• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Raw karamelové bonbony s čokoládou

20 října, 2020 od elikatesy

A protože domácí bounty vás zjevně zaujaly, mám tady pro vás ještě jeden recept na malou domácí sladkost. Raw karamelové bonbony s čokoládou. Jen pár ingrediencí a 20 minut práce a máte tyto super zdravé bonbony. Jsou vážně pecka!

Raw karamelové bonbony s čokoládou

Recept to není nijak složitý. Potřebujete vlastně jen malý mixér a nějakou formu (stačí plastová krabička). Tyto bonbonky neobsahují žádný bílý cukr. Pochopitelně. První dvě vrstvy jsou z datlí a čokoládová poleva obsahuje jen trochu agáve sirupu (nebo javorového/kokosového sirupu). Datle můžete použít medjool, namočit je a rozmixovat, nebo si můžete práci usnadnit a použít datlovou pastu. Zejména pokud nemáte moc výkonný mixér, doporučuju spíš pastu.

Krom toho jsou v bonbonech v podstatě už jen pekanové ořechy, nepražené kakao a kokosový olej. Jsou raw a tím pádem samozřejmě i vegan. Kdo mě čtete pravidelně, víte, že raw stravu jako výživový směr úplně neuznávám (krom toho, že při striktním dodržování téměř jistě hrozí malnutrice, je to i z evolučního hlediska absolutní nesmysl, člověk se vyvinul do současné podoby právě díky tomu, že začal konzumovat vařenou stravu). Ale! Raw sladkosti jako zdravější alternativu sladkostí z bílého cukru určitě uznávám. 🙂

Raw karamelové bonbony s čokoládou

Tyto raw karamelové bonbony s čokoládou můžete klidně připravit i jako vánočního cukroví. Podle mě nechutnají nijak zdravě (v tom pejorativním smyslu), a i na sváteční tabuli snadno obstojí. Ostatně ořechy, datle, vanilka a čokoláda? Nezní to prakticky jako ta nejlepší část vánočního seznamu? 🙂

Pokud je nepotřebujete raw, můžete samozřejmě místo vlastnoručně vyrobené čokoládové polevy použít i jakoukoliv kvalitní vysokoprocentní čokoládu.

Raw karamelové bonbony s čokoládou

Já mám pro raw bonbonky velkou slabost a pokud jste jako já, doporučuju dopředu naplánovat s kým se o ně rozdělíte. Jinak je dost možná sníte na posezení. Ne, vůbec nemluvím z vlastní zkušenosti… 😀

Tisk

Raw karamelové bonbony s čokoládou

Počet porcí: 25 bonbonů

Ingredience

Spodní vrstva

  • 100 g pekanových ořechů
  • 15 g nepraženého kakaa
  • 175 g datlové pasty

Karamel

  • 100 g datlové pasty
  • 20 g kokosového oleje
  • 30 g vody
  • špetka soli
  • špetka vanilky

Čokoládová poleva

  • 30 g kokosového oleje
  • 30 g nepraženého kakaa
  • 25 g agáve sirupu

Postup přípravy

  • Budete potřebovat formu cca 15x15cm, můžete použít třeba i plastovou krabičku. Vyložte ji potravinářskou fólií a odložte stranou.
  • Na spodní vrstvu v mixéru se sekacím nádstavcem rozmixujte datlovou pastu, pekany a kakao, dokud se nevytvoří kompaktní hmota. Natlačte do formy a upěchujte.
  • Na karamel důkladně promíchejte datlovou pastu, kokosový olej, vanilku, sůl a horkou vodu. Rozetřete na pekanový základ a odložte asi na 20 minut do lednice.
  • Na čokoládovou polevu rozpusťte kokosový olej, přidejte kakao a agáve a prošlehejte metličkou. Nalijte na karamel, rozetřete, odložte do lednice a nechte alespoň půl hodiny ztuhnout.
  • Vyjměte z formy, odstraňte fólii a nakrájejte na malé kousky, zhruba 3x3cm.

Kam dál?

  • Sušenky SamoasSušenky Samoas
  • Domácí snickers tyčinkyDomácí snickers tyčinky
  • Domácí bountyDomácí bounty
  • Veganské browniesVeganské brownies
  • Energetické kuličkyEnergetické kuličky
  • Cukroví – rady a tipyCukroví – rady a tipy

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti, Vegan a raw Štítky: čokoláda, cukroví, datle, kakao, pekanové ořechy, raw, vegan

Předchozí článek « Domácí bounty
Další článek: Domácí listové těsto »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy