• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Banánové muffiny s arašídovým máslem

18 září, 2020 od elikatesy

Jak jsem v předchozím článku slíbila, tak činím a přidávám vám sem další veganský recept s banány. 🙂 Dnes si připravíme banánové muffiny s arašídovým máslem. A čokoládou! To musí být, protože banány + arašídové máslo + čokoláda = VŠL 🙂

banánové muffiny s arašídovým máslem

Muffiny jsou asi to nejjednodušší, co se dá upéct. Příprava plus mytí nádobí vám zabere zhruba 20 minut celkového času. Spočívá v jejich přípravě vůbec nějaké úskalí? V podstatě jediné. Že si s těstem dáte příliš práce, budete intenzivně a dlouho míchat, aby bylo hladké a zcela bez hrudek a skončíte s dokonale… tuhými muffiny. Opravdu, když narazíte na těsto tohoto typu, tedy smíchat suché ingredience, smíchat mokré ingredince a to pak společně spojit, tak se s tím opravdu moc necrcejte a těsto smíchejte jen tak hala bala, klidně nechte i menší hrudky. Pamatujte, platí tady úměra, čím hladší těsto, tím tužší muffiny.

Muffiny by jako snídaňové pečivo měly být alespoň trošku zdravé, na rozdíl od cupcaků, které jsou opravdu malé dortíčky, tedy dezerty. Tyto muffiny jsou ze špaldové mouky, napůl celozrnné a hladké. Můžete použít i komplet celozrnnou, ale budou trošku hutnější. Tuk je v těstě pouze v podobě arašídového másla, další vláčnost zajišťuje rostlinný jogurt (používám kokosový z Lidlu, ale poslouží jakýkoliv) a celkem solidní množství banánů. Přidaného cukru je na 9 muffinů 90g, což myslím taky není žádná katastrofa.

Pokud si chcete trochu dopřát, doporučuju tyto banánové muffiny s arašídovým máslem podávat ještě s dalším arašídovým máslem. Na potření. Já mám doma vždy přírodní, neemulgované (mám ráda třeba toto), které ale nemusí všem chutnat, protože se tak trochu lepí na patro. Pokud chcete, aby se lépe roztíralo, rozmíchejte arašídové máslo s trochou vroucí vody. Zní to možná zvláště, ale mně tak chutná dokonce víc. Pokud jste na sladké, přidejte navíc kapku javorového sirupu nebo medu.

banánové muffiny s arašídovým máslem

Tyto muffiny, ostatně jako všechny muffiny jsou jednoduché a rychlé a poslouží jako skvělá snídaně či svačina. Mizí velmi rychle, ale kdyby náhodou zbyly, není problém je ani zamrazit. Mít v mrazáku nějakou dobrotu na snídani se myslím vždycky vyplatí. 🙂

Tisk

Počet porcí: 9 muffinů

Ingredience

  • 135 g špaldové celozrnné mouky
  • 135 g hladké špaldové mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • špetka vanilky
  • 150 g arašídového másla
  • 90 g třtinového cukru demerara
  • 150 g rostlinného jogurtu
  • 350 g rozmačkaných banánů
  • 100 g čokoládových čoček nebo nasekané čokolády

Postup přípravy

  • Troubu rozehřejte na 180°C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo vymažte olejem.
  • Ve velké míse smíchejte obě mouky, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a vanilku. V jiné míse rozmačkejte banán, přidejte arašídové máslo, cukr, sojový jogurt a prošlehejte. Společně s čokoládovými čočkami přidejte k suché směsi a promíchejte.
  • Cukrářským sáčkem nebo lžící přendejte těsto do muffinové formy, vložte do trouby a pečte asi 20 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chvíli zchladnout, vytáhněte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.

Kam dál?

  • Cizrnové blondiesCizrnové blondies
  • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky
  • Kokosové muffiny s kešuKokosové muffiny s kešu
  • Pohankové sušenkyPohankové sušenky
  • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty, Vegan a raw Štítky: arašídové máslo, banány, celozrnné, čokoláda, muffiny, vegan

Předchozí článek « Veganský banánový chléb
Další článek: Veganské brownies »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

V té záplavě mousse a cremeux posledních týdn V té záplavě mousse a cremeux posledních týdnů se mi zastesklo po obyčejném kynutém. 😊
A tak jsem připravila dvojitou dávku nejlepšího kynutého, naplnila voňavou ořechovou náplní a zamotala do malých pletenců.
Recept na těsto najdete na blogu ("nejlepší kynuté"😉), z dávky z 300g mouky vyjde 12 pletenců. Odkaz na recept a způsob pletení vám hodím do stories.  Na náplň:
75g změklého másla 
65g třtinového cukru
100g mletých vlašských ořechů (doporučuju  předem spařit a opražit)
2 lžičky cejlonské skořice 
1 lžička kardamomu 
Kůra z 1 bio pomeranče  Mimochodem, druhá fotka je původní, neupravená. Pořád mě fascinuje, co dokáže pár tahů v Lightroomu. 😊  #foodblog #foodphotography #foodstyling #foodstagram #foodfluffer #czechfoodblog #cinnamonrolls #briochebun #walnuts #kynutetesto #sladkerecepty #dnespecu
Další úkol z cukrářského maratonu, čokolád Další úkol z cukrářského maratonu, čokoládový entremet Clementine od @tortykatulienka. V originále s mandarinkou, já použila pomeranč. Lehounká čokoládová mousse, karamelové cremeux s pomerančem, pomerančové želé, kakaový crumble a medový korpus madelaine. Ač nejsem velký fanda kombinace čokolády a citrusů, tak musím říct, že tohle byl moc příjemný dezert. 😊 
Díky @topcakestudio za organizaci a @pastry.cz za sponzorování soutěže. 
#topcakemaraton4 #topcakemaraton4_katarina #moussecake #entremet #frenchpatisserie #chocolatemousse #chocolatedessert #chocolatedecoratins
První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA o První úkol cukrářského maratonu, dezert IKA od @vladryasnyy. Kombinace lehounké citronové mousse, hruškového coulis a compoté s jasmínovým čajem a pistáciového moelleux a cremeux byla vážně skvělá, svěží a perfektně vyvážená. Díky za super recept a díky taky Julii @topcakestudio za organizaci. Účastním se už klasicky jen jako divák, ale tohle jsem si nemohla nechat ujít. 😊  #topcakemaraton4_vlad #topcakemaraton4 #foodblog #foodphotography #frenchpatisserie #francouzskacukrarina #moussedessert
Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dl Tenhle entremet jsem měla v hlavě už hrozně dlouho. Od minulého roku, kdy jsem Sofi nosila v šátku a já denně chodila alespoň dvě hodiny se spícím miminkem spící přírodou. A říkala jsem si, že by to bylo super téma na dort. Ta příroda, ne miminko. 😄 A teď, po roce, kdy jaro už skoro klepe na vrátka, jsem se k němu konečně dokopala. 😊
Každý správný entremet musí mít francouzský název, to dá rozum, tenhle jsem proto nazvala Sol de la forêt. 😊 Dekoraci tvoří to, co najdete v lese... hlína, mech, větvičky, kameny. Všechno samozřejmě jedlé. 😊
Vnitřek dortu tvoří kořeněný kakaový financier, čokoládové cremeux, pistáciové cremeux, pistáciový crunch s pomerančem a pistáciová mousse s vanilkou. Ale právě vnitřní část chci ještě trochu doladit, hlavně výšku jednotlivých vrstev a tak recept zatím nesdílím. Ale určitě se na něj můžete v (snad blízké) budoucnosti těšit. 😊
Edible forest floor entremet. Inside pistachio mousse, pistachio and chocolate cremeux, pistachio crunch and spiced chocolate financier. Decorated with chocolate soil, pistachio moss, chocolate twigs and chocolate stones. 🍃
#foodphotography
#foodblog #frenchpatisserie #entremet #moussecake #soldelaforêt #edibleforest #cake #dessert #francouzskacukrarina #chocolatedecoratins #chocolate #pistachio #čokoláda #pistacie
Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh Tak konečně. 🥳 Článek o bílé čokoláděh  je na blogu. Vyzkoušela jsem 23 druhů čokolád, od běžných z obchodu, přes řemeslné až po profi. Bylo to několik velmi sladkých dnů. 😄
Zajímalo mě složení, obsah kakaového másla, sladkost, fluidita, cena a samozřejmě především chuť. Částečně jsou tedy v článku objektivní informace, částečně samozřejmě čistě subjektivní hodnocení. Veškeré srovnání a další povídání o bílé čokoládě najdete na blogu, odkaz ve stories a v biu. 😊
#foodblog
#foodphotography #czechfoodblog #whitechocolate #comparison #bilacokolada #srovnavacka
Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jedno odpalované těsto, tři různé výsledky. Jaká byla proměnná? Teplota těsta před pečením. 
Minulý týden, když jsem pekla věnečky jsem si řekla, že udělám malý pokus. Pár věnečků jsem upekla rovnou, pár po nastříkání zamrazila a zbytek těsta jsem dala do lednice a věnečky pak stříkala z vychlazeného těsta. Všechny jsem pekla na stejnou teplotu (200°C), asi 20-25minut.
Stříkala jsem přes šablonu, takže před pečením byly velikostně relativně stejné. 😊
Na všech fotkách je zleva doprava těsto pečené hned, vychlazené těsto a zmražené těsto. 
Na fotkách to možná není až tak markantní, ale určitého rozdílu si určitě všimnete. Ve skutečnosti byl rozdíl ještě výraznější. Suverénně nejlepší výsledek byl z vychlazeného těsta. Těsto si nejlíp podrželo tvar, šlo nejvíc do výšky, zářezy zůstaly nejostřejší ap nerozpily se a navíc byly věnečky po upečení krásně lesklé. Dobrého výsledků dosáhnete i pokud těsto upečete rovnou, ale pokud máte čas, určitě doporučuju odpalované těsto před pečením vychladit. 😊
Left to right, same choux pastry baked immediately, after chilling and after freezing. 
#foodblog #foodphotography #chouxpastry #choux #bakingcomparison #dnespecu #odpalovanetesto
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2023 · Elikatesy