• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Veganský banánový chléb

10 září, 2020 od elikatesy

Dnes mám pro vás další z receptů, které mi v konceptech visí už nějakou dobu. Zhruba tak od půlky dubna. 😀 Foťák i domácí trouba mi už nějaký čas odpočívají a já jen doufám, že se v září snad konečně znovu dostanu i k nějakým sezónním receptům. Nebo možná v říjnu… 😀 Ale než se tak stane… pojďme na tento recept na veganský banánový chléb. 🙂

veganský banánový chléb

Banánových chlebíčků už na blogu pár je. Byl to ostatně jeden z prvních receptů (můžete kouknout tady). A pak jsme měli jeden upgradovaný o hnědé máslo a další ultra zdravý s lněným semínkem. A tím množství banánových receptů na blogu zdaleka nekončí. Mrkněte dolů na linky… 🙂

Dřív jsem totiž banány snídala skoro denně, měla je doma pořád a tak mi občas i nějaké zbyly v košíčku. Proto tolik banánových receptů. Přezrálými banány se zkrátka nesmí plýtvat. Už jen proto, že je to prakticky dokonalá ingredience, která pečivo osladí a nadto mu dodá i vláčnost. 🙂

Teď jsem ale poprvé v životě přesedlala na slané snídaně, takže je nejspíš s banánovými recepty na nějaký čas utrum. No, vlastně mám v konceptech ještě jeden banánový recept, a to na veganské banánové muffiny s arašídovým máslem. Tak ty vám pošlu hned příště a pak už fakt utrum! Ostatně, myslím, že banánových receptů je na blogu už opravdu celkem dost… 😀

Ale tak mě tak napadá, chcete vědět, jak na nejlepší míchaná vajíčka? Ty mám teď totiž fakt vychytané. 🙂

veganský banánový chléb

Ale zpět k dnešnímu receptu. Co tady totiž ještě nebylo, je recept na veganský banánový chléb. A vlastně nevím proč, ono se to totiž i trochu nabízí, protože banány fungují dokonce i jako fajn náhrada vajec. Jediná “divná ingredience” v receptu je rostlinný jogurt. Jogurt používám ve sladkém pečivu moc ráda, protože dodá vláčnost a zároveň funguje spolu s jedlou sodou jako kypřidlo. Použila jsem veganský kokosový jogurt z Lidlu, můžete ale použít jakýkoliv, klidně sojový. Jen tak na jídlo jej ráda nemám, ale v pečivu se to ztratí. Olej můžete použít olivový nebo řepkový, ideálně zastudena lisovaný. Já použila svůj vanilkový oliváč.

V receptu kombinuji celozrnnou špaldovou mouku (používám Pernerku, která je krásně hladce namletá) a ovesnou mouku. Tu můžete buď koupit nebo jednoduše prožeňte ovesné vločky mixérem. Sladila jsem  trochou javorového sirupu, můžete použít i jiný sladivý sirup, třeba agáve nebo kokosový. Pokud nejste striktní vegani, klidně použijte med.

Chlebíček jsem tentokrát jen posypala pekanovými ořechy, ale klidně ořechy přidejte i do těsta. Stejně jako pekanové se samozřejmě hodí i vlašské. Do těsta můžete přidat i nasekanou čokoládu. Čokoládou se totiž nedá nic zkazit…  🙂

veganský banánový chléb

Banánový chlebíček je moc fajn snídaně, dá se vzít s sebou na piknik nebo pokud vás někdo pozve na brunch. Výborně se mrazí a dá se kombinovat se spoustou dalších dobrot. Já jej mám nejraději otoastovaný, potřený arašídovým máslem a pokladený plátky banánu… Mňam! 🙂

Tisk

Veganský banánový chléb

Ingredience

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g ovesné mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 100 g rostlinného jogurtu
  • 350 g rozmačkaných banánů
  • 80 g javorového sirupu
  • 50 g olivového oleje třeba vanilkového
  • 50 g pekanových či vlašských ořechů na posypání

Postup přípravy

  • Troubu si předehřejte na 175°C a chlebíčkovou formu velikosti 25x10cm si vymažte olejem a spodek vyložte pečicím papírem.
  • Ve velké míse smíchejte obě mouky, kypřicí prášek, jedlou sodu sůl a skořici. V jiné míse důkladně rozmačkejte banány, přidejte jogurt, olivový olej, javorový sirup a prošlehejte. Přidejte k suché směsi, promíchejte a nalijte do připravené formy.
  • Ořechy nasekejte nahrubo a posypte jimi těsto ve formě. Vložte do trouby a pečte zhruba 40 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chvilku zchladnout, vytáhněte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.

Kam dál?

  • Banánový dort s arašídovým krémemBanánový dort s arašídovým krémem
  • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami
  • Banánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechyBanánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechy
  • Banánové blondiesBanánové blondies
  • Banánovo-arašídové flapjackyBanánovo-arašídové flapjacky
  • Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříškyDomácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty, Vegan a raw Štítky: banány, bez cukru, celozrnné, javorový sirup, pekany, vegan

Předchozí článek « Mrkvové ovesné sušenky
Další článek: Banánové muffiny s arašídovým máslem »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toh Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toho, že tam recept pozděj snáz dohledáte, obsahuje článek samozřejmě i podrobnější informace k postupu. 😊
Tak vzhůru do nového roku, ať je sladký a pohodový. 🥳
Gingerbread truffles from gold chocolate. 
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #instafood #chocolatetruffles #gingerbread #goldchocolate #dnesnepecu #cokoladovelanyze #vanocnicukrovi #pernicky
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy