Karanténa končí, hezké počasí snad konečně definitivně vyhrává a tak se spousta z nás začíná těšit a chystat na výlety. A na výlety je potřeba svačinka. 🙂 Proto mám pro vás dnes malou inspiraci na zdravé mlsání, které se perfektně hodí i na cesty. Energetické kuličky ze sušeného ovoce a oříšků. Jsou zdravé, jsou moc dobré a jsou neuvěřitelně variabilní. Možných kombinací jsou určitě stovky! V tomto článku si ukážeme všeobecnou formulku, jak tyto kuličky připravit a pak už vaše chutě a fantazie mohou převzít otěže a klidně se trochu odvázat. Já kuliček pro tento článek připravila sedm druhů, brownies, štrúdl, pekanový koláč, borůvkový muffin, tropickou meruňku, švestky v marcipánu a müsli kuličky. A nebyla žádná, co by mi nechutnala. 🙂
Tyto kuličky jsou na stejném principu jako raw energetické tyčinky z obchodů se zdravou výživou (možná znáte třeba Lifebar nebo Bombus). V zahraničí se prodávají tyčinky Larabars a já si před pár lety našla všechny příchutě, co kdy byly v prodeji a všechny vyzkoušela. Bylo jich přes třicet a byl to moc fajn projekt. 🙂 V tomto článku si řekneme, z čeho kuličky (nebo klidně tyčinky, chcete-li) můžete připravit a jak na to. Je na nich super, že jsou ze samých dobrých a zdravých surovin, snadno se přenáší a v batohu vydrží bez újmy i v létě. Navíc si je můžete připravit do zásoby, protože v lednici vydrží minimálně 14 dní. Ale i déle, měsíc by určitě neměl být problém. S největší pravděpodobní se ale dřív sníte. 🙂
Základ těchto kuliček tvoří sušené ovoce. Nejuniverzálnější a nejpoužívanější jsou datle, pro svou lepkavou sladkost připomínající karamel. Ideální je použít datle medjool, které jsou krásně šťavnaté a opravdu chutné, případně si můžete koupit rovnou datlovou pastu. Prodává se i ve zdravých výživách nebo ji mívají v arabských obchodech (tam mívají za poměrně dobrou cenu i datle). Můžete použít i rozinky, meruňky či švestky, vše nejlépe nesířené. Taky brusinky, ideálně slazené jablečnou šťávou, ne cukrem. Dále třeba fíky nebo banány (ne banánové chipsy, opravdu sušené banány). Sušší ovoce jako jablečné či hruškové křížaly, borůvky,třešně, goji, ananas či mango lze použít taky, ale je dobré je nakombinovat s něčím “lepivějším”. 🙂
K sušenému ovoci vyberete oříšky, třeba vlašské, pekanové, kešu, mandle, lískové, nebo pistácie, para, pinie či makadamové. Nejtučnější ořechy (vlašské, pekany, makadamové) můžete namlít zvlášť, aby při zpracování nepustily příliš tuku. Nepoužívejte nepražené arašídy. Nejsou dobré. Fakt. Vůbec. Arašídy jsou luštěniny, nikoliv ořechy a nepražené smrdí jak pytel hrachu. Pokud nedodržujete striktně raw dietu (což doufám), tak můžete použít pražené arašídy, případně přidat i lžíci arašídového másla.
Krom ořechů můžete použít i nejrůznější semínka a další dobroty. Dýňová, slunečnicová, lněná (lépe drcená), chia, sezam, konopná semínka, mák nebo třeba meruňková jádra. A taky můžete přidat ovesné či jakékoliv jiné vločky, kokos (určitě šťavnatý bio) či drcené kakaové boby.
A na závěr ještě kuličky můžete dochutit kořením (vanilka, skořice, kardamom, ale do čokoládových se hodí třeba i chilli), citrusovou kůrou, kakaem, kávou, javorovým sirupem či medem nebo ořechovou pastou (třeba arašídové máslo či tahini). Pokud jste příznivci nejrůznějších “superprášků” jako je maca, acaí, spirulina, guarana, moringa, konopný protein nebo co teď zrovna frčí, klidně lžíci přihoďte. Ale jen pokud vám to chutná. 🙂 Můžete přidat i prášek z lyofilizovaného (mrazem sušeného) ovoce.
Z daných surovin vidíte, že jsou tam opravdu jen samé dobré věci, ale to, že jsou kuličky zdravé ještě neznamená, že jsou dietní. Vzhledem k tomu, že jsou ze sušeného ovoce a ořechů, tak jsou to opravdu kuličky plné energie. Tak je tak berte a raději nesnězte na posezení celou dávku. 🙂
A teď už si pojďme říct, jak na ně. Připravila jsem pro vás pro inspiraci sedm druhů kuliček, ale u těchto kombinací to rozhodně nekončí, můžete popustit uzdu své fantazii a chutím. Tady vidíte, zleva doprava brownies, štrúdl, pekanový koláč, borůvkový muffin, tropickou meruňku, švestky v marcipánu a müsli.
Základní recept
Obecná formulka na zhruba deset kuliček zní 150g sušeného ovoce (z toho alespoň 100g lepivějšího ovoce), 75-100g ořechů a/nebo semínek, plus ochucovadlo dle chuti. Vše jednoduše rozmixujte ve výkonném mixéru se sekacím nádstavcem. Pokud by se směs náhodou nechtěla spojit, přidejte ještě trochu sušeného ovoce navíc nebo lžíci vody. Jakmile směs hezky drží, ušoulejte kuličky, které můžete (ale nemusíte) obalit třeba v kakau, nasekaných oříšcích, kokosu, semínkách nebo vločkách. A energetické kuličky, moc dobré, rychlé a zdravé mlsání, jsou připraveny!
Energetické kuličky
Ingredience
Brownies
- 150 g datlí
- 80 g vlašských ořechů
- 20 g kakaa
- kakao na obalení
Štrúdl
- 120 g rozinek
- 30 g křížal
- 80 g vlašských ořechů
- na špičku nože skořice
Pekanový koláč
- 150 g datlí
- 80 g pekanových ořechů
- špetka vanilky
- nasekané pekany na obalení
Borůvkový muffin
- 100 g sušených borůvek
- 50 g rozinek
- 80 g kešu ořechů
- kůra z půlky citronu
Tropická meruňka
- 150 g sušených meruněk
- 70 g kešu
- 50 g kokosu
- kůra z 1 pomeranče
- kokos na obalení
Švestka v marcipánu
- 150 g sušených švestek
- 90 g mandlí
Müsli
- 100 g datlí
- 50 g rozinek
- 30 g ovesných vloček
- 10 g mletého lněného semínka
- 10 g chia semínek
- 20 g dýňových semínek
- 20 g slunečnicových semínek
- ovesné vločky na obalení
Postup přípravy
- Všechny suroviny vložte do mixéru se sekacím nádstavcem a mixujte, dokud se nevytvoří kompaktní hmota. Vytvořte kuličky a pokud chcete obalte v oříšcích, kokosu, kakau či vločkách.
Další fajn kombinace
- Cappucino: 150g datlí, 75g mixu loupaných mandlí a kešu, 0,5 lžíce mleté kávy
- Sušenka: 150g datlí, 75g kešu, vanilka, špetka soli (můžete přidat nasekanou čokoládu nebo drcené kakaové boby)
- Kokoska: 150g datlí, 70g kešu, 50g mletého kokosu (můžete přidat kůru z citronu)
- Arašídová sušenka: 150g datlí, 70g arašídů, lžička arašídového másla (čokoláda se dost dobře hodí i sem 🙂 )
- Skořicová rolka: 100g datlí, 50g rozinek, 75g vlašských ořechů, na špičku nože skořice
- Sladká pistácie: 150g datlí, 40g kešu, 40g pistácií, vanilka
- Mexická čokoláda: 150g datlí, 40g leloupaných mandlí, 40g pekanů, špetka skořice, vanilky a chilli
Napsat komentář