O víkendu jsme s kamarádkou přecházely Pálavu. Chodíme tak tradičně, vždycky v srpnu. A v dubnu máme zase tradiční výlet po Lednicko-valtickém areálu, na který jsem s sebou brala tyto mrkvové ovesné sušenky. Trochu mi to sepsání článku trvalo… 🙂 Je to vlastně štěstí, že mám tolik konceptů z koronavirové doby. Tak jak jsem předtím nestíhala publikovat všechno co jsem měla nafocené, tak teď zase vůbec nestíhám péct a už vůbec ne fotit… Takže trochu se zpožděním, ale tady jsou.
Nechápejte mě špatně, jsem ráda, že zase pracuju. Uvědomila jsem si při těch nevyžádaných prázdninách, jak ráda chodím do práce. Ale zároveň mi trochu chybí čas, který jsem ve volnu věnovala blogu. Nemůžu mít holt všechno. 🙂
Každopádně, zpět k sušenkám. Tyto sušenky jsou zdravé, vegan a bezlepkové (když použijete certifikované vločky). Dokonce obsahují zeleninu (no jo, jsou mrkvové 🙂 ). Sladit můžete medem (ten ale není vegan) nebo nějakým sladivým sirupem (kokosový, javorový,…). Nebo sypkým sladidlem (třtinový či kokosový cukr nebo třeba sucanat). S tekutým sladidlem budou sušenky spíš měkčí. Se sypkým budou křupavější. Na přehled různých sladidel se můžete podívat do tohoto článku.
Já do sušenek použila asi nějklasičtější kombinaci rozinek a vlašských ořechů, ale hodily by se i datle, sušené meruňky nebo goji (pokud vám tedy chutnají, já jim moc nefandím). Z ořechů třeba pekanové nebo mandle. Chia semínka klidně vyměňte za mletá lněná semínka. A můžete samozřejmě přidat i další semínka. Vyzkoušejte třeba slunečnicová nebo dýňová. Zkrátka se vůbec nebojte trošku zaimprovizovat. 🙂 Kokos použijte určitě v bio kvalitě. Rozdíl poznáte.
Tyto mrkvové ovesné sušenky jsou ultra jednoduché a rychlé. Jsou skvělé jako zdravá svačinka na jakýkoliv dubnový, srpnový, nebo třeba i říjnový výlet. 🙂
Mrkvové ovesné sušenky
Ingredience
- 200 g ovesné mouky
- 100 g ovesných vloček
- 50 g strouhaného kokosu nejlépe bio
- 50 g vlašských ořechů
- 150 mrkve
- 150 g medu nebo třtinového/kokosového cukru
- 25 g chia semínek
- 100 g kokosového oleje
- 50 g rozinek
- kůra z 1 pomeranče nejlépe bio
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 lžička skořice
- na špičku nože mletého zázvoru, hřebíčku, kardamomu či muškátového oříšku dle chuti
- špetka soli
Postup přípravy
- Chia semínka zalijte 75g horké vody a nechte odstát. Mrkněte na rozinky a pokud jsou suché, zalijte horkou vodou i je. Mrkev nastrouhejte na jemno a přidejte najemno nastrouhanou kůru z pomeranče.
- Do velké mísy vsypte ovesnou mouku, ovesné vločky, kypřicí prášek, sůl a koření, přidejte kokos a na jemno nasekané vlašské ořechy a promíchejte. Prošlehejte kokosový olej, nasáklá chia semínka a med či cukr a vlijte k suché směsi. Přidejte i mrkev a (zcezené) rozinky a vše promíchejte. Nechte půl hodiny odpočinout a mezitím si předehřejte troubu na 180°C (160°C horkovzduch) a dva plechy vyložte pečicím papírem.
- Z těsta tvořte kuličky (stále bude trochu lepit), skládejte na plech a splácněte. Pečte cca 15 minut, dokud nejsou zespoda zlatavě hnědé. Nechte vychladnout na mřížce.
Napsat komentář