• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Sušenky Samoas

16 března, 2021 od elikatesy

Znáte Girl Scout Cookies? Jsou to sušenky prodávané členkami amerického skautu, z jejichž výnosu z prodeje se financuje fungování místních sdružení. Zároveň spolu členky soutěží v množství prodaných krabic a ty nejlepší mohou vyhrát nejrůznější ceny. Určitě už jste to zaznamenali v nějaké americkém filmu či seriálu. Pamatujete třeba v Přátelích, jak Ross prodával za holčičku, které zlomil nohu, aby vyhrála výlet do planetária? 🙂 Protože mě poslední dobou moc baví zdravější remaky sladkostí (na blogu najdete už třeba snickers, bounty nebo reeses), mám tady pro vás dnes recept právě na jedny z těchto skautských sušenek, sušenky Samoas.

sušenky samoas

Sušenky Samoas se skládají z křupavé vanilkové sušenky, kokosové náplně s karamelem a čokolády. Já je připravila ve vegan bezlepkové verzi, slazené jen nerafinovanými sladidly.  A musím říct, byly boží. 🙂

Pojďme si říct pár slov k surovinám… Nic, co by na blogu už několikrát nezaznělo, ale ať to máte pěkně pohromadě. 🙂

Sušenka se skládá z ovesné a mandlové mouky, kokosového oleje, javorového sirupu a trošky škrobu a kypřicího prášku. Ovesnou mouku koupíte ve zdravých výživách nebo DM. Ale není problém si ji připravit i doma, jednoduše umelete ovesné vločky. Ovesné vločky jsou přirozeně bezlepkové, ale většinou se vyrábí v závodech zpracovávajících i lepkové obilniny a obsahují tedy stopy lepku. Pokud potřebujete sušenky stoprocentně bezlepkové, musíte použít certifikované bezlepkové vločky či mouku (třeba ta z DM bezlepková je). Mandlovou mouku už dnes seženete skoro všude, ale pokud ne, opět jsou to jen najemno namleté loupané mandle, takže není problém si ji připravit i doma. U kokosového oleje si pohlídejte trvanlivost, po nějaké době začne mít lehce “mýdlový” šmrnc. Kypřicí prášek a škrob v těstě zajistí perfektní křupavost. Kypřicí prášek doporučuju použít bio, bezfosfátový. Škrob použijte nejlépe tapiokový, ale pokud nemáte, poslouží i kukuřičný.

Náplň sestává z datlí a kokosu. O datlích medjool už jsem tady mluvila několikrát a určitě doporučuju se po nich poohlédnout. Je to vážně úplně jiný zážitek než běžné datle (které jsou často doslazené a většinou taky úplně suché. Třeba tady mají medjoolky za super cenu. Kokos jednoznačně musíte použít bio. Jiný už doufám ani nekupujete. 🙂 Kokosové máslo je pasta z kokosu (neplést s olejem) a můžete jej sehnat ve zdravých výživách nebo arabských či vietnamských obchodech. Čokoládu na postříkání použijte určitě hořkou, procento kakaa ale nechám na vás. Kolem 55% chutná i dětem, ale zase čím víc kakaa, tím míň cukru. 🙂

sušenky samoas

A to je vše. Celkově tyto sušenky slavily velký úspěch a byť je to trochu piplačka, určitě stojí za to. Nejenom, že je brzy upeču znovu, ale myslím, že vyzkouším i další z Girl Scout Cookies. 🙂

Tisk
5 from 1 vote

Sušenky Samoas

Počet porcí: 20 sušenek

Ingredience

Sušenky

  • 150 g ovesné mouky
  • 130 g mandlové mouky
  • 20 g kukuřičného nebo tapiokového škrobu
  • 120 g kokosového oleje
  • 50 g javorového sirupu
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • špetka soli
  • špetka vanilky

Náplň

  • 100 g datlí medjool
  • 100 g kokosového másla
  • 125 g bio kokosu
  • 25 g kokosového cukru
  • velká špetka kvalitní soli

Na dokončení

  • 100 g čokolády

Postup přípravy

  • Začněte přípravou sušenek. Smíchejte a metličkou provzdušněte obě mouky, kypřicí prášek, sůl a vanilku. Přilijte javorový sirup a rozpuštěný, ale zchladlý kokosový olej. Rukou zpracujte v konzistentní těsto, rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na tloušťku 4mm a nechte trochu ztuhnout v lednici.
  • Datle na náplň vypeckujte a zalijte vroucí vodou. Nechte alespoň 20 minut nasáknout. Pokud chcete, na pánvi za občasného promíchání opražte kokos, dokud se nerozvoní a nezezlátne.
  • Troubu předehřejte na 175°C (nebo 155°C horkovzduch) a dva plechy si vyložte pečicím papírem. Ztuhlé těsto vytáhněte z lednice a vykrájejte kolečka (použila jsem vykrajovátka o velikosti 6cm). Vypíchněte středy. Zbytek těsta znovu zpracujte, vyválejte a vykrájejte. Vypíchnutá kolečka nechte před pečením ještě pár minut ztuhnout v lednici. Pečte asi 8 minut nebo dokud okraje nezačnou zlátnout. Nechte zchladnout.
  • Datle slijte, ale vodu si zatím nechte. Datle, rozpuštěné kokosové máslo, kokosový cukr a sůl rozmixujte do hladkého krému, pokud bude potřeba, přidejte trochu vody z datlí. Přendejte do misky a přimíchejte kokos. Nechte asi 20 minut ztuhnout v lednici. Směs musí být dostatečně tuhá, aby šla nastříkat na sušenky, ale když ji v lednici necháte příliš dlouho ztuhne úplně.
  • Směs přendejte do pytlíku a nastříkejte na sušenky. Trochu prsty uhlaďte.
  • Čokoládu rozpusťte a sušenky pocákejte. Nechte ztuhnout v lednici.

Kam dál?

  • Čokoládové košíčky s arašídovým máslemČokoládové košíčky s arašídovým máslem
  • Ovesné sušenky s kokosemOvesné sušenky s kokosem
  • Domácí snickers tyčinkyDomácí snickers tyčinky
  • Pohankové sušenkyPohankové sušenky
  • Raw karamelové bonbony s čokoládouRaw karamelové bonbony s čokoládou
  • Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříškyDomácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti, Vegan a raw Štítky: bezlepkové, čokoláda, datle, kokos, vegan

Předchozí článek « Čokoládové košíčky s arašídovým máslem
Další článek: Motance s medvědím česnekem »

Reader Interactions

Comments

  1. Milan

    16 března, 2021 at 10:33 am

    Sušenky vypadají úžasně. Vadí mi na nich kokosový olej. To je z mého i zdravotního pohledu pěkné svinstvo. Čím by se tato surovina dala nahradit? Dík

    Odpovědět
    • elikatesy

      16 března, 2021 at 10:43 am

      Pokud nemusí být vegan, tak bych použila klasické máslo. Ale v tom případě nerozpouštět, jen nechat změknout a zpracovat špičkami prstů. Pokud mají být vegan, tak leda nějaký margarín, ale to je podle mě mnohem horší svinstvo, než kokosový olej. 🙂

      Odpovědět
  2. Naďa

    16 března, 2021 at 11:32 am

    5 stars
    Vynikající

    Odpovědět
    • elikatesy

      22 března, 2021 at 7:40 am

      Děkuji 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s c Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s chlebem zadělala prakticky hned potom, co mi zapojili troubu. 😆 Upekla jsem skořicové motance, protože to je vždycky dobrý nápad, ale protože jsem zadělala dvojitou dávku, chtěla jsem vyzkoušet i nějakou novou variaci. Pořád se teď cpu arašídovým máslem, tak padla volba právě na něj. A k němu samozřejmě nejlepší kámoš, čokoláda. 🤎 
Ach, snídat po třech měsících bez kuchyně čerstvé sladké pečivo... to vám bylo bájo.
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodphotography #foodstyling #foodfluffer #kynutetesto #peanutbutter #arasidovemaslo #dnespecu
První úkol cukrářského maratonu je tato čoko První úkol cukrářského maratonu je tato čokoládová bomba sestávající z brownies, ganache, praline čokolády, šlehané ganache, čoko polevy s lískovými ořechy a čokoládové ozdoby. Dezert pro opravdové čokoholiky. 😊
Pekla jsem v silikonové formě, vytahovala zmrzlé. V polevě oráchala třikrát, to abych zbylou nesnědla jen tak na posezení lžičkou. 🤣🙈
První úkol připravila Linda z @59_sweets
#topcakemaraton3_linda 
#cukrarskymaraton3 #topcakemaraton_3 #cokolada #patisserie #pastry #pastrychef #chocolatedessert
O rok starší. A o pořádný kus šťastnější O rok starší. A o pořádný kus šťastnější. ❤️
Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měl Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měla ještě v záloze. Adamův narozeninový dort. 😊 Entremet tropical je dort z mousse z bílé čokolády s mangovým insertem (v podobě kompot a cremeux) a kokosovým dacquoise. Recept jsem odpíchla od tropických mini cheesecaků, které Adamovi moc chutnaly. Co si budem, kombinace bílé čokolády, kokosu, manga a vanilky... To je prostě ❤
Recept najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories.
Entremet tropical🥥🥭 White chocolate mousse, mango compoté, mango cremeux and coconut dacquoise. 
#foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodblogger #foodfluffer #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #entremet #moussecake #dnespecu #francouzskacukrarina #mango #coconut #whitechocolate
Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláč Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláčný pistáciový piškot joconde, nadýchaná mousse, hedvábně jemná namelaka a sexy stékající pistáciová emulze. 😋 
Taky máte pořád trochu zažitou představu, že pistácie jsou zářivě zelené? 🤣 No nejsou, jsou spíš lehce dohněda... Pokud chcete maximálně zelené, pořiďte ty loupané. Mají je třeba na @dianacompanycz, kde kupuju pistácie ve všech možných tvarech a skupenstvích. 😊
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 
Pistachio roulade petit gateau 😋
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #pistachiodessert #pistachio #francouzskacukrarina #dnespecu
Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tuši Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tušila jsem, že koupím i pár zbytečností. Ale že to bude zrovna postýlka a kočár, to mě teda nenapadlo. 😄 Neplánovala jsem, že budu až tak moc nosit, ale plánovala jsem maximálně naslouchat miminku. Nošení prostě vyplynulo a Sofinka si řekla sama. 
Od začátku usnula jen při nošení na rukou a postupně to začalo být celkem vyčerpávající. Navíc se stejně po odložení do postýlky vzbudila. Takže nakonec spí přes den v šátku a večer s námi. Ani se mnou neusne hned, popláče si a většinou musíme i chvilku houpat na míči. Ale jen krátce a spí pak od 8 do 7. A to je fakt výhra. 💪 Při odkládání do postýlky jsme uspávali třeba 4 hodiny a padali na hubu... A i v noci jsem pak musela treba hodinu uhoupávat. Přes den nejlíp usne u hudby (konkrétně Sto zvířat, dala jsem na kamarádovo doporučení a fakt je to na uklidnění dětí naprostý zázrak) 🤣
No a chození s kočárem... To, že plakala, když jsem jí tam dávala, to jsem si říkala, že je ještě celkem normální. Ostatně, hned po vyjetí ven usnula. Ale když se pak vzbudila a začala znovu plakat, bylo to pro mě hrozné, protože v prosincové zimě jsem to třítýdenní miminko nemohla vytáhnout a utěšit. Tak jsem s kočárem lomcovala a přejížděla pangejty, dokud chudinka znovu neusla. Ale byl to zbytečný stres pro nás pro obě. No a pak už v kočárku přestala i usínat. A tak jsem přešla na šátek i venku a jsme obě mnohem šťastnější. 🥰 Ale upřímně řečeno, pořád doufám, že na jaře, až z kočárku i něco uvidí, jej vezme na milost. 😅 Že se ovšem přesune do vlastní postýlky, s tím v dohledné době nepočítám.
Sranda je, ač člověk z některých stran často poslouchá takové to "to sis zavařila", tak mi zároveň skoro každá máma v okolí přiznala, že s nimi miminko spí taky. A na ulici mě zastavují starší paní a říkají "ach jo, to je taková škoda, že to nošení v šátku za nás nebylo". 
A i já jsem ráda, že ji mám u sebe a že se můžeme celý den i celou noc tulit. ❤ Protože je mi jasné, že to uteče až moc rychle...
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy