• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Energetické kuličky

28 dubna, 2020 od elikatesy

Karanténa končí, hezké počasí snad konečně definitivně vyhrává a tak se spousta z nás začíná těšit a chystat na výlety. A na výlety je potřeba svačinka. 🙂 Proto mám pro vás dnes malou inspiraci na zdravé mlsání, které se perfektně hodí i na cesty. Energetické kuličky ze sušeného ovoce a oříšků. Jsou zdravé, jsou moc dobré a jsou neuvěřitelně variabilní. Možných kombinací jsou určitě stovky! V tomto článku si ukážeme všeobecnou formulku, jak tyto kuličky připravit a pak už vaše chutě a fantazie mohou převzít otěže a klidně se trochu odvázat. Já kuliček pro tento článek připravila sedm druhů, brownies, štrúdl, pekanový koláč, borůvkový muffin, tropickou meruňku, švestky v marcipánu a müsli kuličky. A nebyla žádná, co by mi nechutnala. 🙂  energetické kuličky

Tyto kuličky jsou na stejném principu jako raw energetické tyčinky z obchodů se zdravou výživou (možná znáte třeba Lifebar nebo Bombus). V zahraničí se prodávají tyčinky Larabars a já si před pár lety našla všechny příchutě, co kdy byly v prodeji a všechny vyzkoušela. Bylo jich přes třicet a byl to moc fajn projekt. 🙂 V tomto článku si řekneme, z čeho kuličky (nebo klidně tyčinky, chcete-li) můžete připravit a jak na to. Je na nich super, že jsou ze samých dobrých a zdravých surovin, snadno se přenáší a v batohu vydrží bez újmy i v létě. Navíc si je můžete připravit do zásoby, protože v lednici vydrží minimálně 14 dní. Ale i déle, měsíc by určitě neměl být problém. S největší pravděpodobní se ale dřív sníte. 🙂

Základ těchto kuliček tvoří sušené ovoce. Nejuniverzálnější a nejpoužívanější jsou datle, pro svou lepkavou sladkost připomínající karamel. Ideální je použít datle medjool, které jsou krásně šťavnaté a opravdu chutné, případně si můžete koupit rovnou datlovou pastu. Prodává se i ve zdravých výživách nebo ji mívají v arabských obchodech (tam mívají za poměrně dobrou cenu i datle). Můžete použít i rozinky, meruňky či švestky, vše nejlépe nesířené. Taky brusinky, ideálně slazené jablečnou šťávou, ne cukrem. Dále třeba fíky nebo banány (ne banánové chipsy, opravdu sušené banány). Sušší ovoce jako jablečné či hruškové křížaly, borůvky,třešně, goji, ananas či mango lze použít taky, ale je dobré je nakombinovat s něčím “lepivějším”. 🙂

K sušenému ovoci vyberete oříšky, třeba vlašské, pekanové, kešu, mandle, lískové, nebo pistácie, para, pinie či makadamové. Nejtučnější ořechy (vlašské, pekany, makadamové) můžete namlít zvlášť, aby při zpracování nepustily příliš tuku. Nepoužívejte nepražené arašídy. Nejsou dobré. Fakt. Vůbec. Arašídy jsou luštěniny, nikoliv ořechy a nepražené smrdí jak pytel hrachu. Pokud nedodržujete striktně raw dietu (což doufám), tak můžete použít pražené arašídy, případně přidat i lžíci arašídového másla.

Krom ořechů můžete použít i nejrůznější semínka a další dobroty. Dýňová, slunečnicová, lněná (lépe drcená), chia, sezam, konopná semínka, mák nebo třeba meruňková jádra. A taky můžete přidat ovesné či jakékoliv jiné vločky, kokos (určitě šťavnatý bio) či drcené kakaové boby.

A na závěr ještě kuličky můžete dochutit kořením (vanilka, skořice, kardamom, ale do čokoládových se hodí třeba i chilli), citrusovou kůrou, kakaem, kávou, javorovým sirupem či medem nebo ořechovou pastou (třeba arašídové máslo či tahini). Pokud jste příznivci nejrůznějších “superprášků” jako je maca, acaí, spirulina, guarana, moringa, konopný protein nebo co teď zrovna frčí, klidně lžíci přihoďte. Ale jen pokud vám to chutná. 🙂 Můžete přidat i prášek z lyofilizovaného (mrazem sušeného) ovoce.

Z daných surovin vidíte, že jsou tam opravdu jen samé dobré věci, ale to, že jsou kuličky zdravé ještě neznamená, že jsou dietní. Vzhledem k tomu, že jsou ze sušeného ovoce a ořechů, tak jsou to opravdu kuličky plné energie. Tak je tak berte a raději  nesnězte na posezení celou dávku. 🙂

A teď už si pojďme říct, jak na ně. Připravila jsem pro vás pro inspiraci sedm druhů kuliček, ale u těchto kombinací to rozhodně nekončí, můžete popustit uzdu své fantazii a chutím. Tady vidíte, zleva doprava brownies, štrúdl, pekanový koláč, borůvkový muffin, tropickou meruňku, švestky v marcipánu a müsli.

energetické kuličky

Základní recept

Obecná formulka na zhruba deset kuliček zní 150g sušeného ovoce (z toho alespoň 100g lepivějšího ovoce), 75-100g ořechů a/nebo semínek, plus ochucovadlo dle chuti. Vše jednoduše rozmixujte ve výkonném mixéru se sekacím nádstavcem. Pokud by se směs náhodou nechtěla spojit, přidejte ještě trochu sušeného ovoce navíc nebo lžíci vody. Jakmile směs hezky drží, ušoulejte kuličky, které můžete (ale nemusíte) obalit třeba v kakau, nasekaných oříšcích, kokosu, semínkách nebo vločkách. A energetické kuličky, moc dobré, rychlé a zdravé mlsání, jsou připraveny!

Tisk

Energetické kuličky

Počet porcí: 10 kuliček

Ingredience

Brownies

  • 150 g datlí
  • 80 g vlašských ořechů
  • 20 g kakaa
  • kakao na obalení

Štrúdl

  • 120 g rozinek
  • 30 g křížal
  • 80 g vlašských ořechů
  • na špičku nože skořice

Pekanový koláč

  • 150 g datlí
  • 80 g pekanových ořechů
  • špetka vanilky
  • nasekané pekany na obalení

Borůvkový muffin

  • 100 g sušených borůvek
  • 50 g rozinek
  • 80 g kešu ořechů
  • kůra z půlky citronu

Tropická meruňka

  • 150 g sušených meruněk
  • 70 g kešu
  • 50 g kokosu
  • kůra z 1 pomeranče
  • kokos na obalení

Švestka v marcipánu

  • 150 g sušených švestek
  • 90 g mandlí

Müsli

  • 100 g datlí
  • 50 g rozinek
  • 30 g ovesných vloček
  • 10 g mletého lněného semínka
  • 10 g chia semínek
  • 20 g dýňových semínek
  • 20 g slunečnicových semínek
  • ovesné vločky na obalení

Postup přípravy

  • Všechny suroviny vložte do mixéru se sekacím nádstavcem a mixujte, dokud se nevytvoří kompaktní hmota. Vytvořte kuličky a pokud chcete obalte v oříšcích, kokosu, kakau či vločkách.

energetické kuličky

Další fajn kombinace
  • Cappucino: 150g datlí, 75g mixu loupaných mandlí a kešu, 0,5 lžíce mleté kávy
  • Sušenka: 150g datlí, 75g kešu, vanilka, špetka soli (můžete přidat nasekanou čokoládu nebo drcené kakaové boby)
  • Kokoska: 150g datlí, 70g kešu, 50g mletého kokosu (můžete přidat kůru z citronu)
  • Arašídová sušenka: 150g datlí, 70g arašídů, lžička arašídového másla (čokoláda se dost dobře hodí i sem 🙂 )
  • Skořicová rolka: 100g datlí, 50g rozinek, 75g vlašských ořechů, na špičku nože skořice
  • Sladká pistácie: 150g datlí, 40g kešu, 40g pistácií, vanilka
  • Mexická čokoláda: 150g datlí, 40g leloupaných mandlí, 40g pekanů, špetka skořice, vanilky a chilli 

Kam dál?

  • Banánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechyBanánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechy
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky
  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi
  • Dýňový koláč s krémovým sýremDýňový koláč s krémovým sýrem
  • Banánový chlebíček s lněným semínkemBanánový chlebíček s lněným semínkem

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti, Vegan a raw Štítky: datle, kešu, kokos, mandle, pekanové ořechy, raw, rozinky, semínka, vlašské ořechy

Předchozí článek « Malinový dort
Další článek: Kvasové tortilly »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

A co, že jsem z listového těsta tentokrát upek A co, že jsem z listového těsta tentokrát upekla? Možná občas tápete, co krom štrúdlu a slaných tyčinek či šneků z listového těsta upéct, ale listové má spoustu využití. Třeba na různé plněné taštičky a koláče. Já tentokrát upekla mandlový pithivier. Pithivier je plněný kulatý koláč z listového těsta a peče se jak slaná, tak sladká varianta. Na okrajích se opravdu pozná, jak se vám listové podařilo. Tušíte, čím je vykrajovaný? 😄
Tato varianta je blízká tříkrálovému koláči, ale když ji nazvete mandlovým pithivierem, můžete si ji bez výčitek upéct kdykoliv během roku. 😄 Mandlová náplň je až překvapivě lahodná a vláčná. Obsahuje vanilku, citronovou kůru, rum a taky poctivou dávku másla. 😉
Chtěli byste na blog recept? 
Almond pithivier from homemade puff pastry. 🥮
#foodblog #czechfoodblog
#foodstyling #foodphotography #frenchpatisserie #homemadepuffpastry #puffpastry #almonds
#pithivier #francouzskacukrarina #dnespecu
A na blogu už je i druhý slibovaný recept, Roch A na blogu už je i druhý slibovaný recept, Rocher. Neboli smrt čokoládou. 😄 
Rocher, to jsou oříšky s čokoládou a přesně to je i tento dezert. Čokoládová mousse, krémová praline vrstva, křupavá praline vrstva, čokoládový piškot, čokoládová poleva s maximálním množstvím oříšků, šlehaná ganache a karamelizované lískáče. Víc čokolády ani oříšků už tam fakt dostat nešlo. 😄
Recept s podrobným postupem a spoustou tipů najdete na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Chocolate and hazelnut "rocher" dessert. GF chocolate sponge, crunchy praline layer, creamy praline layer, chocolate mousse, rocher coating, whipped ganache and caramelized hazelnuts. 🍫🌰
#foodblog #foodphotography
#foodstyling #foodstagram #czechfoodblog
#frenchpatisserie #pastrychef #rocher #callebaut #chocolate #chocolatemousse #francouzskacukrarina #cokolada
Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy