cukru krupice
  • kůra z 1 bio pomeranče
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 50 g sekaných pistácií

Na sirup a dokončení

  • 50 g cukru krupice
  • 50 g vody
  • ¼ lžičky vody z pomerančových květů (není nutné)
  • sekané pistácie na posypání

Postup přípravy

  • Nejprve připravte kynuté těsto. Droždí rozmíchejte v troše vlažného mléka, přidejte špetku cukru a nechte na teplém místě vzejít. Zbytek mléka rozšlehejte s vejcem a cukrem. Obě mouky a sůl dejte do mísy robotu. Přidejte tekutinu s cukrem a kvásek a několik minut nechte na nejnižší otáčky propracovat v robotu, aby se aktivoval lepek. Pak postupně přidejte studené, nebo jen velmi mírně změklé, na kostičky nakrájené máslo a nechte zapracovat. Podle potřeby robot zastavte a máslo ze stěn mísy setřete.
  • Hotové těsto dejte do mísy vymazané olejem, zlehka potřete i svrchu, přikryjte fólií a dejte kynout do lednice přes noc. Nebo nechte těsto klasicky kynout při pokojové teplotě asi hodinu až dvě, dokud nezdvojnásobí objem.
  • Na náplň promíchejte změklé máslo se ostatními ingrediencemi.
  • Těsto vyválejte na obdélník a dvě třetiny potřete náplní.
  • Nepotřenou třetinu přehněte do středu.
  • A poslední třetinu také přehněte do středu. Pokud máte dojem, že je náplň moc měkká, tak dejte složené těsto na 10 minut do lednice.
  • Obdélník rozkrájejte na 12 proužků.
  • Každý proužek natáhněte a zamotejte a pak stočte do "šnečka". Oba konce by měly být schované, jeden ve středu, druhý vespod.
  • Motance naskládejte na plech a nechte nakynout, zhruba hodinu až hodinu a půl, dokud nejsou skoro dvojnásobné.
  • Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 20minut dozlatova.
  • Mezitím si připravte cukrový sirup. Vodu s cukrem přiveďte k varu a promíchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte vodu z pomerančových květů.
  • Motance vytáhněte, potřete sirupem, posypte drcenými pistáciemi a ještě na minutu vraťte do trouby. Po vytažení znovu potřete sirupem.