Go Back
Tisk
5 from 1 vote

Sušenky Samoas

Počet porcí: 20 sušenek

Ingredience

Sušenky

  • 150 g ovesné mouky
  • 130 g mandlové mouky
  • 20 g kukuřičného nebo tapiokového škrobu
  • 120 g kokosového oleje
  • 50 g javorového sirupu
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • špetka soli
  • špetka vanilky

Náplň

  • 100 g datlí medjool
  • 100 g kokosového másla
  • 125 g bio kokosu
  • 25 g kokosového cukru
  • velká špetka kvalitní soli

Na dokončení

  • 100 g čokolády

Postup přípravy

  • Začněte přípravou sušenek. Smíchejte a metličkou provzdušněte obě mouky, kypřicí prášek, sůl a vanilku. Přilijte javorový sirup a rozpuštěný, ale zchladlý kokosový olej. Rukou zpracujte v konzistentní těsto, rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na tloušťku 4mm a nechte trochu ztuhnout v lednici.
  • Datle na náplň vypeckujte a zalijte vroucí vodou. Nechte alespoň 20 minut nasáknout. Pokud chcete, na pánvi za občasného promíchání opražte kokos, dokud se nerozvoní a nezezlátne.
  • Troubu předehřejte na 175°C (nebo 155°C horkovzduch) a dva plechy si vyložte pečicím papírem. Ztuhlé těsto vytáhněte z lednice a vykrájejte kolečka (použila jsem vykrajovátka o velikosti 6cm). Vypíchněte středy. Zbytek těsta znovu zpracujte, vyválejte a vykrájejte. Vypíchnutá kolečka nechte před pečením ještě pár minut ztuhnout v lednici. Pečte asi 8 minut nebo dokud okraje nezačnou zlátnout. Nechte zchladnout.
  • Datle slijte, ale vodu si zatím nechte. Datle, rozpuštěné kokosové máslo, kokosový cukr a sůl rozmixujte do hladkého krému, pokud bude potřeba, přidejte trochu vody z datlí. Přendejte do misky a přimíchejte kokos. Nechte asi 20 minut ztuhnout v lednici. Směs musí být dostatečně tuhá, aby šla nastříkat na sušenky, ale když ji v lednici necháte příliš dlouho ztuhne úplně.
  • Směs přendejte do pytlíku a nastříkejte na sušenky. Trochu prsty uhlaďte.
  • Čokoládu rozpusťte a sušenky pocákejte. Nechte ztuhnout v lednici.