• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Banánový chléb s hnědým máslem

12 dubna, 2019 od elikatesy

Některá slovní spojení je skoro škoda překládat.. Třeba právě banánový chléb s hnědým máslem nezní ani zdaleka tak hezky jako Brown Butter Banana Bread. Tak krásná aliterace! 🙂 Ale ať už to nazveme jakkoliv, jisté je, že tenhle chlebíček je opravdu super!

Možná už jsem s těmi banány trošku otravná, ale pevně věřím tomu, že mít dostatečnou zásobu jednoduchých receptů, ve kterých zužitkujete přezrálé banány se opravdu hodí. Už jsem sice přidala dva recepty na banánový chlebíček (a minimálně ještě jeden mám v plánu), celozrnný s medem a ořechy a snídaňový s lněným semínkem, ale nemůžu vás ochudit ani o tento, dá se říct základní, čistý banánový chlebíček. Ale především vám dnes představím nový trik, o kterém ode mě ještě rozhodně párkrát uslyšíte. Pravděpodobně hned v příštím receptu. 🙂

banánový chléb

Ten trik spočívá v másle. Ach máslo, jak já miluju máslo… Máslo je pro mě absolutní základ pečení i vaření. Upřímně, mohla bych docela šťastně žít jen o dobrém kváskovém chlebu se soleným máslem. No dobře, ještě bych k tomu potřebovala ovoce a zeleninu. A sýr. A víno. Ale to by mi fakt stačilo. 🙂

S máslem se dá dělat tolik věcí… Víte, co je to hnědé máslo? Ne? Tak to musíte určitě napravit. Příprava je velmi jednoduchá a jediné úskalí spočívá v tom jej nespálit. 🙂 Máslo rozpustíte a za občasného promíchání (nejlépe metličkou) pomalu zahříváte dál, dokud se mléčné bílkoviny neoddělí a následně nezkaramelizují. Máslo se nádherně rozvoní. Ne nadarmo se mu ve francouzštině říká beurre noisette, tedy lískooříškové máslo. Takto připravené máslo můžete použít jako přeliv přes rybu, pokapat jím jemnou krémovou polévku (např. z květáku či celeru), promíchat s těstovinami či napařenou zeleninou nebo použít při přípravě míchaných vajíček či omelety.

Taky je toto máslo skvělé na pečení. Tradičně se používá například do těsta na madlenky. Možná si říkáte, že je to zbytečná práce navíc, ale vážně ne. Pokud jej použijete jako dochucovadlo (například právě na pastu nebo k vajíčkům, budete určitě překvapeni, jak skvělou věc jste objevili. V pečených dobrotách jej sice neucítíte nějak výrazně, ale dodá hloubku a intenzitu chutí i vůní. Budete zkrátka přemýšlet, proč je to tak dobré, ale nebudete moct přijít na nic konkrétního. Tak co, už jsem vás přesvědčila, že to stojí za to? 🙂

Tento banánový chléb je celkem variabilní. Můžete použít kompletně bílou či kompletně celozrnnou mouku nebo jakoukoliv jejich kombinaci. Můžete použít bílý krupicový cukr nebo světlý muscovado cukr (muscovado cukr je lepší, protože dodá plnější, lehce karamelovou chuť, která k hnědému máslu skvěle ladí) v množství od 90g do 120g. Zkoušela jsem i míň, ale chlebíček byl pak docela suchý. S 90g je vláčný, ale nepřeslazený, 120g je pro ty, co to raději klasicky sladké. Máslo můžete použít v kombinaci s jogurtem pro kaloricky trošku odlehčenou verzi nebo jogurt vynechat a použít 180g másla. A pokud se chcete ještě trochu víc rozšoupnout, tak můžete přidat nasekané ořechy (nejlépe vlašské či pekanové) nebo kousky čokolády. Ale zkuste to i bez nich, ty nejjednodušší věci jsou občas ty nejlepší…. A tento chlebíček je vážně skvělý. Rychlý. Jednoduchý. A říkala jsem, že je skvělý? 🙂

banánový chléb

Tisk

Banánový chléb s hnědým máslem

Ingredience

  • 280 g mouky celozrnné špaldové či hladké
  • 90 g světlého muscovado cukru
  • 125 g másla
  • 3 vejce
  • 3-4 přezrálé banány dle velikosti
  • 60 g řeckého jogurtu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 vanilkový lusk nebo lžička vanilkový extrakt

Postup přípravy

  • Začněte přípravou másla. Nakrájejte jej na kostičky, vložte do rendlíku a pomalu rozpusťte. Mezitím si vedle připravte misku s ledovou vodou. Mírně zvyšte plamen a máslo za občasného promíchání metličkou zahřívejte, dokud mléčné bílkoviny nezkaramelizují a máslo nevoní po pražených oříšcích. Rozhodně neodcházejte a sledujte jej jako ostříž, snadno se spálí. Jakmile máslo zhnědne, rendlík zchlaďte v ledové vodě, abyste zastavili var. Přelijte do misky a nechte zchladnout, ale ne ztuhnout. V dostatečném předstihu si z lednice vytáhněte vejce a jogurt. 
  • Troubu předehřejte na 180°C a chlebíčkovou formu (25 x 10cm) si vymažte máslem a případně vyložte pečicím papírem. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí a odložte stranou. Banány rozmačkejte vidličkou. 
  • Ve větší míse prošlehejte vejce s cukrem, přidejte rozmačkané banány, jogurt, semínka z vanilkového lusku (nebo extrakt) a hnědé máslo. Opět společně prošlehejte. Přidejte mouku a důkladně promíchejte, ale snažte se těsto zbytečně nepřemíchat, aby nebylo tuhé. 
  • Těsto přesuňte do formy a pečte 50-60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chvíli vychladnout ve formě, pak vyklopte a přesuňte na mřížku. Před krájením nechte zcela vychladnout. 

 

Kam dál?

  • Sablé breton s bezinkami a lesním ovocemSablé breton s bezinkami a lesním ovocem
  • Banánové muffiny s arašídovým máslemBanánové muffiny s arašídovým máslem
  • Veganský banánový chlébVeganský banánový chléb
  • Banánový dort s arašídovým krémemBanánový dort s arašídovým krémem
  • Banánové blondiesBanánové blondies
  • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty Štítky: banány, celozrnné, jogurt, máslo, vanilka

Předchozí článek « Pečená zimní zelenina s kořeněnou cizrnou
Další článek: Mrkvový dort »

Reader Interactions

Comments

  1. Blanka

    12 dubna, 2019 at 2:56 pm

    Takže hnědé máslo je vlastně přepuštěné máslo, ne? Možná jen nepřecezené…

    Odpovědět
    • elikatesy

      12 dubna, 2019 at 3:12 pm

      Ne tak úplně. Přepuštěné máslo je o tom, že od mléčného tuku oddělíte mléčné bílkoviny a zbude vám 100% tuk. Zahřívá se jen dokud se bílkoviny a tuk neoddělí a bílkoviny v podobě pěny se z tuku sbírají. Hnědé máslo je o tom, že tyto mléčné bílkoviny neoddělujete, ale naopak je necháte v tuku zkaramelizovat (opravdu do hněda) a tím se vše krásně ochutí. Přepuštěné máslo má vcelku neutrální chuť, hnědé máslo chutná a voní po oříšcích.

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊 Jsou plněn Slíbené éclairs jsou na blogu. 😊
Jsou plněné jahodovo-malinovým compote s pomerančem a šlehanou mascarpone ganache s vanilkou a bezem. Svěží dezert pro brzké léto, ideální po obědě na terase nebo na grilovačku. 😉
Odkaz dávám do bia a do stories. 😊
Éclairs with strawberry and raspberry compote and vanilla and eldeflower whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog #czechfoodblog #czechfoodblogger #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #eclairs #strawberries #raspberries #eldeflower
Profiterolky Paris Brest, nový recept na blogu. 😊
Já vím, slíbila jsem éclair, jsou v procesu, nebojte, ale tyhle profiterolky byly dýl, mnohem dýl... 🙈
Odpalované těsto s craquelin a mousseline krém s praline, to je zaručená kombinace, která vždy potěší. Minimálně u nás doma. 😊
Na blogu najdete recept, jako vždy i s mnoha tipy, třeba na to, jak správně připravit odpalované těsto.
Odkaz dávám do bia a do stories.
Profiteroles Paris brest, choux pastry with craquelin, praline mousseline cream and praline emulsion. ❤️🌰
#foodblog
#czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #frenchpatisserie #patisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #dnespecu #parisbrest
Éclairs s jahodovo-malinovým rozvarem s pomerančem a vanilkovo-bezovou šlehanou ganache s mascarpone. Minulý týden jsem přemýšlela nad nějakým novým receptem a napadlo mě toto. U nás už je bez totiž zhruba z poloviny rozkvetlý, tak jsem jej hned chtěla využít do nějakého receptu. O víkendu jsem se pustila do realizace a je to krásně svěží kombinace brzkého léta... 
Šeříky už jsou tady na jižní Moravě ale bohužel pryč... 😥 Co u vás, kterou omamnou vůni si právě užíváte?
Recept sepíšu a během týdne bude na blogu. 😉
Strawberry and raspberry éclairs with eldeflower and vanilla mascarpone whipped ganache. 🍓🌸
#foodblog
#foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #chouxpastry #odpalovanetesto #eclairs #summerdessert #eldeflower #strawberries #raspberries #dnespecu
Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motan Veděli jste, že mé oblíbené skořicové motance dodnes nebyly na blogu? Tak konečně byla tato nekázeň napravena! 😄
A trvalo to jen pár let. Loni už se mi dokonce povedlo na jaře vyfotit úvodní fotku a na podzim napsat článek, ale ještě dalšího půl roku mi trvalo nafotit postup. 🙈
Peču je často, peču je ráda a taky je ráda jím. Nejen já. Když jsem je pekla naposle, Sofi přiběhla a začala radostně výskat "Buta! Papat!" (slovo "motanec" jsem ji zatím neučila, zatím je vše sladké pečené "buchta", ale vzhledem k tomu, že včera řekla "kombajn" a dneska "kvas", tak ji to asi brzy naučím 🤣). 
No nic, zkrátka, motance jsou na blogu, odkaz dám do bia a do stories. 😊✌️
P.S. Mám nafocený i postup ořechových pletenců, tak třeba do roka... 😆
#foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #czechfoodblogger #cinnamonrolls #cinnamonknots #skoricoverolky #skoricovemotance #dnespecu #totovoni
Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké h Říkala jsem si, že by bylo fajn mít nějaké hezké fotky z kuchyně a tak jsem připravila pár dezertů a poprosila naši "vrchní fotografku" @photostoryjitka @ingofbaking, jestli by to nepřišla vyblejsknout. 😊
Tady je výsledek (teda první várka, ještě jich mám pár v zásobě 😁) a já musím říct, že z nich mám velkou radost. 
Děkuji ❤️ 
#foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #pastrychef #dnespecu
100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně le 100% malina je na blogu 😍 Recept na krásně lehounký, svěží a příjemně kyselkavý dezert jsem dnes konečně dopsala a vy se tak do něj můžete pustit taky. 😉
Tekutý malinový střed, lehká malinová mousse, malinová glazura a zdobení? Samozřejmě taky malinové. 😄
Odkaz na recept najdete v biu a ve stories. 
Byl to jeden z receptů, co jsem připravovala na focení s Jíťou @ingofbaking @photostoryjitka. Vyšly z toho moc hezké fotky, o které se s vámi brzy taky podělím. 😊
100% Raspberry, raspberry liquid centre, raspberry mousse, raspberry glaze, raspberry namelaka and fresh raspberries. ❤️
#foodblog #foodstyling #foodphotography #francouzskacukrarina #frenchpatisserie #patisserie #raspberries #raspberrymousse #petitgateau
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy