• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Energetické kuličky

28 dubna, 2020 od elikatesy

Karanténa končí, hezké počasí snad konečně definitivně vyhrává a tak se spousta z nás začíná těšit a chystat na výlety. A na výlety je potřeba svačinka. 🙂 Proto mám pro vás dnes malou inspiraci na zdravé mlsání, které se perfektně hodí i na cesty. Energetické kuličky ze sušeného ovoce a oříšků. Jsou zdravé, jsou moc dobré a jsou neuvěřitelně variabilní. Možných kombinací jsou určitě stovky! V tomto článku si ukážeme všeobecnou formulku, jak tyto kuličky připravit a pak už vaše chutě a fantazie mohou převzít otěže a klidně se trochu odvázat. Já kuliček pro tento článek připravila sedm druhů, brownies, štrúdl, pekanový koláč, borůvkový muffin, tropickou meruňku, švestky v marcipánu a müsli kuličky. A nebyla žádná, co by mi nechutnala. 🙂  energetické kuličky

Tyto kuličky jsou na stejném principu jako raw energetické tyčinky z obchodů se zdravou výživou (možná znáte třeba Lifebar nebo Bombus). V zahraničí se prodávají tyčinky Larabars a já si před pár lety našla všechny příchutě, co kdy byly v prodeji a všechny vyzkoušela. Bylo jich přes třicet a byl to moc fajn projekt. 🙂 V tomto článku si řekneme, z čeho kuličky (nebo klidně tyčinky, chcete-li) můžete připravit a jak na to. Je na nich super, že jsou ze samých dobrých a zdravých surovin, snadno se přenáší a v batohu vydrží bez újmy i v létě. Navíc si je můžete připravit do zásoby, protože v lednici vydrží minimálně 14 dní. Ale i déle, měsíc by určitě neměl být problém. S největší pravděpodobní se ale dřív sníte. 🙂

Základ těchto kuliček tvoří sušené ovoce. Nejuniverzálnější a nejpoužívanější jsou datle, pro svou lepkavou sladkost připomínající karamel. Ideální je použít datle medjool, které jsou krásně šťavnaté a opravdu chutné, případně si můžete koupit rovnou datlovou pastu. Prodává se i ve zdravých výživách nebo ji mívají v arabských obchodech (tam mívají za poměrně dobrou cenu i datle). Můžete použít i rozinky, meruňky či švestky, vše nejlépe nesířené. Taky brusinky, ideálně slazené jablečnou šťávou, ne cukrem. Dále třeba fíky nebo banány (ne banánové chipsy, opravdu sušené banány). Sušší ovoce jako jablečné či hruškové křížaly, borůvky,třešně, goji, ananas či mango lze použít taky, ale je dobré je nakombinovat s něčím “lepivějším”. 🙂

K sušenému ovoci vyberete oříšky, třeba vlašské, pekanové, kešu, mandle, lískové, nebo pistácie, para, pinie či makadamové. Nejtučnější ořechy (vlašské, pekany, makadamové) můžete namlít zvlášť, aby při zpracování nepustily příliš tuku. Nepoužívejte nepražené arašídy. Nejsou dobré. Fakt. Vůbec. Arašídy jsou luštěniny, nikoliv ořechy a nepražené smrdí jak pytel hrachu. Pokud nedodržujete striktně raw dietu (což doufám), tak můžete použít pražené arašídy, případně přidat i lžíci arašídového másla.

Krom ořechů můžete použít i nejrůznější semínka a další dobroty. Dýňová, slunečnicová, lněná (lépe drcená), chia, sezam, konopná semínka, mák nebo třeba meruňková jádra. A taky můžete přidat ovesné či jakékoliv jiné vločky, kokos (určitě šťavnatý bio) či drcené kakaové boby.

A na závěr ještě kuličky můžete dochutit kořením (vanilka, skořice, kardamom, ale do čokoládových se hodí třeba i chilli), citrusovou kůrou, kakaem, kávou, javorovým sirupem či medem nebo ořechovou pastou (třeba arašídové máslo či tahini). Pokud jste příznivci nejrůznějších “superprášků” jako je maca, acaí, spirulina, guarana, moringa, konopný protein nebo co teď zrovna frčí, klidně lžíci přihoďte. Ale jen pokud vám to chutná. 🙂 Můžete přidat i prášek z lyofilizovaného (mrazem sušeného) ovoce.

Z daných surovin vidíte, že jsou tam opravdu jen samé dobré věci, ale to, že jsou kuličky zdravé ještě neznamená, že jsou dietní. Vzhledem k tomu, že jsou ze sušeného ovoce a ořechů, tak jsou to opravdu kuličky plné energie. Tak je tak berte a raději  nesnězte na posezení celou dávku. 🙂

A teď už si pojďme říct, jak na ně. Připravila jsem pro vás pro inspiraci sedm druhů kuliček, ale u těchto kombinací to rozhodně nekončí, můžete popustit uzdu své fantazii a chutím. Tady vidíte, zleva doprava brownies, štrúdl, pekanový koláč, borůvkový muffin, tropickou meruňku, švestky v marcipánu a müsli.

energetické kuličky

Základní recept

Obecná formulka na zhruba deset kuliček zní 150g sušeného ovoce (z toho alespoň 100g lepivějšího ovoce), 75-100g ořechů a/nebo semínek, plus ochucovadlo dle chuti. Vše jednoduše rozmixujte ve výkonném mixéru se sekacím nádstavcem. Pokud by se směs náhodou nechtěla spojit, přidejte ještě trochu sušeného ovoce navíc nebo lžíci vody. Jakmile směs hezky drží, ušoulejte kuličky, které můžete (ale nemusíte) obalit třeba v kakau, nasekaných oříšcích, kokosu, semínkách nebo vločkách. A energetické kuličky, moc dobré, rychlé a zdravé mlsání, jsou připraveny!

Tisk

Energetické kuličky

Počet porcí: 10 kuliček

Ingredience

Brownies

  • 150 g datlí
  • 80 g vlašských ořechů
  • 20 g kakaa
  • kakao na obalení

Štrúdl

  • 120 g rozinek
  • 30 g křížal
  • 80 g vlašských ořechů
  • na špičku nože skořice

Pekanový koláč

  • 150 g datlí
  • 80 g pekanových ořechů
  • špetka vanilky
  • nasekané pekany na obalení

Borůvkový muffin

  • 100 g sušených borůvek
  • 50 g rozinek
  • 80 g kešu ořechů
  • kůra z půlky citronu

Tropická meruňka

  • 150 g sušených meruněk
  • 70 g kešu
  • 50 g kokosu
  • kůra z 1 pomeranče
  • kokos na obalení

Švestka v marcipánu

  • 150 g sušených švestek
  • 90 g mandlí

Müsli

  • 100 g datlí
  • 50 g rozinek
  • 30 g ovesných vloček
  • 10 g mletého lněného semínka
  • 10 g chia semínek
  • 20 g dýňových semínek
  • 20 g slunečnicových semínek
  • ovesné vločky na obalení

Postup přípravy

  • Všechny suroviny vložte do mixéru se sekacím nádstavcem a mixujte, dokud se nevytvoří kompaktní hmota. Vytvořte kuličky a pokud chcete obalte v oříšcích, kokosu, kakau či vločkách.

energetické kuličky

Další fajn kombinace
  • Cappucino: 150g datlí, 75g mixu loupaných mandlí a kešu, 0,5 lžíce mleté kávy
  • Sušenka: 150g datlí, 75g kešu, vanilka, špetka soli (můžete přidat nasekanou čokoládu nebo drcené kakaové boby)
  • Kokoska: 150g datlí, 70g kešu, 50g mletého kokosu (můžete přidat kůru z citronu)
  • Arašídová sušenka: 150g datlí, 70g arašídů, lžička arašídového másla (čokoláda se dost dobře hodí i sem 🙂 )
  • Skořicová rolka: 100g datlí, 50g rozinek, 75g vlašských ořechů, na špičku nože skořice
  • Sladká pistácie: 150g datlí, 40g kešu, 40g pistácií, vanilka
  • Mexická čokoláda: 150g datlí, 40g leloupaných mandlí, 40g pekanů, špetka skořice, vanilky a chilli 

Kam dál?

  • Banánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechyBanánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechy
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky
  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi
  • Dýňový koláč s krémovým sýremDýňový koláč s krémovým sýrem
  • Banánový chlebíček s lněným semínkemBanánový chlebíček s lněným semínkem

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti, Vegan a raw Štítky: datle, kešu, kokos, mandle, pekanové ořechy, raw, rozinky, semínka, vlašské ořechy

Předchozí článek « Malinový dort
Další článek: Kvasové tortilly »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s c Moje oblíbené kynuté těsto jsem společně s chlebem zadělala prakticky hned potom, co mi zapojili troubu. 😆 Upekla jsem skořicové motance, protože to je vždycky dobrý nápad, ale protože jsem zadělala dvojitou dávku, chtěla jsem vyzkoušet i nějakou novou variaci. Pořád se teď cpu arašídovým máslem, tak padla volba právě na něj. A k němu samozřejmě nejlepší kámoš, čokoláda. 🤎 
Ach, snídat po třech měsících bez kuchyně čerstvé sladké pečivo... to vám bylo bájo.
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😉
#foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodphotography #foodstyling #foodfluffer #kynutetesto #peanutbutter #arasidovemaslo #dnespecu
První úkol cukrářského maratonu je tato čoko První úkol cukrářského maratonu je tato čokoládová bomba sestávající z brownies, ganache, praline čokolády, šlehané ganache, čoko polevy s lískovými ořechy a čokoládové ozdoby. Dezert pro opravdové čokoholiky. 😊
Pekla jsem v silikonové formě, vytahovala zmrzlé. V polevě oráchala třikrát, to abych zbylou nesnědla jen tak na posezení lžičkou. 🤣🙈
První úkol připravila Linda z @59_sweets
#topcakemaraton3_linda 
#cukrarskymaraton3 #topcakemaraton_3 #cokolada #patisserie #pastry #pastrychef #chocolatedessert
O rok starší. A o pořádný kus šťastnější O rok starší. A o pořádný kus šťastnější. ❤️
Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měl Kuchyň pořád nemám, ale jeden recept jsem měla ještě v záloze. Adamův narozeninový dort. 😊 Entremet tropical je dort z mousse z bílé čokolády s mangovým insertem (v podobě kompot a cremeux) a kokosovým dacquoise. Recept jsem odpíchla od tropických mini cheesecaků, které Adamovi moc chutnaly. Co si budem, kombinace bílé čokolády, kokosu, manga a vanilky... To je prostě ❤
Recept najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories.
Entremet tropical🥥🥭 White chocolate mousse, mango compoté, mango cremeux and coconut dacquoise. 
#foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodblogger #foodfluffer #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #entremet #moussecake #dnespecu #francouzskacukrarina #mango #coconut #whitechocolate
Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláč Tak pistáciové roládky jsou na blogu. 🙂 Vláčný pistáciový piškot joconde, nadýchaná mousse, hedvábně jemná namelaka a sexy stékající pistáciová emulze. 😋 
Taky máte pořád trochu zažitou představu, že pistácie jsou zářivě zelené? 🤣 No nejsou, jsou spíš lehce dohněda... Pokud chcete maximálně zelené, pořiďte ty loupané. Mají je třeba na @dianacompanycz, kde kupuju pistácie ve všech možných tvarech a skupenstvích. 😊
Recept najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 
Pistachio roulade petit gateau 😋
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #pistachiodessert #pistachio #francouzskacukrarina #dnespecu
Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tuši Když jsem nakupovala výbavičku pro malou, tušila jsem, že koupím i pár zbytečností. Ale že to bude zrovna postýlka a kočár, to mě teda nenapadlo. 😄 Neplánovala jsem, že budu až tak moc nosit, ale plánovala jsem maximálně naslouchat miminku. Nošení prostě vyplynulo a Sofinka si řekla sama. 
Od začátku usnula jen při nošení na rukou a postupně to začalo být celkem vyčerpávající. Navíc se stejně po odložení do postýlky vzbudila. Takže nakonec spí přes den v šátku a večer s námi. Ani se mnou neusne hned, popláče si a většinou musíme i chvilku houpat na míči. Ale jen krátce a spí pak od 8 do 7. A to je fakt výhra. 💪 Při odkládání do postýlky jsme uspávali třeba 4 hodiny a padali na hubu... A i v noci jsem pak musela treba hodinu uhoupávat. Přes den nejlíp usne u hudby (konkrétně Sto zvířat, dala jsem na kamarádovo doporučení a fakt je to na uklidnění dětí naprostý zázrak) 🤣
No a chození s kočárem... To, že plakala, když jsem jí tam dávala, to jsem si říkala, že je ještě celkem normální. Ostatně, hned po vyjetí ven usnula. Ale když se pak vzbudila a začala znovu plakat, bylo to pro mě hrozné, protože v prosincové zimě jsem to třítýdenní miminko nemohla vytáhnout a utěšit. Tak jsem s kočárem lomcovala a přejížděla pangejty, dokud chudinka znovu neusla. Ale byl to zbytečný stres pro nás pro obě. No a pak už v kočárku přestala i usínat. A tak jsem přešla na šátek i venku a jsme obě mnohem šťastnější. 🥰 Ale upřímně řečeno, pořád doufám, že na jaře, až z kočárku i něco uvidí, jej vezme na milost. 😅 Že se ovšem přesune do vlastní postýlky, s tím v dohledné době nepočítám.
Sranda je, ač člověk z některých stran často poslouchá takové to "to sis zavařila", tak mi zároveň skoro každá máma v okolí přiznala, že s nimi miminko spí taky. A na ulici mě zastavují starší paní a říkají "ach jo, to je taková škoda, že to nošení v šátku za nás nebylo". 
A i já jsem ráda, že ji mám u sebe a že se můžeme celý den i celou noc tulit. ❤ Protože je mi jasné, že to uteče až moc rychle...
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy