• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Raw karamelové bonbony s čokoládou

20 října, 2020 od elikatesy

A protože domácí bounty vás zjevně zaujaly, mám tady pro vás ještě jeden recept na malou domácí sladkost. Raw karamelové bonbony s čokoládou. Jen pár ingrediencí a 20 minut práce a máte tyto super zdravé bonbony. Jsou vážně pecka!

Raw karamelové bonbony s čokoládou

Recept to není nijak složitý. Potřebujete vlastně jen malý mixér a nějakou formu (stačí plastová krabička). Tyto bonbonky neobsahují žádný bílý cukr. Pochopitelně. První dvě vrstvy jsou z datlí a čokoládová poleva obsahuje jen trochu agáve sirupu (nebo javorového/kokosového sirupu). Datle můžete použít medjool, namočit je a rozmixovat, nebo si můžete práci usnadnit a použít datlovou pastu. Zejména pokud nemáte moc výkonný mixér, doporučuju spíš pastu.

Krom toho jsou v bonbonech v podstatě už jen pekanové ořechy, nepražené kakao a kokosový olej. Jsou raw a tím pádem samozřejmě i vegan. Kdo mě čtete pravidelně, víte, že raw stravu jako výživový směr úplně neuznávám (krom toho, že při striktním dodržování téměř jistě hrozí malnutrice, je to i z evolučního hlediska absolutní nesmysl, člověk se vyvinul do současné podoby právě díky tomu, že začal konzumovat vařenou stravu). Ale! Raw sladkosti jako zdravější alternativu sladkostí z bílého cukru určitě uznávám. 🙂

Raw karamelové bonbony s čokoládou

Tyto raw karamelové bonbony s čokoládou můžete klidně připravit i jako vánočního cukroví. Podle mě nechutnají nijak zdravě (v tom pejorativním smyslu), a i na sváteční tabuli snadno obstojí. Ostatně ořechy, datle, vanilka a čokoláda? Nezní to prakticky jako ta nejlepší část vánočního seznamu? 🙂

Pokud je nepotřebujete raw, můžete samozřejmě místo vlastnoručně vyrobené čokoládové polevy použít i jakoukoliv kvalitní vysokoprocentní čokoládu.

Raw karamelové bonbony s čokoládou

Já mám pro raw bonbonky velkou slabost a pokud jste jako já, doporučuju dopředu naplánovat s kým se o ně rozdělíte. Jinak je dost možná sníte na posezení. Ne, vůbec nemluvím z vlastní zkušenosti… 😀

Tisk

Raw karamelové bonbony s čokoládou

Počet porcí: 25 bonbonů

Ingredience

Spodní vrstva

  • 100 g pekanových ořechů
  • 15 g nepraženého kakaa
  • 175 g datlové pasty

Karamel

  • 100 g datlové pasty
  • 20 g kokosového oleje
  • 30 g vody
  • špetka soli
  • špetka vanilky

Čokoládová poleva

  • 30 g kokosového oleje
  • 30 g nepraženého kakaa
  • 25 g agáve sirupu

Postup přípravy

  • Budete potřebovat formu cca 15x15cm, můžete použít třeba i plastovou krabičku. Vyložte ji potravinářskou fólií a odložte stranou.
  • Na spodní vrstvu v mixéru se sekacím nádstavcem rozmixujte datlovou pastu, pekany a kakao, dokud se nevytvoří kompaktní hmota. Natlačte do formy a upěchujte.
  • Na karamel důkladně promíchejte datlovou pastu, kokosový olej, vanilku, sůl a horkou vodu. Rozetřete na pekanový základ a odložte asi na 20 minut do lednice.
  • Na čokoládovou polevu rozpusťte kokosový olej, přidejte kakao a agáve a prošlehejte metličkou. Nalijte na karamel, rozetřete, odložte do lednice a nechte alespoň půl hodiny ztuhnout.
  • Vyjměte z formy, odstraňte fólii a nakrájejte na malé kousky, zhruba 3x3cm.

Kam dál?

  • Sušenky SamoasSušenky Samoas
  • Domácí snickers tyčinkyDomácí snickers tyčinky
  • Domácí bountyDomácí bounty
  • Veganské browniesVeganské brownies
  • Energetické kuličkyEnergetické kuličky
  • Cukroví – rady a tipyCukroví – rady a tipy

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti, Vegan a raw Štítky: čokoláda, cukroví, datle, kakao, pekanové ořechy, raw, vegan

Předchozí článek « Domácí bounty
Další článek: Domácí listové těsto »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy