• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Elikatesy

Instagram
  • Recepty
    • Kynuté a plundrové těsto
    • Odpalované a listové těsto
    • Tartaletky a koláče z křehkého těsta
    • Koláče, řezy, bábovky
    • Dorty, cupcaky a cheesecaky
    • Mousse dezerty
    • Muffiny a rychlé chlebíčky
    • Sušenky, cukroví a drobné sladkosti
    • Vegan a raw
    • Chleba a slané pečení
    • Zelenina a slané recepty
    • Základy
  • Zdravá strava
  • Londýn & Cordon Bleu
    • Basic
    • Intermediate
    • Superior
    • Londýn
  • Slovníček
  • O mně
  • Kontakt

Banánové muffiny s arašídovým máslem

18 září, 2020 od elikatesy

Jak jsem v předchozím článku slíbila, tak činím a přidávám vám sem další veganský recept s banány. 🙂 Dnes si připravíme banánové muffiny s arašídovým máslem. A čokoládou! To musí být, protože banány + arašídové máslo + čokoláda = VŠL 🙂

banánové muffiny s arašídovým máslem

Muffiny jsou asi to nejjednodušší, co se dá upéct. Příprava plus mytí nádobí vám zabere zhruba 20 minut celkového času. Spočívá v jejich přípravě vůbec nějaké úskalí? V podstatě jediné. Že si s těstem dáte příliš práce, budete intenzivně a dlouho míchat, aby bylo hladké a zcela bez hrudek a skončíte s dokonale… tuhými muffiny. Opravdu, když narazíte na těsto tohoto typu, tedy smíchat suché ingredience, smíchat mokré ingredince a to pak společně spojit, tak se s tím opravdu moc necrcejte a těsto smíchejte jen tak hala bala, klidně nechte i menší hrudky. Pamatujte, platí tady úměra, čím hladší těsto, tím tužší muffiny.

Muffiny by jako snídaňové pečivo měly být alespoň trošku zdravé, na rozdíl od cupcaků, které jsou opravdu malé dortíčky, tedy dezerty. Tyto muffiny jsou ze špaldové mouky, napůl celozrnné a hladké. Můžete použít i komplet celozrnnou, ale budou trošku hutnější. Tuk je v těstě pouze v podobě arašídového másla, další vláčnost zajišťuje rostlinný jogurt (používám kokosový z Lidlu, ale poslouží jakýkoliv) a celkem solidní množství banánů. Přidaného cukru je na 9 muffinů 90g, což myslím taky není žádná katastrofa.

Pokud si chcete trochu dopřát, doporučuju tyto banánové muffiny s arašídovým máslem podávat ještě s dalším arašídovým máslem. Na potření. Já mám doma vždy přírodní, neemulgované (mám ráda třeba toto), které ale nemusí všem chutnat, protože se tak trochu lepí na patro. Pokud chcete, aby se lépe roztíralo, rozmíchejte arašídové máslo s trochou vroucí vody. Zní to možná zvláště, ale mně tak chutná dokonce víc. Pokud jste na sladké, přidejte navíc kapku javorového sirupu nebo medu.

banánové muffiny s arašídovým máslem

Tyto muffiny, ostatně jako všechny muffiny jsou jednoduché a rychlé a poslouží jako skvělá snídaně či svačina. Mizí velmi rychle, ale kdyby náhodou zbyly, není problém je ani zamrazit. Mít v mrazáku nějakou dobrotu na snídani se myslím vždycky vyplatí. 🙂

Tisk

Počet porcí: 9 muffinů

Ingredience

  • 135 g špaldové celozrnné mouky
  • 135 g hladké špaldové mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • špetka vanilky
  • 150 g arašídového másla
  • 90 g třtinového cukru demerara
  • 150 g rostlinného jogurtu
  • 350 g rozmačkaných banánů
  • 100 g čokoládových čoček nebo nasekané čokolády

Postup přípravy

  • Troubu rozehřejte na 180°C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo vymažte olejem.
  • Ve velké míse smíchejte obě mouky, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a vanilku. V jiné míse rozmačkejte banán, přidejte arašídové máslo, cukr, sojový jogurt a prošlehejte. Společně s čokoládovými čočkami přidejte k suché směsi a promíchejte.
  • Cukrářským sáčkem nebo lžící přendejte těsto do muffinové formy, vložte do trouby a pečte asi 20 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chvíli zchladnout, vytáhněte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.

Kam dál?

  • Cizrnové blondiesCizrnové blondies
  • Mrkvové ovesné sušenkyMrkvové ovesné sušenky
  • Kokosové muffiny s kešuKokosové muffiny s kešu
  • Pohankové sušenkyPohankové sušenky
  • Banánové muffiny s borůvkamiBanánové muffiny s borůvkami
  • Ovesné sušenky se semínkyOvesné sušenky se semínky

Rubriky: Muffiny a rychlé chlebíčky, Recepty, Vegan a raw Štítky: arašídové máslo, banány, celozrnné, čokoláda, muffiny, vegan

Předchozí článek « Veganský banánový chléb
Další článek: Veganské brownies »

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Primary Sidebar

Vítejte!

Jmenuji se Eli a můj život se točí kolem jídla.
Chcete vědět víc? :)

Ať vám nic neunikne ;)

Loading

elikatesy

Když už jsem připravovala plundrové těsto, ta Když už jsem připravovala plundrové těsto, tak jsem rovnou připravila i listové na druhý úkol z cukrářského maratonu, Xavierovo malinové mille feuille. Máslové překládané těsto a temperování čokolády, prostě ideální dezert na přípravu do tohoto počasí. 🤣 Ale bylo to moc moc dobrý, maliny dodaly svěžest a dezert byl moc skvěle vyladěný. Křehké listové, jemný krém, nakyslý gel a finální křupnutí v podobě ozdoby z temperované čokolády... Super kombinace, díky za recept! 😋🤗
#topcakemaraton3 #topcakemaraton3_xavier 
#foodblog #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #millefeuille #raspberries #chocolatedessert
Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se o Na tento úkol z cukrářského maratonu jsem se opravdu těšila. 😊 Překládané těsto připravuju moc ráda, začalo to kdysi listovým, které už bych dnes nekoupila a pokračovalo plundrovým, se kterým jsem sice nějaký čas bojovala, ale teď už jsme kamarádi. Teda většinou. 😅 
Ovšem stejně jako do makronek jsem se ani do plundrového těsta od porodu nepouštěla, protože přece jen není úplně časově flexibilní. Ale výzva je výzva a nakonec to šlo celkem hladce. 😊
Teda... časově to sice hladce šlo, ale pár zádrhelů se přece jen vyskytlo. 🙈 To jsem tak založila máslo a válím první překlad, když mě napadlo, že to těsto v lednici moc nenakynulo. Neměla jsem už staré droždí? No... měla. 🤦‍♀️ Vzhledem k tomu, že už jsem založila máslo, rozhodla jsem se v práci pokračovat, ale neočekávala jsem moc valný výsledek. A jaké překvapení, těsto se nakonec vzchopilo a krásně nakynulo. 🤩
Druhý zádrhel byl, že mi večer došlo, že vlastně doma nemám moc věcí, čím bych mohla danishe naplnit. Zachránily mě Sofinčiny meruňky a loňské borůvky v mrazáku. 😄 
První danishe jsou plněné vanilkovým krémem, meruňkami a sekanými pistáciemi a druhé citronovým mascarpone (kdybych měla doma tvaroh, dala bych raději ten), borůvkami a mandlemi. 
Moc díky, Aleši @mouka_voda_sul za super výzvu, ráno dnes bylo sladké a voňavé... ☀️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_ales #plundrovetesto #danishpastry #laminateddough #foodblog #foodstyling #foodphotography #czechfoodblog #foodstagram #foodfluffer #dnespecu
Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrá Pomalu doháním resty. 🙂 Čtvrtý úkol z cukrářského maratonu, mousse dort s  jahodami, pistáciemi a mangem. Dezert jsem udělala ve formě monoporcí a trošku přeházela pořadí náplní. Zbyl mi pistáciový krém, tak jsem k němu přidala trochu bílé čokolády a použila jej na ozdobu. 
Dezert sklidil velký úspěch, kombinace pistácií, jahod a mangové mousse byla skvělá. ❤️
#topcakemaraton_3 #topcakemaraton3_tomas #foodblog #foodstagram #foodphotography #frenchpatisserie #moussedessert #francouzskacukrarina #mousse #strawberries #pistachio #mango
Sablé breton aneb něco mezi velkou máslovou sušenkou a křehkým koláčem. 🙂 Toto je vylepšeno mandlovou drobenkou (drobenka vylepší skoro všechno...) a doplněno bezinkovým vanilkovým créme diplomate (cukrářský krém odlehčený ušlehanou smetanou), jahodový gelem, čerstvým ovocem a bezem. 
Svěží a voňavá jarní variace. 🍓🌼
Recept na blogu, odkaz v biu a ve stories. 😊
Sablé breton with almond streusel, eldeflower and vanilla créme diplomate, strawberry gel, berries and eldeflowers.
#foodblog #czechfoodblog #foodstyling #foodphotography #foodstagram #foodfluffer #frenchpatisserie #frenchbaking #sablebreton #eldeflower #berries #francouzskacukrarina #dnespecu #krehketesto #jahody #bezinky
Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financier Piňa Colada, aneb koktejl z kokosového financieru, ananasového compoté a mousse z bílé čokolády. 😊
Zdobeno vanilkovou kokosovou namelakou, kandovaným ananasem a korálovou oplatkou. 
Recept i s podrobnými informacemi najdete na blogu, odkaz dávám do bia a do stories. 😉
Piňa Colada petit gateaux. Moist coconut financier, pineapple compoté and white chocolate mousse, decirated with vanilla coconut namelaka, candied pineapple and coral tuile. 
#foodblog #foodstyling #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #czechfoodblog #frenchpatisserie #pastrychef #francouzskacukrarina #cukrarina #pinacolada
Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. J Makronky z třetího úkolu z #topcakemaraton_3. Jsem moc ráda, že jsem se po delší době dokopala k makronkám, vyzkoušela novou troubu a dobře to dopadlo (145°C 20min byly nejlepší). Jedu si svou osvědčenou italskou metodu, jinak bych to už asi ani neuměla. 🙈 Mouku používám vždy x-fine od @dianacompanycz, ale ještě ji projedu v robotu s cukrem, jsem už tak zvyklá a líp poznám macaronage... Bílky používám pasterované. Tyto makronky jsou barvené přírodně, o zelenou se postarala matcha, hnědou kakao a koření a žluté jsou barveny kurkumou. Náplně byly skvělé, obzvlášť orient. I matcha s jägerem mě velmi příjemně překvapila. 😊
Moc díky Vladi @vladryasnyy za skvělou výzvu a top recepty. ❤️
#topcakemaraton3_vlad 
#makronky #macarons #frenchpatisserie#francouzskacukrarina #frenchbaking #foodstyling #foodfluffer #foodstagram #naturalcolours #pastrychef
Sledovat na Instagramu

Copyright © 2022 · Elikatesy