• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy

21 listopadu, 2018 od elikatesy

Dá se říct, že prakticky vždycky snídám nasladko. Výjimku tvoří snídaně v hotelech a když mám kocovinu. To si občas dám i vajíčko. 🙂 Tyto situace ale nenastávají příliš často a tak většinou střídám ovesné kaše, granoly a nejrůznější sladké pečivo. Ale tím samozřejmě nemyslím, že bych si kupovala koblihy nebo koláčky v obchodě. Raději si něco dobrého, lehce sladkého a lehce zdravého upeču doma. Třeba tento snídaňový špaldový chlebíček.

špaldový chlebíček

Moc mě poslední dobou baví inspirace blízkým východem a snad nejčastěji si prohlížím kuchařky Ottolenghiho a Honey & Co. Ottolenghiho asi představovat nemusím, ostatně už jsem o něm psala několikrát (třeba tady) a jeho kuchařky vychází i v češtině. Honey & Co je ale známo spíše lokálně, což je trochu škoda. Jedná se o malé bistro v Londýně a vaří se zde jídla inspirovaná právě blízkým východem. Ostatně manželé, kteří Honey&Co založili pochází z Izraele a v kuchyni svůj původ rozhodně nezapřou. Naopak, svůj původ v kuchyni spíš oslavují. Podnik si hned po otevření získal obrovskou popularitu svou neformální rodinnou atmosférou a samozřejmě taky skvělým jídlem. Od té doby otevřeli další dvě pobočky a vydali tři kuchařky.  A právě při listování jednou z nich jsem narazila na podobný chlebíček, jako je ten, který najdete i v tomto článku. Receptem jsem se inspirovala, ale opět jsem docela podstatně upravovala (např. jsem použila celozrnnou mouku a ovesné vločky a vynechala cukr).

Toto není buchta, je to opravdu spíš chlebík, byť nekynutý, kypřený jen práškem do pečiva a jedlou sodou, tedy tzv. quick bread. Nejvíc mi chutnal otoastovaný a potřený máslem. Není příliš sladký a krásně voní po skořici, pomeranči a kardamomu. Lehce v něm štipká zázvor a v každém soustu křupou vlašské oříšky. Vše krásně doplňují datle svou jemnou sladkostí. Ale pozor, to platí pouze tehdy, když použijete kvalitní šťavnaté nedoslazované datle, nejlépe medjool. Jsou dražší a nekoupíte je všude, ale stojí za to. Pokud datle nemáte rádi, ale vždy jste měli pouze ty “obyčejné” z obchodu, zkuste to znovu s medjoolkami. Já taky dřív datle ráda neměla, ale tyto můj názor změnily. Zajímavou alternativou by ale mohly být i sušené fíky nebo švestky. Pokud zkusíte, dejte vědět, jaké to bylo. 🙂

Tisk

Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy

Ingredience

  • 150 g mléka
  • 150 g medu
  • 75 g másla
  • 180 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 1 lžička skořice
  • špetka zázvoru
  • špetka kardamomu
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 100 g datlí medjool
  • 100 g vlašských ořechů
  • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče

Postup přípravy

  • Připravte si menší chlebíčkovou formu (já mám 20x10cm), vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170°C (150°horkovzduch).
  •  Datle vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Mléko a máslo společně pomalu zahřejte, až se máslo rozpustí. Zvyšte plamen a přiveďte k varu. Ihned odstavte a přidejte med, datle a pomerančovou kůru. Promíchejte a nechte vychladnout.
  • Mezitím si ve velké smíchejte veškeré suché ingredience, tedy mouku, ovesné vločky, koření, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl. Ořechy nasekejte nahrubo a přidejte do mísy. 
  • K suchým ingrediencím přilijte zchladlou datlovou směs a zlehka promíchejte, dokud se vše nespojí. Těsto přelijte do formy a pečte asi 50min až hodinu nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
  • Vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce. Podávejte jen tak nebo s máslem či medem. Skvěle chutná otoastovaný. 

Kam dál?

  • Scones s vlašskými ořechy a datlemiScones s vlašskými ořechy a datlemi
  • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky
  • Hruškové muffiny s ořechovou drobenkouHruškové muffiny s ořechovou drobenkou
  • Celozrnný švestkový koláč s mandlemiCelozrnný švestkový koláč s mandlemi
  • Cuketový chlebíčekCuketový chlebíček
  • Cukr a alternativní sladidlaCukr a alternativní sladidla

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty Štítky: bez cukru, celozrnné, datle, koření, med, vlašské ořechy

Předchozí článek « Pečené mrkve s fetou, pistáciemi a granátovým jablkem
Další článek: Perníkový štrúdl s povidly a vlašskými ořechy »

Reader Interactions

Comments

  1. Naďa Pavlíková

    22 listopadu, 2018 at 10:32 am

    Eliško,
    téměř všechny recepty jsem vyzkoušela a musím jen chválit. N

    Odpovědět
    • elikatesy

      24 listopadu, 2018 at 3:21 pm

      Moc děkuji, to je milé slyšet. 🙂

      Odpovědět
  2. Květka

    7 března, 2022 at 2:04 pm

    Krasny den,budu zkouset Vas prvni recept,a to tento chlebik,a rada bych se optala,na kolik stupnu v horkovzdusne troube to bezne pecete? Abych si chlebik nevysusila 😉 Diky moc a prima den preji! 😉

    Odpovědět
    • elikatesy

      7 března, 2022 at 6:57 pm

      Většinou peču spíš na horní a dolní ohřev, na horký vzduch bych jej pekla na 150-160st. Neočekávejte ale vláčný a “mokrý” chlebík jako banánový nebo třeba čokoládový s cuketou, tento chlebíček patří spíš k těm sušším a podle mě je nejlepší otoastovaný s máslem a medem. Pokud ale chcete ultra vláčnou dobrotu s datlemi a ořechy, mrkněte na banánové muffiny s datlemi a vlašskými ořechy. 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Pistáciové Paris-Brest. 💚 Jó, tohle je velký porno, víc myslím ani není třeba říct... 😅  ~Odpalované těsto~
80g vody
80g mléka 
65g másla 
95g hladké mouky
Špetka soli a cukru 
160g vajec  ~Craquelin~
68g másla
77g hladké mouky
77g cukru krupice  ~Pistáciová praline pasta~
170g cukru krupice
170g blanšírovaných pistácií
Semínka z 1 vanilkového lusku 
1g soli  ~Pistáciový mousseline krém~
525g mléka
Prázdný vanilkový lusk
75g cukru krupice 
120g žloutků
40g kukuřičného škrobu
20g hladké mouky 
300g másla (ideálně 84% tuku)
150g pistáciového praline  ~K dokončení~
50g pistáciového másla 
100g drcených blanšírovaných pistácií  1) Připravte craquelin. Změklé máslo smíchejte s moukou a cukrem. Vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru co nejtenčí to jde. Nechte ztuhnout v lednici. Vykrájejte 7cm kolečka a dejte do mrazáku.  2) Na odpalované těsto v rendlíku rozpusťte máslo, přidejte vodu a mléko, cukr a sůl a přiveďte k varu. Naráz vsypte všechnu prosátou mouku a odpalujte dokud se na dně rendlíku nevytvoří bílá vrstvička a těsto není kompaktní.  3) Těsto přesuňte do robotu s flexi metlou a začněte pomalu míchat. Jakmile trochu zchladne, postupně přidejte vejce a ke konci kontrolujte konzistenci.  4) Těsto přesuňte do cukrářského sáčku s francouzskou řezanou špičkou vel.12. Na airmat podložku nastříkejte 12 věnečků. Na věnečky položte craquelin a vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte asi 20-25minut (neotvírejte dvířka).  5) Na praline pastu utavte z cukru středně tmavý karamel. Nalijte na silikonovou podložku a nechte vychladnout. Pak nalámejte na kusy a společně s pistáciemi, vanilkou a solí rozmixujte na pastu.  6) Uvařte cukrářský krém. Mléko ohřejte s polovinou cukru a vanilkovým luskem. Žloutky prošlehejte s cukrem, přidejte škrob a mouku a promíchejte. Na směs nalijte polovinu mléka a prošlehejte. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání metličkou uvařte hustý krém (musí se provařit). Nalijte do misky, potáhněte na kontakt fólií a nechte vychladnout.  Pokračování v komentáři...
Vím, vím, už není úplně sezóna borůvek, al Vím, vím, už není úplně sezóna borůvek, ale já na tyto borůvkové koláče s tvarohem a drobenkou dostala takovou chuť... Naštěstí mrazák sezónu nezná a borůvky v něm mám vždycky. 😊
Vláčné kynuté, svěží tvaroh, kyselkavé borůvky a spousta drobenky... Myslím, že je to asi můj nejoblíbenější koláč vůbec. 😍
Recept je na blogu, odkaz najdete ve stories. 😉
#foodblog #foodphotography #czechfoodblog #dnespecu #kynutetesto #boruvky #boruvkovykolac #drobenka
Konec srpna, konec prázdnin, konec léta... To to Konec srpna, konec prázdnin, konec léta... To to zase uteklo, co? 🙈 Do školy už sice nějaký pátek nechodím, ale pořád koncem srpna cítím určitou lítost... A tak jsem si na spravení nálady upekla buchtu. Je přesně jako toto období, je to takový přechod mezi létem a podzimem... Pro letnější variantu jsem do těsta přidala citron a do drobenky vanilku a mandlové plátky. Pro podzimnější variantu můžete do těsta přidat pomeranč a do drobenky skořici a vlašské ořechy. 😊  🥧Těsto🥧
400g hladké mouky 
250g celozrnné špaldové mouky
300g mléka 
2 vejce
100g krupicového cukru 
30g droždí 
200g másla 
Sůl
Kůra z 1 citronu  V trošce teplého mléka (max 40°C) rozpusťte droždí, přidejte špetku cukru a nechte vzejít. Ve zbytku mléka rozmíchejte cukr a vejce. Mouky a špetku soli dejte do mísy robotu, přidejte kvásek a tekutou směs a několik minut hněťte na minimální otáčky. Jakmile těsto začne být hezky pružné, postupně zapracujte velmi lehce povolené máslo (stačí vytáhnout asi 15 minut před použitím). Vypracuje hladké a nelepivé těsto. Nechte asi hodinu kynout. Těsto lehce vyválejte a přeneste na vymazaný plech (nebo vyložte papírem), roztáhněte až k okrajům.  🥧Náplň🥧
Asi 1kg švestek  Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na poloviny. Pokud chcete použít víc švestek, nakrájejte je na čtvrtiny a skládejte těsně vedle sebe.  🥧Drobenka🥧
180g celozrnné špaldové mouky 
120g másla 
120g cukru moučka 
50g mandlovych plátků
Vanilka  Máslo nechte změknout a pak vše prsty zpracujte v sypkou drobenku.  Švestky posypte drobenkou a pečte na 180°C asi 35-40 minut. Nechte vychladnout.  Nejlepší je koláč samozřejmě čerstvý, ale pokud zbyde (je to velký plech, tak asi zbyde...), tak jej uchovávejte v lednici (ovocné koláče celkem rychle kvasí) a před podáváním nechte dojít pokojové teploty nebo ohřejte v troubě.  #foodblog #czechfoodblog #foodstagram #foodstyling #foodphotography #dnespecu #svestkovykolac #drobenka #svestky #plumcrumblecake #podzimnirecepty
Dnes jsem pro vás připravila nový recept, tento Dnes jsem pro vás připravila nový recept, tentokrát ve spolupráci s @dianacompanycz @dianacompanysk. Jejich eshop mám moc ráda a nakupuji tam opravdu často. Mají samozřejmě nepřeberné množství oříšků a oříškových past, ale i spoustu věcí pro cukráře, třeba ovocná pyré nebo čokolády. I takové, které jinde neseženete. Ve stories vám ukážu, které produkty jsem použila na tyto tartaletky. 😊  Jahodové cheesecake tartaletky s kokosem 
(6 tartaletek vel. 8cm)  🍓Křehké těsto
125g hladké mouky
42g mandlové mouky
95g másla
35g moučkového cukru 
25g žloutků
Špetka soli 
1/2 vanilkového lusku  🍓Kokosový frangipane
35g másla 
35g cukru krupice
35g vajec
18g mandlové mouky
7g hladké mouky 
25g bio kokosu 
Kůra z 1/2 bio citronu  🍓Jahodové cremeux
100g Valrhona Fraise Inspiration 
45g jahodového pyré
3/4 listů stříbrné želatiny 
100g 35% smetany  🍓Jahodove compote
100g jahod 
17g jahodového pyré
6g citronové šťávy 
17g cukru 
1,2g pektinu NH
0,2g kyseliny citronové  🍓Cheesecake mousse
250g cream cheese
85g mascarpone
90g cukrového sirupu 
(uvařeného s 1/2 vanilkového lusku a kůrou z 1/2 bio citronu) 
3 listy želatiny 
130g 35% smetany  🍓Na dokončení
Malibu likér
Bílý velvet sprey
Bílá čokoláda
Bio kokos 
Jahody 
Bylinky  1) Na křehké těsto dejte do robotu obě mouky, cukr, studené máslo, vanilková semínka a špetku soli. Zpracujte v sypkou drobenku. Přidejte žloutky a rychle zapracujte. Hotové těsto zabalte a nechte odpočinout v lednici. 
Vyložte tartaletkové ráfky (8cm) a vraťte do lednice. 
2) Na frangipane utřete změklé máslo s cukrem, přidejte vejce. Zatřete mouku, mandlovou mouku, kokos a citronovou kůru. Frangipane nastříkejte do tartaletek a dejte péct na 175°C asi 15minut, pak stáhněte ráfky a dopečte dle potřeby. Nechte vychladnout. 
3) Na cremeux namočte želatinu do ledové vody. Čokoládu rozpusťte. Pyré ohřejte, rozpusťte v něm želatinu a vmíchejte k čokoládě. Přidejte studenou smetanu a promixujte tyčovým mixérem. Frangipane pokapejte Malibu a do tartaletek nalijte cremeux. Nechte ztuhnout.  (zbytek postupu v komentáři)
A dezert, který jsem nazvala Paradis je hotový! A dezert, který jsem nazvala Paradis je hotový! 😊
Mango, mučenka, kokos a vanilka v dokonalé harmonii. 🤤 Podrobný recept samozřejmě sepíšu na blog i se všemi tipy, ale pro nedočkavce přidávám stručný recept sem. 😊  🏝Tekutý střed🏝
100g mango pyré
50g mučenka pyré
10g cukru krupice
0,5g xantany  Pyré dejte do vyšší nádoby, cukr smíchejte s xantanou, přidejte k pyré a promixujte. Nalijte do osmi důlků formy SF027 a dejte zamrazit. Zmrzlé vyloupněte a namočte do rocher polevy.  🏝Mousse🏝
120g mango pyré
100g mučenka pyré
75g cukrového sirupu
3 plátky želatiny 
185g 35% smetany  Želatinu nechte nabobtnat, cukrový sirup ohřejte a rozpusťte v něm želatinu. Přidejte k pyré a když má směs asi 30°C, vmíchejte do měkkých špiček ušlehanou smetanu. Z části naplňte formu Essenziale 80, roztáhněte po stranách, vložte střed a doplňte zbylou mousse. Dejte zamrazit. Zmrzlé vyloupněte a namočte do rocher polevy.  🏝Kokosová rocher poleva🏝
100g Passion Inspiration Valrhona
100g bílé čokolády 
75g neutrálního oleje
50g bio kokosu  Čokolády rozpusťte s olejem a vmíchejte kokos.  🏝Kokosová namelaka🏝
135g bílé čokolády
70g kokosového mléka
1 plátek želatiny
70g kokosového mléka + 50g 35% smetany 
20g kokosového másla 
1 vanilka  Želatinu nechte nabobtnat, čokoládu rozpusťte a první část kokosového mléka ohřejte. V mléce rozpusťte želatinu a postupně vmíchejte k čokoládě. Přidejte studené kokosové mléko a smetanu, rozpuštěné kokosové máslo a vanilku a promixujte. Potáhněte fólií a nechte zkrystalizovat v lednici.  🏝Mango mučenka gel🏝
60g mango pyré 
20g mučenka pyré 
5g cukru krupice 
0,9g agaru  V cukru rozmíchejte agar, přidejte k pyré a přiveďte k varu. Potáhněte fólií a nechte ztuhnout. Rozmixujte.  🏝Sestavení🏝
Mousse nechte rozmrazit v lednici. Nahoru nastříkejte namelaku a dovnitř dejte na kostičky nakrájené mango smíchané s trochou gelu. Dozdobte bylinkou.  Formy, želatinu a pyré koupíte na @pastry.cz 
Čokoládu Valrhona Inspiration, bio kokos, pyré, xantanu a agar koupíte na @dianacompanycz  #foodphotography #foodstyling #frenchpatisserie  #francouzskacukrarina #foodblog #czechfoodblog #moussedessert #silikomart #mango #coconut #passiofruit
Tyhle ovocné tartaletky z loňska vám musím př Tyhle ovocné tartaletky z loňska vám musím připomenout. Ovocné tartaletky jsou totiž snad můj nejoblíbenější dezert. 😊 A tyhle jsou vážně vyladěné, křehké mandlové těsto, hedvábný vanilkový cukrářský krém, svěží ovocné cremeux a k tomu spousta čerstvého ovoce. 🤤
Odkaz vám hodím do stories nebo googlete "ovocné tartaletky elikatesy". 😉
Fresh berries tartlets. Crispy páté sucree, smooth vanilla créme pat, berry cremeux and fresh fruit. 🍓🫐
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #foodstyling #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #tartaletky #tartlets #letnidezert #dnespecu #berrytartlets
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy