A protože domácí bounty vás zjevně zaujaly, mám tady pro vás ještě jeden recept na malou domácí sladkost. Raw karamelové bonbony s čokoládou. Jen pár ingrediencí a 20 minut práce a máte tyto super zdravé bonbony. Jsou vážně pecka!
Recept to není nijak složitý. Potřebujete vlastně jen malý mixér a nějakou formu (stačí plastová krabička). Tyto bonbonky neobsahují žádný bílý cukr. Pochopitelně. První dvě vrstvy jsou z datlí a čokoládová poleva obsahuje jen trochu agáve sirupu (nebo javorového/kokosového sirupu). Datle můžete použít medjool, namočit je a rozmixovat, nebo si můžete práci usnadnit a použít datlovou pastu. Zejména pokud nemáte moc výkonný mixér, doporučuju spíš pastu.
Krom toho jsou v bonbonech v podstatě už jen pekanové ořechy, nepražené kakao a kokosový olej. Jsou raw a tím pádem samozřejmě i vegan. Kdo mě čtete pravidelně, víte, že raw stravu jako výživový směr úplně neuznávám (krom toho, že při striktním dodržování téměř jistě hrozí malnutrice, je to i z evolučního hlediska absolutní nesmysl, člověk se vyvinul do současné podoby právě díky tomu, že začal konzumovat vařenou stravu). Ale! Raw sladkosti jako zdravější alternativu sladkostí z bílého cukru určitě uznávám. 🙂
Tyto raw karamelové bonbony s čokoládou můžete klidně připravit i jako vánočního cukroví. Podle mě nechutnají nijak zdravě (v tom pejorativním smyslu), a i na sváteční tabuli snadno obstojí. Ostatně ořechy, datle, vanilka a čokoláda? Nezní to prakticky jako ta nejlepší část vánočního seznamu? 🙂
Pokud je nepotřebujete raw, můžete samozřejmě místo vlastnoručně vyrobené čokoládové polevy použít i jakoukoliv kvalitní vysokoprocentní čokoládu.
Já mám pro raw bonbonky velkou slabost a pokud jste jako já, doporučuju dopředu naplánovat s kým se o ně rozdělíte. Jinak je dost možná sníte na posezení. Ne, vůbec nemluvím z vlastní zkušenosti… 😀
Raw karamelové bonbony s čokoládou
Ingredience
Spodní vrstva
- 100 g pekanových ořechů
- 15 g nepraženého kakaa
- 175 g datlové pasty
Karamel
- 100 g datlové pasty
- 20 g kokosového oleje
- 30 g vody
- špetka soli
- špetka vanilky
Čokoládová poleva
- 30 g kokosového oleje
- 30 g nepraženého kakaa
- 25 g agáve sirupu
Postup přípravy
- Budete potřebovat formu cca 15x15cm, můžete použít třeba i plastovou krabičku. Vyložte ji potravinářskou fólií a odložte stranou.
- Na spodní vrstvu v mixéru se sekacím nádstavcem rozmixujte datlovou pastu, pekany a kakao, dokud se nevytvoří kompaktní hmota. Natlačte do formy a upěchujte.
- Na karamel důkladně promíchejte datlovou pastu, kokosový olej, vanilku, sůl a horkou vodu. Rozetřete na pekanový základ a odložte asi na 20 minut do lednice.
- Na čokoládovou polevu rozpusťte kokosový olej, přidejte kakao a agáve a prošlehejte metličkou. Nalijte na karamel, rozetřete, odložte do lednice a nechte alespoň půl hodiny ztuhnout.
- Vyjměte z formy, odstraňte fólii a nakrájejte na malé kousky, zhruba 3x3cm.
Jan
Super nápad ale realizácia? Kde je karamel, to je podvod a nie karamel.
elikatesy
Myslím, že když si rozkliknete recept na „raw bonbony“, tak asi nemůžete čekat karamel z páleného cukru. Je to varianta pro ty, co hledají alternativy k rafinovanému cukru. Samozřejmě vás nikdo nenutí takové recepty připravovat, myslím, že na blogu je dost receptů klasického ražení, takže můžete vybírat z nich. Peace. 😉