• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy

21 listopadu, 2018 od elikatesy

Dá se říct, že prakticky vždycky snídám nasladko. Výjimku tvoří snídaně v hotelech a když mám kocovinu. To si občas dám i vajíčko. 🙂 Tyto situace ale nenastávají příliš často a tak většinou střídám ovesné kaše, granoly a nejrůznější sladké pečivo. Ale tím samozřejmě nemyslím, že bych si kupovala koblihy nebo koláčky v obchodě. Raději si něco dobrého, lehce sladkého a lehce zdravého upeču doma. Třeba tento snídaňový špaldový chlebíček.

špaldový chlebíček

Moc mě poslední dobou baví inspirace blízkým východem a snad nejčastěji si prohlížím kuchařky Ottolenghiho a Honey & Co. Ottolenghiho asi představovat nemusím, ostatně už jsem o něm psala několikrát (třeba tady) a jeho kuchařky vychází i v češtině. Honey & Co je ale známo spíše lokálně, což je trochu škoda. Jedná se o malé bistro v Londýně a vaří se zde jídla inspirovaná právě blízkým východem. Ostatně manželé, kteří Honey&Co založili pochází z Izraele a v kuchyni svůj původ rozhodně nezapřou. Naopak, svůj původ v kuchyni spíš oslavují. Podnik si hned po otevření získal obrovskou popularitu svou neformální rodinnou atmosférou a samozřejmě taky skvělým jídlem. Od té doby otevřeli další dvě pobočky a vydali tři kuchařky.  A právě při listování jednou z nich jsem narazila na podobný chlebíček, jako je ten, který najdete i v tomto článku. Receptem jsem se inspirovala, ale opět jsem docela podstatně upravovala (např. jsem použila celozrnnou mouku a ovesné vločky a vynechala cukr).

Toto není buchta, je to opravdu spíš chlebík, byť nekynutý, kypřený jen práškem do pečiva a jedlou sodou, tedy tzv. quick bread. Nejvíc mi chutnal otoastovaný a potřený máslem. Není příliš sladký a krásně voní po skořici, pomeranči a kardamomu. Lehce v něm štipká zázvor a v každém soustu křupou vlašské oříšky. Vše krásně doplňují datle svou jemnou sladkostí. Ale pozor, to platí pouze tehdy, když použijete kvalitní šťavnaté nedoslazované datle, nejlépe medjool. Jsou dražší a nekoupíte je všude, ale stojí za to. Pokud datle nemáte rádi, ale vždy jste měli pouze ty “obyčejné” z obchodu, zkuste to znovu s medjoolkami. Já taky dřív datle ráda neměla, ale tyto můj názor změnily. Zajímavou alternativou by ale mohly být i sušené fíky nebo švestky. Pokud zkusíte, dejte vědět, jaké to bylo. 🙂

Tisk

Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy

Ingredience

  • 150 g mléka
  • 150 g medu
  • 75 g másla
  • 180 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 1 lžička skořice
  • špetka zázvoru
  • špetka kardamomu
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 100 g datlí medjool
  • 100 g vlašských ořechů
  • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče

Postup přípravy

  • Připravte si menší chlebíčkovou formu (já mám 20x10cm), vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170°C (150°horkovzduch).
  •  Datle vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Mléko a máslo společně pomalu zahřejte, až se máslo rozpustí. Zvyšte plamen a přiveďte k varu. Ihned odstavte a přidejte med, datle a pomerančovou kůru. Promíchejte a nechte vychladnout.
  • Mezitím si ve velké smíchejte veškeré suché ingredience, tedy mouku, ovesné vločky, koření, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl. Ořechy nasekejte nahrubo a přidejte do mísy. 
  • K suchým ingrediencím přilijte zchladlou datlovou směs a zlehka promíchejte, dokud se vše nespojí. Těsto přelijte do formy a pečte asi 50min až hodinu nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
  • Vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce. Podávejte jen tak nebo s máslem či medem. Skvěle chutná otoastovaný. 

Kam dál?

  • Scones s vlašskými ořechy a datlemiScones s vlašskými ořechy a datlemi
  • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou
  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi
  • Cuketový chlebíčekCuketový chlebíček
  • Cukr a alternativní sladidlaCukr a alternativní sladidla

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty Štítky: bez cukru, celozrnné, datle, koření, med, vlašské ořechy

Předchozí článek « Pečené mrkve s fetou, pistáciemi a granátovým jablkem
Další článek: Perníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechy »

Reader Interactions

Comments

  1. Naďa Pavlíková

    22 listopadu, 2018 at 10:32 am

    Eliško,
    téměř všechny recepty jsem vyzkoušela a musím jen chválit. N

    Odpovědět
    • elikatesy

      24 listopadu, 2018 at 3:21 pm

      Moc děkuji, to je milé slyšet. 🙂

      Odpovědět
  2. Květka

    7 března, 2022 at 2:04 pm

    Krasny den,budu zkouset Vas prvni recept,a to tento chlebik,a rada bych se optala,na kolik stupnu v horkovzdusne troube to bezne pecete? Abych si chlebik nevysusila 😉 Diky moc a prima den preji! 😉

    Odpovědět
    • elikatesy

      7 března, 2022 at 6:57 pm

      Většinou peču spíš na horní a dolní ohřev, na horký vzduch bych jej pekla na 150-160st. Neočekávejte ale vláčný a “mokrý” chlebík jako banánový nebo třeba čokoládový s cuketou, tento chlebíček patří spíš k těm sušším a podle mě je nejlepší otoastovaný s máslem a medem. Pokud ale chcete ultra vláčnou dobrotu s datlemi a ořechy, mrkněte na banánové muffiny s datlemi a vlašskými ořechy. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy