Znáte Girl Scout Cookies? Jsou to sušenky prodávané členkami amerického skautu, z jejichž výnosu z prodeje se financuje fungování místních sdružení. Zároveň spolu členky soutěží v množství prodaných krabic a ty nejlepší mohou vyhrát nejrůznější ceny. Určitě už jste to zaznamenali v nějaké americkém filmu či seriálu. Pamatujete třeba v Přátelích, jak Ross prodával za holčičku, které zlomil nohu, aby vyhrála výlet do planetária? 🙂 Protože mě poslední dobou moc baví zdravější remaky sladkostí (na blogu najdete už třeba snickers, bounty nebo reeses), mám tady pro vás dnes recept právě na jedny z těchto skautských sušenek, sušenky Samoas.
Sušenky Samoas se skládají z křupavé vanilkové sušenky, kokosové náplně s karamelem a čokolády. Já je připravila ve vegan bezlepkové verzi, slazené jen nerafinovanými sladidly. A musím říct, byly boží. 🙂
Pojďme si říct pár slov k surovinám… Nic, co by na blogu už několikrát nezaznělo, ale ať to máte pěkně pohromadě. 🙂
Sušenka se skládá z ovesné a mandlové mouky, kokosového oleje, javorového sirupu a trošky škrobu a kypřicího prášku. Ovesnou mouku koupíte ve zdravých výživách nebo DM. Ale není problém si ji připravit i doma, jednoduše umelete ovesné vločky. Ovesné vločky jsou přirozeně bezlepkové, ale většinou se vyrábí v závodech zpracovávajících i lepkové obilniny a obsahují tedy stopy lepku. Pokud potřebujete sušenky stoprocentně bezlepkové, musíte použít certifikované bezlepkové vločky či mouku (třeba ta z DM bezlepková je). Mandlovou mouku už dnes seženete skoro všude, ale pokud ne, opět jsou to jen najemno namleté loupané mandle, takže není problém si ji připravit i doma. U kokosového oleje si pohlídejte trvanlivost, po nějaké době začne mít lehce “mýdlový” šmrnc. Kypřicí prášek a škrob v těstě zajistí perfektní křupavost. Kypřicí prášek doporučuju použít bio, bezfosfátový. Škrob použijte nejlépe tapiokový, ale pokud nemáte, poslouží i kukuřičný.
Náplň sestává z datlí a kokosu. O datlích medjool už jsem tady mluvila několikrát a určitě doporučuju se po nich poohlédnout. Je to vážně úplně jiný zážitek než běžné datle (které jsou často doslazené a většinou taky úplně suché. Třeba tady mají medjoolky za super cenu. Kokos jednoznačně musíte použít bio. Jiný už doufám ani nekupujete. 🙂 Kokosové máslo je pasta z kokosu (neplést s olejem) a můžete jej sehnat ve zdravých výživách nebo arabských či vietnamských obchodech. Čokoládu na postříkání použijte určitě hořkou, procento kakaa ale nechám na vás. Kolem 55% chutná i dětem, ale zase čím víc kakaa, tím míň cukru. 🙂
A to je vše. Celkově tyto sušenky slavily velký úspěch a byť je to trochu piplačka, určitě stojí za to. Nejenom, že je brzy upeču znovu, ale myslím, že vyzkouším i další z Girl Scout Cookies. 🙂
Sušenky Samoas
Ingredience
Sušenky
- 150 g ovesné mouky
- 130 g mandlové mouky
- 20 g kukuřičného nebo tapiokového škrobu
- 120 g kokosového oleje
- 50 g javorového sirupu
- ½ lžičky kypřicího prášku
- špetka soli
- špetka vanilky
Náplň
- 100 g datlí medjool
- 100 g kokosového másla
- 125 g bio kokosu
- 25 g kokosového cukru
- velká špetka kvalitní soli
Na dokončení
- 100 g čokolády
Postup přípravy
- Začněte přípravou sušenek. Smíchejte a metličkou provzdušněte obě mouky, kypřicí prášek, sůl a vanilku. Přilijte javorový sirup a rozpuštěný, ale zchladlý kokosový olej. Rukou zpracujte v konzistentní těsto, rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na tloušťku 4mm a nechte trochu ztuhnout v lednici.
- Datle na náplň vypeckujte a zalijte vroucí vodou. Nechte alespoň 20 minut nasáknout. Pokud chcete, na pánvi za občasného promíchání opražte kokos, dokud se nerozvoní a nezezlátne.
- Troubu předehřejte na 175°C (nebo 155°C horkovzduch) a dva plechy si vyložte pečicím papírem. Ztuhlé těsto vytáhněte z lednice a vykrájejte kolečka (použila jsem vykrajovátka o velikosti 6cm). Vypíchněte středy. Zbytek těsta znovu zpracujte, vyválejte a vykrájejte. Vypíchnutá kolečka nechte před pečením ještě pár minut ztuhnout v lednici. Pečte asi 8 minut nebo dokud okraje nezačnou zlátnout. Nechte zchladnout.
- Datle slijte, ale vodu si zatím nechte. Datle, rozpuštěné kokosové máslo, kokosový cukr a sůl rozmixujte do hladkého krému, pokud bude potřeba, přidejte trochu vody z datlí. Přendejte do misky a přimíchejte kokos. Nechte asi 20 minut ztuhnout v lednici. Směs musí být dostatečně tuhá, aby šla nastříkat na sušenky, ale když ji v lednici necháte příliš dlouho ztuhne úplně.
- Směs přendejte do pytlíku a nastříkejte na sušenky. Trochu prsty uhlaďte.
- Čokoládu rozpusťte a sušenky pocákejte. Nechte ztuhnout v lednici.
Sušenky vypadají úžasně. Vadí mi na nich kokosový olej. To je z mého i zdravotního pohledu pěkné svinstvo. Čím by se tato surovina dala nahradit? Dík
Pokud nemusí být vegan, tak bych použila klasické máslo. Ale v tom případě nerozpouštět, jen nechat změknout a zpracovat špičkami prstů. Pokud mají být vegan, tak leda nějaký margarín, ale to je podle mě mnohem horší svinstvo, než kokosový olej. 🙂
Vynikající
Děkuji 🙂