Nejprve připravte kynuté těsto. Droždí rozmíchejte v troše vlažného mléka, přidejte špetku cukru a nechte na teplém místě vzejít. Zbytek mléka rozšlehejte s vejcem a cukrem. Obě mouky a sůl dejte do mísy robotu. Přidejte tekutinu s cukrem a kvásek a několik minut nechte na nejnižší otáčky propracovat v robotu, aby se aktivoval lepek. Pak postupně přidejte studené, nebo jen velmi mírně změklé, na kostičky nakrájené máslo a nechte zapracovat. Podle potřeby robot zastavte a máslo ze stěn mísy setřete.
Hotové těsto dejte do mísy vymazané olejem, zlehka potřete i svrchu, přikryjte fólií a dejte kynout do lednice přes noc. Nebo nechte těsto klasicky kynout při pokojové teplotě asi hodinu až dvě, dokud nezdvojnásobí objem.
Na náplň promíchejte změklé máslo se ostatními ingrediencemi.
Těsto vyválejte na obdélník a dvě třetiny potřete náplní.
Nepotřenou třetinu přehněte do středu.
A poslední třetinu také přehněte do středu. Pokud máte dojem, že je náplň moc měkká, tak dejte složené těsto na 10 minut do lednice.
Obdélník rozkrájejte na 12 proužků.
Každý proužek natáhněte a zamotejte a pak stočte do "šnečka". Oba konce by měly být schované, jeden ve středu, druhý vespod.
Motance naskládejte na plech a nechte nakynout, zhruba hodinu až hodinu a půl, dokud nejsou skoro dvojnásobné.
Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 20minut dozlatova.
Mezitím si připravte cukrový sirup. Vodu s cukrem přiveďte k varu a promíchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte vodu z pomerančových květů.
Motance vytáhněte, potřete sirupem, posypte drcenými pistáciemi a ještě na minutu vraťte do trouby. Po vytažení znovu potřete sirupem.