Jak jsem v předchozím článku slíbila, tak činím a přidávám vám sem další veganský recept s banány. 🙂 Dnes si připravíme banánové muffiny s arašídovým máslem. A čokoládou! To musí být, protože banány + arašídové máslo + čokoláda = VŠL 🙂
Muffiny jsou asi to nejjednodušší, co se dá upéct. Příprava plus mytí nádobí vám zabere zhruba 20 minut celkového času. Spočívá v jejich přípravě vůbec nějaké úskalí? V podstatě jediné. Že si s těstem dáte příliš práce, budete intenzivně a dlouho míchat, aby bylo hladké a zcela bez hrudek a skončíte s dokonale… tuhými muffiny. Opravdu, když narazíte na těsto tohoto typu, tedy smíchat suché ingredience, smíchat mokré ingredince a to pak společně spojit, tak se s tím opravdu moc necrcejte a těsto smíchejte jen tak hala bala, klidně nechte i menší hrudky. Pamatujte, platí tady úměra, čím hladší těsto, tím tužší muffiny.
Muffiny by jako snídaňové pečivo měly být alespoň trošku zdravé, na rozdíl od cupcaků, které jsou opravdu malé dortíčky, tedy dezerty. Tyto muffiny jsou ze špaldové mouky, napůl celozrnné a hladké. Můžete použít i komplet celozrnnou, ale budou trošku hutnější. Tuk je v těstě pouze v podobě arašídového másla, další vláčnost zajišťuje rostlinný jogurt (používám kokosový z Lidlu, ale poslouží jakýkoliv) a celkem solidní množství banánů. Přidaného cukru je na 9 muffinů 90g, což myslím taky není žádná katastrofa.
Pokud si chcete trochu dopřát, doporučuju tyto banánové muffiny s arašídovým máslem podávat ještě s dalším arašídovým máslem. Na potření. Já mám doma vždy přírodní, neemulgované (mám ráda třeba toto), které ale nemusí všem chutnat, protože se tak trochu lepí na patro. Pokud chcete, aby se lépe roztíralo, rozmíchejte arašídové máslo s trochou vroucí vody. Zní to možná zvláště, ale mně tak chutná dokonce víc. Pokud jste na sladké, přidejte navíc kapku javorového sirupu nebo medu.
Tyto muffiny, ostatně jako všechny muffiny jsou jednoduché a rychlé a poslouží jako skvělá snídaně či svačina. Mizí velmi rychle, ale kdyby náhodou zbyly, není problém je ani zamrazit. Mít v mrazáku nějakou dobrotu na snídani se myslím vždycky vyplatí. 🙂
Ingredience
- 135 g špaldové celozrnné mouky
- 135 g hladké špaldové mouky
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 0,5 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- špetka vanilky
- 150 g arašídového másla
- 90 g třtinového cukru demerara
- 150 g rostlinného jogurtu
- 350 g rozmačkaných banánů
- 100 g čokoládových čoček nebo nasekané čokolády
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 180°C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo vymažte olejem.
- Ve velké míse smíchejte obě mouky, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a vanilku. V jiné míse rozmačkejte banán, přidejte arašídové máslo, cukr, sojový jogurt a prošlehejte. Společně s čokoládovými čočkami přidejte k suché směsi a promíchejte.
- Cukrářským sáčkem nebo lžící přendejte těsto do muffinové formy, vložte do trouby a pečte asi 20 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chvíli zchladnout, vytáhněte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Napsat komentář