• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Banánový chléb s hnědým máslem

12 dubna, 2019 od elikatesy

Některá slovní spojení je skoro škoda překládat.. Třeba právě banánový chléb s hnědým máslem nezní ani zdaleka tak hezky jako Brown Butter Banana Bread. Tak krásná aliterace! 🙂 Ale ať už to nazveme jakkoliv, jisté je, že tenhle chlebíček je opravdu super!

Možná už jsem s těmi banány trošku otravná, ale pevně věřím tomu, že mít dostatečnou zásobu jednoduchých receptů, ve kterých zužitkujete přezrálé banány se opravdu hodí. Už jsem sice přidala dva recepty na banánový chlebíček (a minimálně ještě jeden mám v plánu), celozrnný s medem a ořechy a snídaňový s lněným semínkem, ale nemůžu vás ochudit ani o tento, dá se říct základní, čistý banánový chlebíček. Ale především vám dnes představím nový trik, o kterém ode mě ještě rozhodně párkrát uslyšíte. Pravděpodobně hned v příštím receptu. 🙂

banánový chléb

Ten trik spočívá v másle. Ach máslo, jak já miluju máslo… Máslo je pro mě absolutní základ pečení i vaření. Upřímně, mohla bych docela šťastně žít jen o dobrém kváskovém chlebu se soleným máslem. No dobře, ještě bych k tomu potřebovala ovoce a zeleninu. A sýr. A víno. Ale to by mi fakt stačilo. 🙂

S máslem se dá dělat tolik věcí… Víte, co je to hnědé máslo? Ne? Tak to musíte určitě napravit. Příprava je velmi jednoduchá a jediné úskalí spočívá v tom jej nespálit. 🙂 Máslo rozpustíte a za občasného promíchání (nejlépe metličkou) pomalu zahříváte dál, dokud se mléčné bílkoviny neoddělí a následně nezkaramelizují. Máslo se nádherně rozvoní. Ne nadarmo se mu ve francouzštině říká beurre noisette, tedy lískooříškové máslo. Takto připravené máslo můžete použít jako přeliv přes rybu, pokapat jím jemnou krémovou polévku (např. z květáku či celeru), promíchat s těstovinami či napařenou zeleninou nebo použít při přípravě míchaných vajíček či omelety.

Taky je toto máslo skvělé na pečení. Tradičně se používá například do těsta na madlenky. Možná si říkáte, že je to zbytečná práce navíc, ale vážně ne. Pokud jej použijete jako dochucovadlo (například právě na pastu nebo k vajíčkům, budete určitě překvapeni, jak skvělou věc jste objevili. V pečených dobrotách jej sice neucítíte nějak výrazně, ale dodá hloubku a intenzitu chutí i vůní. Budete zkrátka přemýšlet, proč je to tak dobré, ale nebudete moct přijít na nic konkrétního. Tak co, už jsem vás přesvědčila, že to stojí za to? 🙂

Tento banánový chléb je celkem variabilní. Můžete použít kompletně bílou či kompletně celozrnnou mouku nebo jakoukoliv jejich kombinaci. Můžete použít bílý krupicový cukr nebo světlý muscovado cukr (muscovado cukr je lepší, protože dodá plnější, lehce karamelovou chuť, která k hnědému máslu skvěle ladí) v množství od 90g do 120g. Zkoušela jsem i míň, ale chlebíček byl pak docela suchý. S 90g je vláčný, ale nepřeslazený, 120g je pro ty, co to raději klasicky sladké. Máslo můžete použít v kombinaci s jogurtem pro kaloricky trošku odlehčenou verzi nebo jogurt vynechat a použít 180g másla. A pokud se chcete ještě trochu víc rozšoupnout, tak můžete přidat nasekané ořechy (nejlépe vlašské či pekanové) nebo kousky čokolády. Ale zkuste to i bez nich, ty nejjednodušší věci jsou občas ty nejlepší…. A tento chlebíček je vážně skvělý. Rychlý. Jednoduchý. A říkala jsem, že je skvělý? 🙂

banánový chléb

Tisk

Banánový chléb s hnědým máslem

Ingredience

  • 280 g mouky celozrnné špaldové či hladké
  • 90 g světlého muscovado cukru
  • 125 g másla
  • 3 vejce
  • 3-4 přezrálé banány dle velikosti
  • 60 g řeckého jogurtu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 vanilkový lusk nebo lžička vanilkový extrakt

Postup přípravy

  • Začněte přípravou másla. Nakrájejte jej na kostičky, vložte do rendlíku a pomalu rozpusťte. Mezitím si vedle připravte misku s ledovou vodou. Mírně zvyšte plamen a máslo za občasného promíchání metličkou zahřívejte, dokud mléčné bílkoviny nezkaramelizují a máslo nevoní po pražených oříšcích. Rozhodně neodcházejte a sledujte jej jako ostříž, snadno se spálí. Jakmile máslo zhnědne, rendlík zchlaďte v ledové vodě, abyste zastavili var. Přelijte do misky a nechte zchladnout, ale ne ztuhnout. V dostatečném předstihu si z lednice vytáhněte vejce a jogurt. 
  • Troubu předehřejte na 180°C a chlebíčkovou formu (25 x 10cm) si vymažte máslem a případně vyložte pečicím papírem. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí a odložte stranou. Banány rozmačkejte vidličkou. 
  • Ve větší míse prošlehejte vejce s cukrem, přidejte rozmačkané banány, jogurt, semínka z vanilkového lusku (nebo extrakt) a hnědé máslo. Opět společně prošlehejte. Přidejte mouku a důkladně promíchejte, ale snažte se těsto zbytečně nepřemíchat, aby nebylo tuhé. 
  • Těsto přesuňte do formy a pečte 50-60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chvíli vychladnout ve formě, pak vyklopte a přesuňte na mřížku. Před krájením nechte zcela vychladnout. 

 

Kam dál?

  • Sablé breton s bezinkami a lesním ovocemSablé breton s bezinkami a lesním ovocem
  • Banánové muffiny s arašídovým máslemBanánové muffiny s arašídovým máslem
  • Veganský banánový chlébVeganský banánový chléb
  • Banánový dort s arašídovým krémemBanánový dort s arašídovým krémem
  • Banánové blondiesBanánové blondies
  • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty Štítky: banány, celozrnné, jogurt, máslo, vanilka

Předchozí článek « Pečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnou
Další článek: Mrkvový dort »

Reader Interactions

Comments

  1. Blanka

    12 dubna, 2019 at 2:56 pm

    Takže hnědé máslo je vlastně přepuštěné máslo, ne? Možná jen nepřecezené…

    Odpovědět
    • elikatesy

      12 dubna, 2019 at 3:12 pm

      Ne tak úplně. Přepuštěné máslo je o tom, že od mléčného tuku oddělíte mléčné bílkoviny a zbude vám 100% tuk. Zahřívá se jen dokud se bílkoviny a tuk neoddělí a bílkoviny v podobě pěny se z tuku sbírají. Hnědé máslo je o tom, že tyto mléčné bílkoviny neoddělujete, ale naopak je necháte v tuku zkaramelizovat (opravdu do hněda) a tím se vše krásně ochutí. Přepuštěné máslo má vcelku neutrální chuť, hnědé máslo chutná a voní po oříšcích.

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mez Včera jsem u @mouka_voda_sul zjistila, že je mezinárodní den croissantů. A náhoda tomu chtěla, že jsem je zrovna asi po roce upekla.
Receptů je spousta, i na blogu jej najdete, ale za ty roky, co jsem s nimi se střídavými úspěchy bojovala, mám pro vás několik tipů.
1) Použijte opravdu super máslo, v ideálním případě se vypravte do Makra a kupte 2kg blok suchého másla přímo na croissanty (má 84%tuku a je proto pevnější).
2) Máslo do těsta nezakládejte přímo z lednice, mělo by jít ohnout, aniž by se zlomilo. Příliš studené máslo se vám může při vyvalování začít lámat a laminace bude nepravidelná. Stejně tak těsto nenechávejte v lednici příliš dlouho mezi jednotlivými překlady. Záleží na teplotě u vás doma, kvalitě másla a rychlosti, s jakou pracujete, ale bude to něco mezi 30 a 60 minutami. 
3) Důkladně těsto podsypávejte moukou, aby se nelepilo, ale před každým překladem těsto pořádně oprašte štětečkem (mám klasický malířský asi 10cm široký, samozřejmě pořízený jen pro toto použití)
4) Při rozkrajování použijte pravítko. Ne, neodhadnete to. 😆
5) Nechte croissanty opravdu dobře nakynout. Pokud máte doma zimu, může to trvat klidně i déle než tři hodiny. V knížce Antonia Bachoura je uvedeno 2,5hod při 28°C. V Oh la la 3hod v kynárně na 28-30°C. Nedokynuté croissanty vám v troubě pustí máslo a budou se ze spodu spíš smažit. Než je dáte péct, měly by zdvojnásobit objem a doslova se do trouby třást. 😊 Pokud je necháváte kynout na vzduchu, přikryjte je igelitem, utěrka nestačí.
6) Dopečte je. Může se zdát, že už jsou na povrchu hotové, ale pokud nejsou důkladně upečené i zevnitř, tak se po vytažení z trouby uvnitř jakoby zhroutí. A je fakt škoda, když se vše povede a pak se to po... v cílové rovince. Bachour píše na 170°C (bude to horkovzduch) 18min, Oh la la 180-200°C 16min.  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #boulangerie #croissants #croissanty #domacicroissanty #maslojelaska #dnespecu
🍫Brownies🍫 Uklízela jsem svoji čokoládovo 🍫Brownies🍫
Uklízela jsem svoji čokoládovou skříňku (jojo, mám čokoládovou skříňku 😄) a našla jsem zbytky čokolády, co jsem používala na obalování. Znáte to, zbytek je vám líto vyhodit, tak to vylijete na papír, necháte ztuhnout a pak na to zapomenete... 
A tak jsem se rozhodla, že než na to zapomenu znova, upeču raději brownies. Extra čokoládové brownies. 😊  INGREDIENCE 
300g tmavé čokolády
300g másla 
200g s světlého cukru muscovado
4 vajíčka
110g hladké mouky
40g kakaa
Velká špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu 
100g vlašských ořechů
100g mléčné čokolády (ideálně Power od Callebaut)  POSTUP 
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vajíčka, cukr, sůl a vanilkový extrakt prošleháme, dokud se cukr nerozpustí (není potřeba šlehat až do pevné pěny). Mouku a kakao prosejeme. Vaječnou směs prošleháme s čokoládou a pak opatrně vmícháme mouku s kakaem. Nakonec zamícháme mléčnou čokoládu a vlašské ořechy (doporučuju předem namočit a opražit). Menší plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme do něj těsto a pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Nemá smysl zkoušet špejlí, brownies musí být trochu nedopečené. Před krájením nechte vychladnout, pokud chcete ostré řezy jako na fotce, tak i vychladit. Ale podávejte určitě v pokojové teplotě. 😊  #foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #foodphotography #foodstyling #foodstagram #brownies #chocolate #callebaut #dnespecu #cokolada #cokoladovydezert
☕️ Kořeněné muffiny s kávou a ořechy☕️
Snídám prakticky jen sladké, ale snažím se, aby to mělo i nějakou vyživovou hodnotu a cukru spíš míň, než víc. 😊 A tak točím granolu, kaše, celozrnné lívance a sem tam nějaké to zdravější snídaňové pečivo. 😊
Tyto muffiny jsou bez lepku, neobsahují moc cukru (ve formě javorového sirupu) a krásně voní kávou a kořením. 
Co nejraději snídáte vy? Jste tým sladké 🥐🧇🥞 nebo slané 🍞🥓🍳?  INGREDIENCE 
150g ovesné mouky
100g mandlové mouky
15g kukuřičného škrobu 
3 lžičky chai koření (nebo perníkového)
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
125g jogurtu
1 vejce
50g rozpuštěného másla
80g javorového sirupu 
60g espressa (pokud chcete silnější kávovou chuť, můžete přidat ještě 1-2 lžíce mleté kávy)
Špetka soli 
75g vlašských ořechů  POSTUP
Všechny ingredience si předem vytáhněte z lednice. Doporučuju vlašské ořechy zalít vroucí vodou, nechat alespoň 10 minut odstát, pak propláchnout a opražit v troubě nebo na pánvi. Zbavíte se trpkosti a zvýrazníte jejich chuť. 
Pak už je to jednoduché, v jedné misce metličkou promíchejte všechny suché ingredience, v druhé misce pak jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo, javorový sirup a espresso.
Tuto směs přilijte k suchým ingrediencí a promíchejte. Ne moc, jen dokud se vše nespojí. Pak přidejte nasekané ořechy a znovu krátce promíchejte. Těsto rozdělte do muffinové formy vyložené papírovými košíčky a pokud chcete, posypte drobenkou (30g jemných ovesných vloček, 20g ovesné mouky, 20g mandlové mouky, 20g třtinového cukru, 20g másla).
Vložte do trouby rozehřáté na 200°C, snižte na 180°C a pečte 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. 
Nechte vychladnout na mřížce  #foodblog #foodphotography
#czechfoodblog #czechfoodblogger #muffins #muffiny #sladkerecepty #dnespecu #sladkasnidane #zdravepeceni
Mangové tartaletky s kokosem právě přistály n Mangové tartaletky s kokosem právě přistály na blogu.🥭🥥😊 Křehké mandlové těsto, voňavý kokosový frangipane, mangové compoté a cremeux a kokosová namelaka, to je dohromady fakt moc příjemná a svěží kombinace. 
Tartaletky jsem dělala už na Sofiiny narozeniny, ale v prosinci samozřejmě nebyl čas a i ten leden je teď jakýsi divoký (zuby, virózy... s podrobnostmi vás nebudu zdržovat, ale jistě si to dokážete představit 🙈). Ale snažím se, snažím a tak tady máte první recept z naší oslavy. A druhý (čokoládově  čokoládová bomba) bude následovat.
Recept je na blogu jako vzdy i s podrobným postupem a spoustou tipů. ❤️
Mango and coconut tartlets. Almond pate sucree, coconut frangipane, mango compote, glazed mango cremeux and coconut namelaka. 🥭🥥
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #patisserie #pastrychef #frenchpatisserie #tartlets #mangotartlets #coconut #francouzskacukrarina #cukrarina #dnespecu
A jakou první věc jste v tomto roce upekli vy? 😊
Já klasicky na Vánoce neodhadla množství ovoce a tak jsem hned po Silvestru pekla banánový chlebíček. 😄
Na blogu už spousta receptů z přezrálých banánů je, toto ale byla taková improvizace a moc se povedla, tak se o ni tady podělím. Velmi vláčný, ne moc sladký, s kousky čokolády a vlašských ořechů... Mňam 😋  🍌Banánový chlebíček🍌
3 přezrálé banány
100g cukru (použila jsem rapaduru a datlový, třtinového by stačilo i míň)
2 vajíčka 
100g jogurtu
100g rozpuštěného másla
100g jemných ovesných vloček
100g ovesné mouky
150g špaldové celozrnné mouky 
1 lžička skořice
1,5 lžičky bio kypřicího prášku
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli 
Hrst vlašských ořechů a hrst čokoládových čoček  Vše v předstihu vytáhnout z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Banány rozmačkat, rozšlehat s vajíčky, jogurtem, cukrem a máslem. 
Suché promíchat, pak společně s ořechy a čokoládou vmíchat do mokré směsi stěrkou, jen dokud se vše nespojí. 
180°C asi 50-60min (zkusit jehlou).  #foodblog #foodphotography #foodstyling #czechfoodblog #czechfoodblogger #instafood #dnespecu #bananabread #bananovychlebicek
Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toh Perníkové lanýže už jsou i na blogu. Krom toho, že tam recept pozděj snáz dohledáte, obsahuje článek samozřejmě i podrobnější informace k postupu. 😊
Tak vzhůru do nového roku, ať je sladký a pohodový. 🥳
Gingerbread truffles from gold chocolate. 
#foodblog #czechfoodblog #foodphotography #instafood #chocolatetruffles #gingerbread #goldchocolate #dnesnepecu #cokoladovelanyze #vanocnicukrovi #pernicky
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy