• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Sušenky Samoas

16 března, 2021 od elikatesy

Znáte Girl Scout Cookies? Jsou to sušenky prodávané členkami amerického skautu, z jejichž výnosu z prodeje se financuje fungování místních sdružení. Zároveň spolu členky soutěží v množství prodaných krabic a ty nejlepší mohou vyhrát nejrůznější ceny. Určitě už jste to zaznamenali v nějaké americkém filmu či seriálu. Pamatujete třeba v Přátelích, jak Ross prodával za holčičku, které zlomil nohu, aby vyhrála výlet do planetária? 🙂 Protože mě poslední dobou moc baví zdravější remaky sladkostí (na blogu najdete už třeba snickers, bounty nebo reeses), mám tady pro vás dnes recept právě na jedny z těchto skautských sušenek, sušenky Samoas.

sušenky samoas

Sušenky Samoas se skládají z křupavé vanilkové sušenky, kokosové náplně s karamelem a čokolády. Já je připravila ve vegan bezlepkové verzi, slazené jen nerafinovanými sladidly.  A musím říct, byly boží. 🙂

Pojďme si říct pár slov k surovinám… Nic, co by na blogu už několikrát nezaznělo, ale ať to máte pěkně pohromadě. 🙂

Sušenka se skládá z ovesné a mandlové mouky, kokosového oleje, javorového sirupu a trošky škrobu a kypřicího prášku. Ovesnou mouku koupíte ve zdravých výživách nebo DM. Ale není problém si ji připravit i doma, jednoduše umelete ovesné vločky. Ovesné vločky jsou přirozeně bezlepkové, ale většinou se vyrábí v závodech zpracovávajících i lepkové obilniny a obsahují tedy stopy lepku. Pokud potřebujete sušenky stoprocentně bezlepkové, musíte použít certifikované bezlepkové vločky či mouku (třeba ta z DM bezlepková je). Mandlovou mouku už dnes seženete skoro všude, ale pokud ne, opět jsou to jen najemno namleté loupané mandle, takže není problém si ji připravit i doma. U kokosového oleje si pohlídejte trvanlivost, po nějaké době začne mít lehce “mýdlový” šmrnc. Kypřicí prášek a škrob v těstě zajistí perfektní křupavost. Kypřicí prášek doporučuju použít bio, bezfosfátový. Škrob použijte nejlépe tapiokový, ale pokud nemáte, poslouží i kukuřičný.

Náplň sestává z datlí a kokosu. O datlích medjool už jsem tady mluvila několikrát a určitě doporučuju se po nich poohlédnout. Je to vážně úplně jiný zážitek než běžné datle (které jsou často doslazené a většinou taky úplně suché. Třeba tady mají medjoolky za super cenu. Kokos jednoznačně musíte použít bio. Jiný už doufám ani nekupujete. 🙂 Kokosové máslo je pasta z kokosu (neplést s olejem) a můžete jej sehnat ve zdravých výživách nebo arabských či vietnamských obchodech. Čokoládu na postříkání použijte určitě hořkou, procento kakaa ale nechám na vás. Kolem 55% chutná i dětem, ale zase čím víc kakaa, tím míň cukru. 🙂

sušenky samoas

A to je vše. Celkově tyto sušenky slavily velký úspěch a byť je to trochu piplačka, určitě stojí za to. Nejenom, že je brzy upeču znovu, ale myslím, že vyzkouším i další z Girl Scout Cookies. 🙂

Tisk
5 from 1 vote

Sušenky Samoas

Počet porcí: 20 sušenek

Ingredience

Sušenky

  • 150 g ovesné mouky
  • 130 g mandlové mouky
  • 20 g kukuřičného nebo tapiokového škrobu
  • 120 g kokosového oleje
  • 50 g javorového sirupu
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • špetka soli
  • špetka vanilky

Náplň

  • 100 g datlí medjool
  • 100 g kokosového másla
  • 125 g bio kokosu
  • 25 g kokosového cukru
  • velká špetka kvalitní soli

Na dokončení

  • 100 g čokolády

Postup přípravy

  • Začněte přípravou sušenek. Smíchejte a metličkou provzdušněte obě mouky, kypřicí prášek, sůl a vanilku. Přilijte javorový sirup a rozpuštěný, ale zchladlý kokosový olej. Rukou zpracujte v konzistentní těsto, rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na tloušťku 4mm a nechte trochu ztuhnout v lednici.
  • Datle na náplň vypeckujte a zalijte vroucí vodou. Nechte alespoň 20 minut nasáknout. Pokud chcete, na pánvi za občasného promíchání opražte kokos, dokud se nerozvoní a nezezlátne.
  • Troubu předehřejte na 175°C (nebo 155°C horkovzduch) a dva plechy si vyložte pečicím papírem. Ztuhlé těsto vytáhněte z lednice a vykrájejte kolečka (použila jsem vykrajovátka o velikosti 6cm). Vypíchněte středy. Zbytek těsta znovu zpracujte, vyválejte a vykrájejte. Vypíchnutá kolečka nechte před pečením ještě pár minut ztuhnout v lednici. Pečte asi 8 minut nebo dokud okraje nezačnou zlátnout. Nechte zchladnout.
  • Datle slijte, ale vodu si zatím nechte. Datle, rozpuštěné kokosové máslo, kokosový cukr a sůl rozmixujte do hladkého krému, pokud bude potřeba, přidejte trochu vody z datlí. Přendejte do misky a přimíchejte kokos. Nechte asi 20 minut ztuhnout v lednici. Směs musí být dostatečně tuhá, aby šla nastříkat na sušenky, ale když ji v lednici necháte příliš dlouho ztuhne úplně.
  • Směs přendejte do pytlíku a nastříkejte na sušenky. Trochu prsty uhlaďte.
  • Čokoládu rozpusťte a sušenky pocákejte. Nechte ztuhnout v lednici.

Kam dál?

  • Čokoládové košíčky s arašídovým máslemČokoládové košíčky s arašídovým máslem
  • Ovesné sušenky s kokosemOvesné sušenky s kokosem
  • Domácí snickers tyčinkyDomácí snickers tyčinky
  • Pohankové sušenkyPohankové sušenky
  • Raw karamelové bonbony s čokoládouRaw karamelové bonbony s čokoládou
  • Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříškyDomácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti, Vegan a raw Štítky: bezlepkové, čokoláda, datle, kokos, vegan

Předchozí článek « Čokoládové košíčky s arašídovým máslem
Další článek: Motance s medvědím česnekem »

Reader Interactions

Comments

  1. Milan

    16 března, 2021 at 10:33 am

    Sušenky vypadají úžasně. Vadí mi na nich kokosový olej. To je z mého i zdravotního pohledu pěkné svinstvo. Čím by se tato surovina dala nahradit? Dík

    Odpovědět
    • elikatesy

      16 března, 2021 at 10:43 am

      Pokud nemusí být vegan, tak bych použila klasické máslo. Ale v tom případě nerozpouštět, jen nechat změknout a zpracovat špičkami prstů. Pokud mají být vegan, tak leda nějaký margarín, ale to je podle mě mnohem horší svinstvo, než kokosový olej. 🙂

      Odpovědět
  2. Naďa

    16 března, 2021 at 11:32 am

    5 stars
    Vynikající

    Odpovědět
    • elikatesy

      22 března, 2021 at 7:40 am

      Děkuji 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

A na blogu už je i druhý slibovaný recept, Roch A na blogu už je i druhý slibovaný recept, Rocher. Neboli smrt čokoládou. 😄 
Rocher, to jsou oříšky s čokoládou a přesně to je i tento dezert. Čokoládová mousse, krémová praline vrstva, křupavá praline vrstva, čokoládový piškot, čokoládová poleva s maximálním množstvím oříšků, šlehaná ganache a karamelizované lískáče. Víc čokolády ani oříšků už tam fakt dostat nešlo. 😄
Recept s podrobným postupem a spoustou tipů najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Chocolate and hazelnut "rocher" dessert. GF chocolate sponge, crunchy praline layer, creamy praline layer, chocolate mousse, rocher coating, whipped ganache and caramelized hazelnuts. 🍫🌰
#foodblog #foodphotography
#foodstyling #foodstagram #czechfoodblog
#frenchpatisserie #pastrychef #rocher #callebaut #chocolate #chocolatemousse #francouzskacukrarina #cokolada
Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy