• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Mrkvové ovesné sušenky

17 srpna, 2020 od elikatesy

O víkendu jsme s kamarádkou přecházely Pálavu. Chodíme tak tradičně, vždycky v srpnu. A v dubnu máme zase tradiční výlet po Lednicko-valtickém areálu, na který jsem s sebou brala tyto mrkvové ovesné sušenky. Trochu mi to sepsání článku trvalo… 🙂 Je to vlastně štěstí, že mám tolik konceptů z koronavirové doby. Tak jak jsem předtím nestíhala publikovat všechno co jsem měla nafocené, tak teď zase vůbec nestíhám péct a už vůbec ne fotit… Takže trochu se zpožděním, ale tady jsou.

mrkvové sušenky

Nechápejte mě špatně, jsem ráda, že zase pracuju. Uvědomila jsem si při těch nevyžádaných prázdninách, jak ráda chodím do práce. Ale zároveň mi trochu chybí čas, který jsem ve volnu věnovala blogu. Nemůžu mít holt všechno. 🙂

Každopádně, zpět k sušenkám. Tyto sušenky jsou zdravé, vegan a bezlepkové (když použijete certifikované vločky). Dokonce obsahují zeleninu (no jo, jsou mrkvové 🙂 ). Sladit můžete medem (ten ale není vegan) nebo nějakým sladivým sirupem (kokosový, javorový,…). Nebo sypkým sladidlem (třtinový či kokosový cukr nebo třeba sucanat). S tekutým sladidlem budou sušenky spíš měkčí. Se sypkým budou křupavější. Na přehled různých sladidel se můžete podívat do tohoto článku.

Já do sušenek použila asi nějklasičtější kombinaci rozinek a vlašských ořechů, ale hodily by se i datle, sušené meruňky nebo goji (pokud vám tedy chutnají, já jim moc nefandím). Z ořechů třeba pekanové nebo mandle. Chia semínka klidně vyměňte za mletá lněná semínka. A můžete samozřejmě přidat i další semínka. Vyzkoušejte třeba slunečnicová nebo dýňová. Zkrátka se vůbec nebojte trošku zaimprovizovat. 🙂 Kokos použijte určitě v bio kvalitě. Rozdíl poznáte.

Tyto mrkvové ovesné sušenky jsou ultra jednoduché a rychlé. Jsou skvělé jako zdravá svačinka na jakýkoliv dubnový, srpnový, nebo třeba i říjnový výlet. 🙂

mrkvové sušenky

Tisk

Mrkvové ovesné sušenky

Počet porcí: 20 velkých sušenek

Ingredience

  • 200 g ovesné mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 50 g strouhaného kokosu nejlépe bio
  • 50 g vlašských ořechů
  • 150 mrkve
  • 150 g medu nebo třtinového/kokosového cukru
  • 25 g chia semínek
  • 100 g kokosového oleje
  • 50 g rozinek
  • kůra z 1 pomeranče nejlépe bio
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička skořice
  • na špičku nože mletého zázvoru, hřebíčku, kardamomu či muškátového oříšku dle chuti
  • špetka soli

Postup přípravy

  • Chia semínka zalijte 75g horké vody a nechte odstát. Mrkněte na rozinky a pokud jsou suché, zalijte horkou vodou i je. Mrkev nastrouhejte na jemno a přidejte najemno nastrouhanou kůru z pomeranče.
  • Do velké mísy vsypte ovesnou mouku, ovesné vločky, kypřicí prášek, sůl a koření, přidejte kokos a na jemno nasekané vlašské ořechy a promíchejte. Prošlehejte kokosový olej, nasáklá chia semínka a med či cukr a vlijte k suché směsi. Přidejte i mrkev a (zcezené) rozinky a vše promíchejte. Nechte půl hodiny odpočinout a mezitím si předehřejte troubu na 180°C (160°C horkovzduch) a dva plechy vyložte pečicím papírem.
  • Z těsta tvořte kuličky (stále bude trochu lepit), skládejte na plech a splácněte. Pečte cca 15 minut, dokud nejsou zespoda zlatavě hnědé. Nechte vychladnout na mřížce.

 

Kam dál?

  • Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříškyDomácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky
  • Špaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechyŠpaldový chlebíček s datlemi a vlašskými ořechy
  • Energetické kuličkyEnergetické kuličky
  • Mrkvový dortMrkvový dort
  • Banánový chlebíček s lněným semínkemBanánový chlebíček s lněným semínkem

Rubriky: Recepty, Sušenky, cukroví a drobné sladkosti, Vegan a raw Štítky: bez cukru, bezlepkové, celozrnné, kokos, koření, mrkev, ovesné vločky, rozinky, sušenky, vegan, vlašské ořechy

Předchozí článek « Polentový koláč
Další článek: Veganský banánový chléb »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy