• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Veganský banánový chléb

10 září, 2020 od elikatesy

Dnes mám pro vás další z receptů, které mi v konceptech visí už nějakou dobu. Zhruba tak od půlky dubna. 😀 Foťák i domácí trouba mi už nějaký čas odpočívají a já jen doufám, že se v září snad konečně znovu dostanu i k nějakým sezónním receptům. Nebo možná v říjnu… 😀 Ale než se tak stane… pojďme na tento recept na veganský banánový chléb. 🙂

veganský banánový chléb

Banánových chlebíčků už na blogu pár je. Byl to ostatně jeden z prvních receptů (můžete kouknout tady). A pak jsme měli jeden upgradovaný o hnědé máslo a další ultra zdravý s lněným semínkem. A tím množství banánových receptů na blogu zdaleka nekončí. Mrkněte dolů na linky… 🙂

Dřív jsem totiž banány snídala skoro denně, měla je doma pořád a tak mi občas i nějaké zbyly v košíčku. Proto tolik banánových receptů. Přezrálými banány se zkrátka nesmí plýtvat. Už jen proto, že je to prakticky dokonalá ingredience, která pečivo osladí a nadto mu dodá i vláčnost. 🙂

Teď jsem ale poprvé v životě přesedlala na slané snídaně, takže je nejspíš s banánovými recepty na nějaký čas utrum. No, vlastně mám v konceptech ještě jeden banánový recept, a to na veganské banánové muffiny s arašídovým máslem. Tak ty vám pošlu hned příště a pak už fakt utrum! Ostatně, myslím, že banánových receptů je na blogu už opravdu celkem dost… 😀

Ale tak mě tak napadá, chcete vědět, jak na nejlepší míchaná vajíčka? Ty mám teď totiž fakt vychytané. 🙂

veganský banánový chléb

Ale zpět k dnešnímu receptu. Co tady totiž ještě nebylo, je recept na veganský banánový chléb. A vlastně nevím proč, ono se to totiž i trochu nabízí, protože banány fungují dokonce i jako fajn náhrada vajec. Jediná “divná ingredience” v receptu je rostlinný jogurt. Jogurt používám ve sladkém pečivu moc ráda, protože dodá vláčnost a zároveň funguje spolu s jedlou sodou jako kypřidlo. Použila jsem veganský kokosový jogurt z Lidlu, můžete ale použít jakýkoliv, klidně sojový. Jen tak na jídlo jej ráda nemám, ale v pečivu se to ztratí. Olej můžete použít olivový nebo řepkový, ideálně zastudena lisovaný. Já použila svůj vanilkový oliváč.

V receptu kombinuji celozrnnou špaldovou mouku (používám Pernerku, která je krásně hladce namletá) a ovesnou mouku. Tu můžete buď koupit nebo jednoduše prožeňte ovesné vločky mixérem. Sladila jsem  trochou javorového sirupu, můžete použít i jiný sladivý sirup, třeba agáve nebo kokosový. Pokud nejste striktní vegani, klidně použijte med.

Chlebíček jsem tentokrát jen posypala pekanovými ořechy, ale klidně ořechy přidejte i do těsta. Stejně jako pekanové se samozřejmě hodí i vlašské. Do těsta můžete přidat i nasekanou čokoládu. Čokoládou se totiž nedá nic zkazit…  🙂

veganský banánový chléb

Banánový chlebíček je moc fajn snídaně, dá se vzít s sebou na piknik nebo pokud vás někdo pozve na brunch. Výborně se mrazí a dá se kombinovat se spoustou dalších dobrot. Já jej mám nejraději otoastovaný, potřený arašídovým máslem a pokladený plátky banánu… Mňam! 🙂

Tisk

Veganský banánový chléb

Ingredience

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g ovesné mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 100 g rostlinného jogurtu
  • 350 g rozmačkaných banánů
  • 80 g javorového sirupu
  • 50 g olivového oleje třeba vanilkového
  • 50 g pekanových či vlašských ořechů na posypání

Postup přípravy

  • Troubu si předehřejte na 175°C a chlebíčkovou formu velikosti 25x10cm si vymažte olejem a spodek vyložte pečicím papírem.
  • Ve velké míse smíchejte obě mouky, kypřicí prášek, jedlou sodu sůl a skořici. V jiné míse důkladně rozmačkejte banány, přidejte jogurt, olivový olej, javorový sirup a prošlehejte. Přidejte k suché směsi, promíchejte a nalijte do připravené formy.
  • Ořechy nasekejte nahrubo a posypte jimi těsto ve formě. Vložte do trouby a pečte zhruba 40 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chvilku zchladnout, vytáhněte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.

Kam dál?

  • Banánový dort s arašídovým krémemBanánový dort s arašídovým krémem
  • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami
  • Banánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechyBanánovo-datlové muffiny s vlašskými ořechy
  • Banánové blondiesBanánové blondies
  • Banánovo-arašídové flapjackyBanánovo-arašídové flapjacky
  • Domácí müsli tyčinky s datlemi a oříškyDomácí müsli tyčinky s datlemi a oříšky

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty, Vegan a raw Štítky: banány, bez cukru, celozrnné, javorový sirup, pekany, vegan

Předchozí článek « Mrkvové ovesné sušenky
Další článek: Banánové muffiny s arašídovým máslem »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupc Co pečete na víkend? U nás budou jahodové cupcaky.🍓🧁 Vláčné těsto s mandlemi, vanilkou a citronovou kůrou, jahodový rozvar a jahodový mascarpone krém. Jednoduchý dezert ve kterém slaďoučké a šťavnaté jahody skvěle vyniknou. Recept sepíšu přes víkend a v pondělí snad hodím na blog. 😊
Cupcakes with strawberry filling and strawberry mascarpone cream. 🍓😊
#foodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cupcakes #strawberries #jahody #dnespecu
Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy