• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Energetické kuličky

28 dubna, 2020 od elikatesy

Karanténa končí, hezké počasí snad konečně definitivně vyhrává a tak se spousta z nás začíná těšit a chystat na výlety. A na výlety je potřeba svačinka. 🙂 Proto mám pro vás dnes malou inspiraci na zdravé mlsání, které se perfektně hodí i na cesty. Energetické kuličky ze sušeného ovoce a oříšků. Jsou zdravé, jsou moc dobré a jsou neuvěřitelně variabilní. Možných kombinací jsou určitě stovky! V tomto článku si ukážeme všeobecnou formulku, jak tyto kuličky připravit a pak už vaše chutě a fantazie mohou převzít otěže a klidně se trochu odvázat. Já kuliček pro tento článek připravila sedm druhů, brownies, štrúdl, pekanový koláč, borůvkový muffin, tropickou meruňku, švestky v marcipánu a müsli kuličky. A nebyla žádná, co by mi nechutnala. 🙂  energetické kuličky

Tyto kuličky jsou na stejném principu jako raw energetické tyčinky z obchodů se zdravou výživou (možná znáte třeba Lifebar nebo Bombus). V zahraničí se prodávají tyčinky Larabars a já si před pár lety našla všechny příchutě, co kdy byly v prodeji a všechny vyzkoušela. Bylo jich přes třicet a byl to moc fajn projekt. 🙂 V tomto článku si řekneme, z čeho kuličky (nebo klidně tyčinky, chcete-li) můžete připravit a jak na to. Je na nich super, že jsou ze samých dobrých a zdravých surovin, snadno se přenáší a v batohu vydrží bez újmy i v létě. Navíc si je můžete připravit do zásoby, protože v lednici vydrží minimálně 14 dní. Ale i déle, měsíc by určitě neměl být problém. S největší pravděpodobní se ale dřív sníte. 🙂

Základ těchto kuliček tvoří sušené ovoce. Nejuniverzálnější a nejpoužívanější jsou datle, pro svou lepkavou sladkost připomínající karamel. Ideální je použít datle medjool, které jsou krásně šťavnaté a opravdu chutné, případně si můžete koupit rovnou datlovou pastu. Prodává se i ve zdravých výživách nebo ji mívají v arabských obchodech (tam mívají za poměrně dobrou cenu i datle). Můžete použít i rozinky, meruňky či švestky, vše nejlépe nesířené. Taky brusinky, ideálně slazené jablečnou šťávou, ne cukrem. Dále třeba fíky nebo banány (ne banánové chipsy, opravdu sušené banány). Sušší ovoce jako jablečné či hruškové křížaly, borůvky,třešně, goji, ananas či mango lze použít taky, ale je dobré je nakombinovat s něčím “lepivějším”. 🙂

K sušenému ovoci vyberete oříšky, třeba vlašské, pekanové, kešu, mandle, lískové, nebo pistácie, para, pinie či makadamové. Nejtučnější ořechy (vlašské, pekany, makadamové) můžete namlít zvlášť, aby při zpracování nepustily příliš tuku. Nepoužívejte nepražené arašídy. Nejsou dobré. Fakt. Vůbec. Arašídy jsou luštěniny, nikoliv ořechy a nepražené smrdí jak pytel hrachu. Pokud nedodržujete striktně raw dietu (což doufám), tak můžete použít pražené arašídy, případně přidat i lžíci arašídového másla.

Krom ořechů můžete použít i nejrůznější semínka a další dobroty. Dýňová, slunečnicová, lněná (lépe drcená), chia, sezam, konopná semínka, mák nebo třeba meruňková jádra. A taky můžete přidat ovesné či jakékoliv jiné vločky, kokos (určitě šťavnatý bio) či drcené kakaové boby.

A na závěr ještě kuličky můžete dochutit kořením (vanilka, skořice, kardamom, ale do čokoládových se hodí třeba i chilli), citrusovou kůrou, kakaem, kávou, javorovým sirupem či medem nebo ořechovou pastou (třeba arašídové máslo či tahini). Pokud jste příznivci nejrůznějších “superprášků” jako je maca, acaí, spirulina, guarana, moringa, konopný protein nebo co teď zrovna frčí, klidně lžíci přihoďte. Ale jen pokud vám to chutná. 🙂 Můžete přidat i prášek z lyofilizovaného (mrazem sušeného) ovoce.

Z daných surovin vidíte, že jsou tam opravdu jen samé dobré věci, ale to, že jsou kuličky zdravé ještě neznamená, že jsou dietní. Vzhledem k tomu, že jsou ze sušeného ovoce a ořechů, tak jsou to opravdu kuličky plné energie. Tak je tak berte a raději  nesnězte na posezení celou dávku. 🙂

A teď už si pojďme říct, jak na ně. Připravila jsem pro vás pro inspiraci sedm druhů kuliček, ale u těchto kombinací to rozhodně nekončí, můžete popustit uzdu své fantazii a chutím. Tady vidíte, zleva doprava brownies, štrúdl, pekanový koláč, borůvkový muffin, tropickou meruňku, švestky v marcipánu a müsli.

energetické kuličky

Základní recept

Obecná formulka na zhruba deset kuliček zní 150g sušeného ovoce (z toho alespoň 100g lepivějšího ovoce), 75-100g ořechů a/nebo semínek, plus ochucovadlo dle chuti. Vše jednoduše rozmixujte ve výkonném mixéru se sekacím nádstavcem. Pokud by se směs náhodou nechtěla spojit, přidejte ještě trochu sušeného ovoce navíc nebo lžíci vody. Jakmile směs hezky drží, ušoulejte kuličky, které můžete (ale nemusíte) obalit třeba v kakau, nasekaných oříšcích, kokosu, semínkách nebo vločkách. A energetické kuličky, moc dobré, rychlé a zdravé mlsání, jsou připraveny!

Tisk

Energetické kuličky

Počet porcí: 10 kuliček

Ingredience

Brownies

  • 150 g datlí
  • 80 g vlašských ořechů
  • 20 g kakaa
  • kakao na obalení

Štrúdl

  • 120 g rozinek
  • 30 g křížal
  • 80 g vlašských ořechů
  • na špičku nože skořice

Pekanový koláč

  • 150 g datlí
  • 80 g pekanových ořechů
  • špetka vanilky
  • nasekané pekany na obalení

Borůvkový muffin

  • 100 g sušených borůvek
  • 50 g rozinek
  • 80 g kešu ořechů
  • kůra z půlky citronu

Tropická meruňka

  • 150 g sušených meruněk
  • 70 g kešu
  • 50 g kokosu
  • kůra z 1 pomeranče
  • kokos na obalení

Švestka v marcipánu

  • 150 g sušených švestek
  • 90 g mandlí

Müsli

  • 100 g datlí
  • 50 g rozinek
  • 30 g ovesných vloček
  • 10 g mletého lněného semínka
  • 10 g chia semínek
  • 20 g dýňových semínek
  • 20 g slunečnicových semínek
  • ovesné vločky na obalení

Postup přípravy

  • Všechny suroviny vložte do mixéru se sekacím nádstavcem a mixujte, dokud se nevytvoří kompaktní hmota. Vytvořte kuličky a pokud chcete obalte v oříšcích, kokosu, kakau či vločkách.

energetické kuličky

Další fajn kombinace
  • Cappucino: 150g datlí, 75g mixu loupaných mandlí a kešu, 0,5 lžíce mleté kávy
  • Sušenka: 150g datlí, 75g kešu, vanilka, špetka soli (můžete přidat nasekanou čokoládu nebo drcené kakaové boby)
  • Kokoska: 150g datlí, 70g kešu, 50g mletého kokosu (můžete přidat kůru z citronu)
  • Arašídová sušenka: 150g datlí, 70g arašídů, lžička arašídového másla (čokoláda se dost dobře hodí i sem 🙂 )
  • Skořicová rolka: 100g datlí, 50g rozinek, 75g vlašských ořechů, na špičku nože skořice
  • Sladká pistácie: 150g datlí, 40g kešu, 40g pistácií, vanilka
  • Mexická čokoláda: 150g datlí, 40g leloupaných mandlí, 40g pekanů, špetka skořice, vanilky a chilli 

Kam dál?

  • Banánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechyBanánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechy
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky
  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi
  • Dýňový koláč s krémovým sýremDýňový koláč s krémovým sýrem
  • Banánový chlebíček s lněným semínkemBanánový chlebíček s lněným semínkem

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti, Vegan a raw Štítky: datle, kešu, kokos, mandle, pekanové ořechy, raw, rozinky, semínka, vlašské ořechy

Předchozí článek « Malinový dort
Další článek: Kvasové tortilly »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Pistáciové Paris-Brest. 💚 Jó, tohle je velký porno, víc myslím ani není třeba říct... 😅  ~Odpalované těsto~
80g vody
80g mléka 
65g másla 
95g hladké mouky
Špetka soli a cukru 
160g vajec  ~Craquelin~
68g másla
77g hladké mouky
77g cukru krupice  ~Pistáciová praline pasta~
170g cukru krupice
170g blanšírovaných pistácií
Semínka z 1 vanilkového lusku 
1g soli  ~Pistáciový mousseline krém~
525g mléka
Prázdný vanilkový lusk
75g cukru krupice 
120g žloutků
40g kukuřičného škrobu
20g hladké mouky 
300g másla (ideálně 84% tuku)
150g pistáciového praline  ~K dokončení~
50g pistáciového másla 
100g drcených blanšírovaných pistácií  1) Připravte craquelin. Změklé máslo smíchejte s moukou a cukrem. Vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru co nejtenčí to jde. Nechte ztuhnout v lednici. Vykrájejte 7cm kolečka a dejte do mrazáku.  2) Na odpalované těsto v rendlíku rozpusťte máslo, přidejte vodu a mléko, cukr a sůl a přiveďte k varu. Naráz vsypte všechnu prosátou mouku a odpalujte dokud se na dně rendlíku nevytvoří bílá vrstvička a těsto není kompaktní.  3) Těsto přesuňte do robotu s flexi metlou a začněte pomalu míchat. Jakmile trochu zchladne, postupně přidejte vejce a ke konci kontrolujte konzistenci.  4) Těsto přesuňte do cukrářského sáčku s francouzskou řezanou špičkou vel.12. Na airmat podložku nastříkejte 12 věnečků. Na věnečky položte craquelin a vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte asi 20-25minut (neotvírejte dvířka).  5) Na praline pastu utavte z cukru středně tmavý karamel. Nalijte na silikonovou podložku a nechte vychladnout. Pak nalámejte na kusy a společně s pistáciemi, vanilkou a solí rozmixujte na pastu.  6) Uvařte cukrářský krém. Mléko ohřejte s polovinou cukru a vanilkovým luskem. Žloutky prošlehejte s cukrem, přidejte škrob a mouku a promíchejte. Na směs nalijte polovinu mléka a prošlehejte. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání metličkou uvařte hustý krém (musí se provařit). Nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií a nechte vychladnout.  Pokračování v komentáři...
Vím, vím, už není úplně sezóna borůvek, al Vím, vím, už není úplně sezóna borůvek, ale já na tyto borůvkové koláče s tvarohem a drobenkou dostala takovou chuť... Naštěstí mrazák sezónu nezná a borůvky v něm mám vždycky. 😊
Vláčné kynuté, svěží tvaroh, kyselkavé borůvky a spousta drobenky... Myslím, že je to asi můj nejoblíbenější koláč vůbec. 😍
Recept je na blogu, odkaz najdete ve stories. 😉
#foodblog #foodphotography #czechfoodblog #dnespecu #kynutetesto #boruvky #boruvkovykolac #drobenka
Konec srpna, konec prázdnin, konec léta... To to Konec srpna, konec prázdnin, konec léta... To to zase uteklo, co? 🙈 Do školy už sice nějaký pátek nechodím, ale pořád koncem srpna cítím určitou lítost... A tak jsem si na spravení nálady upekla buchtu. Je přesně jako toto období, je to takový přechod mezi létem a podzimem... Pro letnější variantu jsem do těsta přidala citron a do drobenky vanilku a mandlové plátky. Pro podzimnější variantu můžete do těsta přidat pomeranč a do drobenky skořici a vlašské ořechy. 😊  🥧Těsto🥧
400g hladké mouky 
250g celozrnné špaldové mouky
300g mléka 
2 vejce
100g krupicového cukru 
30g droždí 
200g másla 
Sůl
Kůra z 1 citronu  V trošce teplého mléka (max 40°C) rozpusťte droždí, přidejte špetku cukru a nechte vzejít. Ve zbytku mléka rozmíchejte cukr a vejce. Mouky a špetku soli dejte do mísy robotu, přidejte kvásek a tekutou směs a několik minut hněťte na minimální otáčky. Jakmile těsto začne být hezky pružné, postupně zapracujte velmi lehce povolené máslo (stačí vytáhnout asi 15 minut před použitím). Vypracuje hladké a nelepivé těsto. Nechte asi hodinu kynout. Těsto lehce vyválejte a přeneste na vymazaný plech (nebo vyložte papírem), roztáhněte až k okrajům.  🥧Náplň🥧
Asi 1kg švestek  Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na poloviny. Pokud chcete použít víc švestek, nakrájejte je na čtvrtiny a skládejte těsně vedle sebe.  🥧Drobenka🥧
180g celozrnné špaldové mouky 
120g másla 
120g cukru moučka 
50g mandlovych plátků
Vanilka  Máslo nechte změknout a pak vše prsty zpracujte v sypkou drobenku.  Švestky posypte drobenkou a pečte na 180°C asi 35-40 minut. Nechte vychladnout.  Nejlepší je koláč samozřejmě čerstvý, ale pokud zbyde (je to velký plech, tak asi zbyde...), tak jej uchovávejte v lednici (ovocné koláče celkem rychle kvasí) a před podáváním nechte dojít pokojové teploty nebo ohřejte v troubě.  #foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodstyling #foodphotography #dnespecu #svestkovykolac #drobenka #svestky #plumcrumblecake #podzimnirecepty
Dnes jsem pro vás připravila nový recept, tento Dnes jsem pro vás připravila nový recept, tentokrát ve spolupráci s @dianacompanycz @dianacompanysk. Jejich eshop mám moc ráda a nakupuji tam opravdu často. Mají samozřejmě nepřeberné množství oříšků a oříškových past, ale i spoustu věcí pro cukráře, třeba ovocná pyré nebo čokolády. I takové, které jinde neseženete. Ve stories vám ukážu, které produkty jsem použila na tyto tartaletky. 😊  Jahodové cheesecake tartaletky s kokosem 
(6 tartaletek vel. 8cm)  🍓Křehké těsto
125g hladké mouky
42g mandlové mouky
95g másla
35g moučkového cukru 
25g žloutků
Špetka soli 
1/2 vanilkového lusku  🍓Kokosový frangipane
35g másla 
35g cukru krupice
35g vajec
18g mandlové mouky
7g hladké mouky 
25g bio kokosu 
Kůra z 1/2 bio citronu  🍓Jahodové cremeux
100g Valrhona Fraise Inspiration 
45g jahodového pyré
3/4 listů stříbrné želatiny 
100g 35% smetany  🍓Jahodove compote
100g jahod 
17g jahodového pyré
6g citronové šťávy 
17g cukru 
1,2g pektinu NH
0,2g kyseliny citronové  🍓Cheesecake mousse
250g cream cheese
85g mascarpone
90g cukrového sirupu 
(uvařeného s 1/2 vanilkového lusku a kůrou z 1/2 bio citronu) 
3 listy želatiny 
130g 35% smetany  🍓Na dokončení
Malibu likér
Bílý velvet sprey
Bílá čokoláda
Bio kokos 
Jahody 
Bylinky  1) Na křehké těsto dejte do robotu obě mouky, cukr, studené máslo, vanilková semínka a špetku soli. Zpracujte v sypkou drobenku. Přidejte žloutky a rychle zapracujte. Hotové těsto zabalte a nechte odpočinout v lednici. 
Vyložte tartaletkové ráfky (8cm) a vraťte do lednice. 
2) Na frangipane utřete změklé máslo s cukrem, přidejte vejce. Zatřete mouku, mandlovou mouku, kokos a citronovou kůru. Frangipane nastříkejte do tartaletek a dejte péct na 175°C asi 15minut, pak stáhněte ráfky a dopečte dle potřeby. Nechte vychladnout. 
3) Na cremeux namočte želatinu do ledové vody. Čokoládu rozpusťte. Pyré ohřejte, rozpusťte v něm želatinu a vmíchejte k čokoládě. Přidejte studenou smetanu a promixujte tyčovým mixérem. Frangipane pokapejte Malibu a do tartaletek nalijte cremeux. Nechte ztuhnout.  (zbytek postupu v komentáři)
A dezert, který jsem nazvala Paradis je hotový! A dezert, který jsem nazvala Paradis je hotový! 😊
Mango, mučenka, kokos a vanilka v dokonalé harmonii. 🤤 Podrobný recept samozřejmě sepíšu na blog i se všemi tipy, ale pro nedočkavce přidávám stručný recept sem. 😊  🏝Tekutý střed🏝
100g mango pyré
50g mučenka pyré
10g cukru krupice
0,5g xantany  Pyré dejte do vyšší nádoby, cukr smíchejte s xantanou, přidejte k pyré a promixujte. Nalijte do osmi důlků formy SF027 a dejte zamrazit. Zmrzlé vyloupněte a namočte do rocher polevy.  🏝Mousse🏝
120g mango pyré
100g mučenka pyré
75g cukrového sirupu
3 plátky želatiny 
185g 35% smetany  Želatinu nechte nabobtnat, cukrový sirup ohřejte a rozpusťte v něm želatinu. Přidejte k pyré a když má směs asi 30°C, vmíchejte do měkkých špiček ušlehanou smetanu. Z části naplňte formu Essenziale 80, roztáhněte po stranách, vložte střed a doplňte zbylou mousse. Dejte zamrazit. Zmrzlé vyloupněte a namočte do rocher polevy.  🏝Kokosová rocher poleva🏝
100g Passion Inspiration Valrhona
100g bílé čokolády 
75g neutrálního oleje
50g bio kokosu  Čokolády rozpusťte s olejem a vmíchejte kokos.  🏝Kokosová namelaka🏝
135g bílé čokolády
70g kokosového mléka
1 plátek želatiny
70g kokosového mléka + 50g 35% smetany 
20g kokosového másla 
1 vanilka  Želatinu nechte nabobtnat, čokoládu rozpusťte a první část kokosového mléka ohřejte. V mléce rozpusťte želatinu a postupně vmíchejte k čokoládě. Přidejte studené kokosové mléko a smetanu, rozpuštěné kokosové máslo a vanilku a promixujte. Potáhněte fólií a nechte zkrystalizovat v lednici.  🏝Mango mučenka gel🏝
60g mango pyré 
20g mučenka pyré 
5g cukru krupice 
0,9g agaru  V cukru rozmíchejte agar, přidejte k pyré a přiveďte k varu. Potáhněte fólií a nechte ztuhnout. Rozmixujte.  🏝Sestavení🏝
Mousse nechte rozmrazit v lednici. Nahoru nastříkejte namelaku a dovnitř dejte na kostičky nakrájené mango smíchané s trochou gelu. Dozdobte bylinkou.  Formy, želatinu a pyré koupíte na @pastry.cz 
Čokoládu Valrhona Inspiration, bio kokos, pyré, xantanu a agar koupíte na @dianacompanycz  #foodphotography #foodstyling #frenchpatisserie  #francouzskacukrarina #foodblog #czechfoodblog #moussedessert #silikomart #mango #coconut #passiofruit
Tyhle ovocné tartaletky z loňska vám musím př Tyhle ovocné tartaletky z loňska vám musím připomenout. Ovocné tartaletky jsou totiž snad můj nejoblíbenější dezert. 😊 A tyhle jsou vážně vyladěné, křehké mandlové těsto, hedvábný vanilkový cukrářský krém, svěží ovocné cremeux a k tomu spousta čerstvého ovoce. 🤤
Odkaz vám hodím do stories nebo googlete "ovocné tartaletky elikatesy". 😉
Fresh berries tartlets. Crispy páté sucree, smooth vanilla créme pat, berry cremeux and fresh fruit. 🍓🫐
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #tartaletky #tartlets #letnidezert #dnespecu #berrytartlets
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy