Dá se říct, že prakticky vždycky snídám nasladko. Výjimku tvoří snídaně v hotelech a když mám kocovinu. To si občas dám i vajíčko. 🙂 Tyto situace ale nenastávají příliš často a tak většinou střídám ovesné kaše, granoly a nejrůznější sladké pečivo. Ale tím samozřejmě nemyslím, že bych si kupovala koblihy nebo koláčky v obchodě. Raději si něco dobrého, lehce sladkého a lehce zdravého upeču doma. Třeba tento snídaňový špaldový chlebíček.
Moc mě poslední dobou baví inspirace blízkým východem a snad nejčastěji si prohlížím kuchařky Ottolenghiho a Honey & Co. Ottolenghiho asi představovat nemusím, ostatně už jsem o něm psala několikrát (třeba tady) a jeho kuchařky vychází i v češtině. Honey & Co je ale známo spíše lokálně, což je trochu škoda. Jedná se o malé bistro v Londýně a vaří se zde jídla inspirovaná právě blízkým východem. Ostatně manželé, kteří Honey&Co založili pochází z Izraele a v kuchyni svůj původ rozhodně nezapřou. Naopak, svůj původ v kuchyni spíš oslavují. Podnik si hned po otevření získal obrovskou popularitu svou neformální rodinnou atmosférou a samozřejmě taky skvělým jídlem. Od té doby otevřeli další dvě pobočky a vydali tři kuchařky. A právě při listování jednou z nich jsem narazila na podobný chlebíček, jako je ten, který najdete i v tomto článku. Receptem jsem se inspirovala, ale opět jsem docela podstatně upravovala (např. jsem použila celozrnnou mouku a ovesné vločky a vynechala cukr).
Toto není buchta, je to opravdu spíš chlebík, byť nekynutý, kypřený jen práškem do pečiva a jedlou sodou, tedy tzv. quick bread. Nejvíc mi chutnal otoastovaný a potřený máslem. Není příliš sladký a krásně voní po skořici, pomeranči a kardamomu. Lehce v něm štipká zázvor a v každém soustu křupou vlašské oříšky. Vše krásně doplňují datle svou jemnou sladkostí. Ale pozor, to platí pouze tehdy, když použijete kvalitní šťavnaté nedoslazované datle, nejlépe medjool. Jsou dražší a nekoupíte je všude, ale stojí za to. Pokud datle nemáte rádi, ale vždy jste měli pouze ty „obyčejné“ z obchodu, zkuste to znovu s medjoolkami. Já taky dřív datle ráda neměla, ale tyto můj názor změnily. Zajímavou alternativou by ale mohly být i sušené fíky nebo švestky. Pokud zkusíte, dejte vědět, jaké to bylo. 🙂
Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
Ingredience
- 150 g mléka
- 150 g medu
- 75 g másla
- 180 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g jemných ovesných vloček
- 1 lžička skořice
- špetka zázvoru
- špetka kardamomu
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 100 g datlí medjool
- 100 g vlašských ořechů
- nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
Postup přípravy
- Připravte si menší chlebíčkovou formu (já mám 20x10cm), vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170°C (150°horkovzduch).
- Datle vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Mléko a máslo společně pomalu zahřejte, až se máslo rozpustí. Zvyšte plamen a přiveďte k varu. Ihned odstavte a přidejte med, datle a pomerančovou kůru. Promíchejte a nechte vychladnout.
- Mezitím si ve velké smíchejte veškeré suché ingredience, tedy mouku, ovesné vločky, koření, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl. Ořechy nasekejte nahrubo a přidejte do mísy.
- K suchým ingrediencím přilijte zchladlou datlovou směs a zlehka promíchejte, dokud se vše nespojí. Těsto přelijte do formy a pečte asi 50min až hodinu nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce. Podávejte jen tak nebo s máslem či medem. Skvěle chutná otoastovaný.
Naďa Pavlíková
Eliško,
téměř všechny recepty jsem vyzkoušela a musím jen chválit. N
elikatesy
Moc děkuji, to je milé slyšet. 🙂
Květka
Krasny den,budu zkouset Vas prvni recept,a to tento chlebik,a rada bych se optala,na kolik stupnu v horkovzdusne troube to bezne pecete? Abych si chlebik nevysusila 😉 Diky moc a prima den preji! 😉
elikatesy
Většinou peču spíš na horní a dolní ohřev, na horký vzduch bych jej pekla na 150-160st. Neočekávejte ale vláčný a „mokrý“ chlebík jako banánový nebo třeba čokoládový s cuketou, tento chlebíček patří spíš k těm sušším a podle mě je nejlepší otoastovaný s máslem a medem. Pokud ale chcete ultra vláčnou dobrotu s datlemi a ořechy, mrkněte na banánové muffiny s datlemi a vlašskými ořechy. 🙂