Dnes mám pro vás další z receptů, které mi v konceptech visí už nějakou dobu. Zhruba tak od půlky dubna. 😀 Foťák i domácí trouba mi už nějaký čas odpočívají a já jen doufám, že se v září snad konečně znovu dostanu i k nějakým sezónním receptům. Nebo možná v říjnu… 😀 Ale než se tak stane… pojďme na tento recept na veganský banánový chléb. 🙂
Banánových chlebíčků už na blogu pár je. Byl to ostatně jeden z prvních receptů (můžete kouknout tady). A pak jsme měli jeden upgradovaný o hnědé máslo a další ultra zdravý s lněným semínkem. A tím množství banánových receptů na blogu zdaleka nekončí. Mrkněte dolů na linky… 🙂
Dřív jsem totiž banány snídala skoro denně, měla je doma pořád a tak mi občas i nějaké zbyly v košíčku. Proto tolik banánových receptů. Přezrálými banány se zkrátka nesmí plýtvat. Už jen proto, že je to prakticky dokonalá ingredience, která pečivo osladí a nadto mu dodá i vláčnost. 🙂
Teď jsem ale poprvé v životě přesedlala na slané snídaně, takže je nejspíš s banánovými recepty na nějaký čas utrum. No, vlastně mám v konceptech ještě jeden banánový recept, a to na veganské banánové muffiny s arašídovým máslem. Tak ty vám pošlu hned příště a pak už fakt utrum! Ostatně, myslím, že banánových receptů je na blogu už opravdu celkem dost… 😀
Ale tak mě tak napadá, chcete vědět, jak na nejlepší míchaná vajíčka? Ty mám teď totiž fakt vychytané. 🙂
Ale zpět k dnešnímu receptu. Co tady totiž ještě nebylo, je recept na veganský banánový chléb. A vlastně nevím proč, ono se to totiž i trochu nabízí, protože banány fungují dokonce i jako fajn náhrada vajec. Jediná “divná ingredience” v receptu je rostlinný jogurt. Jogurt používám ve sladkém pečivu moc ráda, protože dodá vláčnost a zároveň funguje spolu s jedlou sodou jako kypřidlo. Použila jsem veganský kokosový jogurt z Lidlu, můžete ale použít jakýkoliv, klidně sojový. Jen tak na jídlo jej ráda nemám, ale v pečivu se to ztratí. Olej můžete použít olivový nebo řepkový, ideálně zastudena lisovaný. Já použila svůj vanilkový oliváč.
V receptu kombinuji celozrnnou špaldovou mouku (používám Pernerku, která je krásně hladce namletá) a ovesnou mouku. Tu můžete buď koupit nebo jednoduše prožeňte ovesné vločky mixérem. Sladila jsem trochou javorového sirupu, můžete použít i jiný sladivý sirup, třeba agáve nebo kokosový. Pokud nejste striktní vegani, klidně použijte med.
Chlebíček jsem tentokrát jen posypala pekanovými ořechy, ale klidně ořechy přidejte i do těsta. Stejně jako pekanové se samozřejmě hodí i vlašské. Do těsta můžete přidat i nasekanou čokoládu. Čokoládou se totiž nedá nic zkazit… 🙂
Banánový chlebíček je moc fajn snídaně, dá se vzít s sebou na piknik nebo pokud vás někdo pozve na brunch. Výborně se mrazí a dá se kombinovat se spoustou dalších dobrot. Já jej mám nejraději otoastovaný, potřený arašídovým máslem a pokladený plátky banánu… Mňam! 🙂
Veganský banánový chléb
Ingredience
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g ovesné mouky
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 0,5 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 100 g rostlinného jogurtu
- 350 g rozmačkaných banánů
- 80 g javorového sirupu
- 50 g olivového oleje třeba vanilkového
- 50 g pekanových či vlašských ořechů na posypání
Postup přípravy
- Troubu si předehřejte na 175°C a chlebíčkovou formu velikosti 25x10cm si vymažte olejem a spodek vyložte pečicím papírem.
- Ve velké míse smíchejte obě mouky, kypřicí prášek, jedlou sodu sůl a skořici. V jiné míse důkladně rozmačkejte banány, přidejte jogurt, olivový olej, javorový sirup a prošlehejte. Přidejte k suché směsi, promíchejte a nalijte do připravené formy.
- Ořechy nasekejte nahrubo a posypte jimi těsto ve formě. Vložte do trouby a pečte zhruba 40 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chvilku zchladnout, vytáhněte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Napsat komentář